Co jsem dnes jedla (3. díl) - středa

12.10.2016

V poslední době jsem si velmi oblíbila zeleninové pomazánky. Pokud máte v jídelníčku příliš mnoho bílkovin, můžou být pro vás jednou z možností, co si dát na svačinu nebo večeři k pečivu. Tímto způsobem jednoduše spotřebujete zbytky zeleniny, které vám v lednici zbyly. Navíc příprava nezabere tolik času.

Zeleninovou pomazánku si můžete připravit z jakéhokoliv druhu zeleniny. Vyzkoušejte třeba recept na pomazánku z červené řepy nebo z cizrny (hummus). Nebojte se ani experimentovat a udělejte si pomazánku například z brokolice. Zeleninové pomazánky jsou o něco řidší než ty klasické, proto z uvařené zeleniny slijte vždy veškerou vodu, nechte ji zcela zchladnout a popřípadě můžete slít i zbytek vody po jejím rozmačkání. Pokud není zelenina příliš tvrdá, je vhodnější ji rozmačkat vidličkou než jí rozmixovat. Klidně v pomazánce nechce i několik kousků zeleniny, aby se vám lépe mazala na pečivo nebo nabírala. Navíc pomazánky se dají nejen mazat na pečivo, ale můžete si klidně nabírat i celozrnné krekry nebo tyčinky (recept najdete brzy na FB stránkách), knäckbroty, nebo proužky zeleniny v případě, že si chcete připravit jen lehkou svačinu. Dopolední svačina je stejná jako ta pondělní, a proto se můžete podívat na pondělní vlog, kde najdete recept.

Ráno jsem si uvařila tradičně kaši. Už dlouho jsem mívávala jen ovesné kaše, a tak je pro mě příjemnou změnou vyzkoušet i jiné obiloviny. Jáhly pochází k prosa, který je přirozeně bezlepkový. Jáhly jsou bohaté především na vitamín B, minerální látky (hořčík, železo nebo draslík), takže pomáhá lidem trpící chudokrevností, jako prevence proti depresi, únavě a díky obsahu vlákniny proti žaludečním potížím a jako podpora funkce slinivky břišní. Mají docela specifickou chuť, takže asi ne každému přijdou na chuti. Já osobně je například jako přílohu nebo součást zeleninového salátu mít nemusím. Nicméně mám celkem ráda jáhlový nákyp s ovocem nebo kaši, kterou jsem si tento den připravila. Doba přípravy klasických jáhel je o něco delší, proto při vaření jahelné kaše doporučuji zvolit spíše instantní vločky.

Druhý jídelníček, který vám představím má:

  • Energie: 4 894kJ (7 608kJ s obědem)
  • Bílkoviny: 56g (80g s obědem)
  • Sacharidy: 178g (249g sacharidů)
  • Tuky: 22g (53g s obědem)

Oběd každý z nás řeší jiným způsobem. Někdo si nosí krabičky z domu, někdo má v práci kantýnu a jiný zas řeší oběd v bistru nebo restauraci. Já chodím na meníčka, proto je tady uvádět nebudu. Oběd by měl být tvořen asi 30% denního energetického příjmu, což mi zhruba vychází.

Snídaně (1 700 kJ)

 

jáhlové vločky instantní

60g

mléko polotučné

200ml

švestky

100g

med

7g

skořice

1 lžička

Dopolední svačina (730 kJ)

 

tvaroh měkký

85g

pudinkový prášek

9g

cukr

7g

mléko polotučné

125g

Oběd (2 710 kJ)

 

Menu

 

Odpolední svačina (854kJ)

 

křehké plátky 

4ks

sójová omáčka

3g

Gervais originál

20g

Večeře (1757 kJ)

 

pšenično žitná bageta

100g

Lučina linie

20g

svačinka tvaroh Milko

1300g

olivy

12g