Smoothie bowl s dýní a vlašskými ořechy

13.12.2017

Dnešní recept je čistě podzimní. Obsahuje plodiny typické pro podzim, jako je dýně, jablka a vlašské ořechy. Ale i když není zrovna dýně v akci, lze ji bez problému zaměnit za mrkev nebo batátu a docílíte velmi podobné chuti. Tuto ovocnou kaši si v poslední době připravuji velmi často. Je snadná na přípravu, příjemně sladká a snadno stravitelná. Pokud navíc použiju místo jogurtu bílky a zahřeju si ji v mikrovlnce, pak mám spíše ovocné suflé.

Suroviny

  • 110g máslové dýně
  • 100g banánu
  • 20g jemných vloček s vlákninou
  • 70g mrkve
  • 150g bílého jogurtu
  • 10g vlašských ořechů
  • 3 lžičky citronové šťávy
  • špetku skořice
  • špetka soli

Postup

Vločky zalijte vroucí vodou a nechte nabobtnat. V osolené vodě uvařte dýni a část mrkve (nějakou nechejte na ozdobu). Do dózy dejte dýni, mrkev, část banánu, vločky, skořici, citronovou šťávu a jogurt a vše rozmixujte.

Smoothie nalijte do mísy a ozdobte zbytkem banánu, nastrouhané mrkve a ořechy.


Tipy

  • Místo jogurtu můžete do ovocné směsi přidat dva bílky a zapéct smoothie bowl v mikrovlnné troubě, abyste dostali krásně nadýchané suflé.
  • Pokud je na vás smoothie příliš kyselé, můžete dosladit podle chuti např. čekankovým nebo rýžovým sirupem nebo medem nebo nemusíte používat citronovou šťávu.
  • Můžete použít jogurt klasický bílý, řecký nebo rostlinného původu. Alternativou k jogurtu je mléko.
  • Kromě jogurtu můžete do smoothiebowl přimíchat proteinový prášek - např. Chia shake.
  • Vlašské ořechy můžete nahradit jinými nebo přidat místo nich oříškové máslo (např. Nutspread).
  • Banány by měly být součástí vašeho jídelníčku kvůli obsahu draslíku, hořčíku, železa, vitamínu B a serotoninu. Tyto látky podporují činnost mozku, svalové a nervové soustavy, působí na zlepšení nálady a pomáhají při menstruačních problémech. Banány jsou navíc zdrojem rozpustné i nerozpustné vlákniny, která snižuje hladinu lipidů a cholesterolu a pomáhá při trávení.
  • Ve vlašských ořechách najdete především zdravé tuky, tedy omega-3 mastné kyseliny, které podporují cévní systém a snižují krevní tlak. Dále obsahují vitamíny řady E a B, hořčík nebo zinek. Ořechy působí pozitivně na nervovou soustavu, snižují stres, zlepšují koncentraci a paměť a mají vliv také na migrénu, krvetvorbu, srdeční činnost a kvalitu zubů, nehtů a pokožky.
  • Mrkev je bohatým zdrojem vlákniny zvané pektin, která pomáhá upravovat trávení. Váže na sebe také tuky a cholestorol. Díky pravidelné konzumaci mrkve se zlepší váš imunitní systém, ale také činnost jater, nadledvinek, cévního systému nebo ledvin. Najdete v ní i celou řadu vitamínů, a to především těch rozpustných v tucích, jako je vitamín A nebo K a také minerální látky (selen, draslík, fosfor, hořčík, vápník).


  • Počet porcí: 1
  • Energetická hodnota: 1738kJ