Adveni - chlebové směsi
Minule jsme se podívali na zoubek bezlepkový kaším od Adveni. Dnes přijdou na řadu jejich směsi na přípravu chleba, které jsou obdobně jako kaše zcela bez lepku. Neznamená to však, že jsou o něco ochuzené, jelikož chuť i vůně všem třem zůstala.
Pokud doma rádi pečete chleba, ale nevíte, kolik přesně mouky, koření a jiných ingrediencí do chleba přidat, přijdou vám jistě vhod chlebové směsi od Adveni. Tak jako řada výrobků od nich jsou bez lepku, což znamená, že si na nich pochutnají i celiaci. Musím přiznat, že jsem zatím nezkoušela žádnou chlebovou směs do pekárny, ale s pečením v domácí pekárně už nějakou zkušenost mám. O tom jste se také mohli sami přesvědčit, jelikož jsem vám nedávno představila recept na celozrnný chleba s dýňovými semínky.
Půlkilové chlebové směsi nejsou určené jen pro výrobu v domácí pekárně. Chleba lze upéct také v klasické troubě. Na obalu najdete oba recepty, takže stačí jen postupovat podle návodu a popřípadě poupravit podle vlastní potřeby. Zkoušela jsem tři směsi a u všech tří se mi zdálo, že by bylo možná vhodné ubrat množství vody a přidat droždí. Nicméně záleží na pekárně. Pro pečení chleba jsem zvolila 3 hodinový program na klasické pečení. Osvědčilo se mi nastavit středně propečenou kůrku a program pro malý chleba. Do směsi stačí přidat vlažnou vodu, droždí a případně lžíci oleje. Díky němu bude chleba vláčnější.
Bezlepkový chléb talián s amarantem
Hlavní složkou chlebové směsi je kukuřičný škrob, amarantová mouka, bramborový škrob a tapiokový škrob. Směs je dále ochucená sušenými rajčaty, sušenou cibulí a bazalkou. Je krásně voňavý a po upečení stejně jako další dva je svou strukturou podobný žitnému chlebu. Byl asi nejchutnější. Stačí si k němu dát tvarohový sýr, jelikož sám o sobě má svou specifickou nasládlou chuť. Pokud vás zajímá něco o amarantu, můžete se o něm dočíst v předchozí recenzi o kaších zde.
Bezlepkový energy chléb s moukou z chia semínek
Další v pořadí byl chléb s chia semínky. Chia semínka se dostávají v poslední době do popředí zájmu. Jsou zdrojem bílkovin a omega-3 mastných kyselin, které jsou potřebné při zvýšené fyzické aktivitě a stresu. Díky obsažené vláknině zvyšují objem stravy a pomáhají při trávení. Obsahují 5 krát více vápníku než mléko, 15 více hořčíku než v brokolici a 3 krát vyšší množství železa než je ve špenátu. Zlepšují tak činnost nervové soustavy, mozku, srdce, prokrvení tkání a snižují krevní tlak a riziko vzniku osteoporózy. Navíc dodávají tělu potřebnou energii a pomáhají v hydrataci. Chia semínka jsou také zdrojem celé řady jiných minerálů - fosforu, zinku nebo draslíku. Semínka jsou rychle stravitelné a mají nízký glykemický index.
Hlavní součástí chleba tvoří kukuřičný škrob, dále bramborový škrob, tapiokový škrob a chia mouka. Z koření pak chléb obsahuje mletý kmín. Chleba měl podobnou strukturu jako s amarantem. Měl příjemnou chuť bez výrazné příchutě, takže se hodí pro běžnou konzumaci.
Bezlepkový obsession chléb s kaštanem
Jistě jste zvědavi na můj názor ohledně kaštanového chleba. Musím říct, že čerstvě po upečení jsem kousek zkusila a chutnal mi. Kaštanové aroma nebylo tak silná, takže to bylo příjemné překvapení. Jen po zchladnutí už byly kaštany cítit víc, takže chleba nakonec dojedli spolubydlící, kteří ocenili jeho originální chuť. Také v tomto chlebu najdete kukuřičný, bramborový a tapiokový škrob a navíc kaštanovou mouku. Kaštanová mouka je dosti aromatická, takže směs neobsahuje žádné jiné koření. O kaštanech se můžete dočíst v recenzi o listopadových Zajících v krabici.
Celkově mě směsi pro přípravu chleba velmi zaujaly. Musím ještě sice odhadnout správné množství přidané vody a droždí a také správné nastavení pekárny, ale určitě je zařadím do svého jídelníčku. Směs je dobré mít po ruce, protože jí můžete kdykoliv využít. Například když se vám nebude chtít nebo nebudete mít možnost zajít do obchodu. Směsi ocení samozřejmě i celiaci, jelikož bezlepkového pečiva není nikdy dost. Jsou navíc bez vajec, mléka, sezamu, sójové mouky, arašídů, barviv, aromat a konzervačních látek a chuťově i svou strukturou příjemné, takže si své příznivce najdou i mezi lidmi trpícími jinými alergiemi. Navíc například chléb chia neobsahuje ani sójový lecitin, který je nahrazen slunečnicovým.
Název |
Energetická hodnota |
Sacharidy |
Bílkoviny |
Tuky |
Bezlepkový chléb talián s amarantem |
1 668 kJ/399 kcal |
76 g |
4.9 g |
7.9 g |
Bezlepkový energy chléb s moukou s chia semínek |
1 526 kJ/361 kcal |
84.7 g |
1.8 g |
1.5 g |
Bezlepkový obsession chléb s kaštanem |
1 539 kJ/368 kcal |
82.6 g |
1.7 g |
2.7 g |
Pozn.: Hodnoty jsou uvedené na 100 g výrobku.