Adveni - kaše novinky

01.07.2015

Nejen kaším, ale i směsím na výrobu chleba od brněnské firmy Adveni jsem se věnovala již před několika měsíci. Byla jsem příjemně překvapená jejich nabídkou, a proto, když přišli na trh s novinkami, neváhala jsem a rozhodla jsem se je hned otestovat.

Jak jsem již v předešlém článku zmínila, firma Adveni se specializuje na bezlepkové výrobky. Nabízí nejen kaše, kterým se budu v následujících odstavcích věnovat, ale také směsi na výrobu chleba, různé druhy mouk (od mandlové až po makovou), semínek a zrn (chia, konopné, teff, ...) a v neposlední řadě také chia olej. Jejich nabídka je skutečně pestrá a v některém z příštích článků se k jejich výrobkům ještě vrátím. Ráda bych vám ukázala, jak si můžete zpestřit jídelníček a využít různé druhy mouk a semínek při každodenním vaření. Mnoho z jimi využívaných surovin jsou i pro mě zatím "španělskou vesnicí", a tak bych je chtěla otestovat a zjistit, které stojí za vyzkoušení a jaký vliv mají na naše zdraví.

Dnes bych vás však chtěla seznámit s novými příchutěmi jejich kaší. Nejraději si vařím kaše sama a přidám si do nich, na co mám po ránu chuť. Někdy ale člověk spěchá a hlavně chce vyzkoušet i nějakou zajímavou příchuť, a tak pro změnu ráda šáhnu po jedné z barevných krabic kukuřičných kaší. Kukuřičná mouka je totiž hlavní složkou většiny z těchto bezlepkových kaší.

Poslední dva měsíce jsem žila téměř v jiném světě, ve velké bublině, izolovaná od okolního světa. Mým jediným cílem bylo po šesti letech konečně získat inženýrský titul na fakultě informatiky VUT. Takže mi nezbývalo nic jiného než celé dny trávit ťukáním do klávesnice, abych sepsala diplomovou práci, a následující měsíc jsem se zas obklopila sešity a skriptami a snažila se do hlavy nacpat tolik informací, kolik to jen šlo.

V takovém stresu a vypětí člověk musí víc dbát na to, co svému tělu dává, a proto mi přišly ochucené kaše po ránu velmi vhod. Je pravda, že jsou sladší, než ty, které si obvykle sama vařím, v posledních měsících však všechen cukr spálily mé mozkové buňky. Nicméně konkrétně už k samotným kaším.

Adveni kaše s čirokem, jablkem a skořicí

Asi nejlepší z testovaných kaší byla jablková. Pokud znáte některé například jablkové ovesné kaše, tak podobnou chuť u této rozhodně nečekejte. Do kaše je totiž přidán prach ze sušených jablkem, díky němuž se jablková chuť rozloží skutečně do celé kaše. Prachu v ní není navíc jen trochu, ale celých 27%. Skořice k jablkám neodmyslitelně patří a přidaný cukr je už na uvážení každého. Já upřednostňuju si dosladit kaši podle vlastní chuti, některým bude sladkost kaše možná vyhovovat. Základ kaše tvoří čirok bílý (32%) a kukuřičná krupice. Kaše neobsahuje lepek, mléko, vejce, barviva, aromata a ani konzervační látky a je hotova během chvíle. Stačí ji zalít teplou vodou (jak to dělávám já) nebo mlékem a nechat pár minut odležet. Kaši navíc můžete doplnit čerstvým ovocem.

Adveni kaše s hruškou a zázvorem

Na tuto kaši jsem byla opravdu zvědavá. Hruškovou kaši jsem zatím žádnou neochutnala a především mě zajímalo spojení se zázvorem. Hlavními složkami kaše je opět čirok (32%) a kukuřičná krupice. Díky tomu je kaše nadýchaná a lehce stravitelná. Stejně jako u jablkové kaše je použit prach, tentokrát však z bio hrušek. Chuť hrušek je tak v kaši výrazná, to se však nedá říct o zázvoru, který se bohužel v kaši téměř ztratil. Což je škoda, jelikož právě na originální kombinaci hrušky a zázvoru je kaše postavena. Nicméně jeho chuť zastupuje výraznější vůně hřebíčku, který je v kaši skutečně znát. Kaše je doslazená sacharózou, takže pro některé může být sladší.

Adveni kaše s čirokem, kokosem a kardamonem

Oproti předešlým kaším je tato kaše výjimečná tím, že v ní nenajdete kukuřičnou krupici, ale místo toho kokosovou mouku (26%). Kokosová mouka se vyrábí z čerstvých kokosových ořechů. Obsahuje velké množství vlákniny (až 39%), která je prospěšná vašemu zažívání, ale také bílkovin (až 20%). Je lehce stravitelná a přitom vás příjemně zasytí. Největší podíl v kaši má čirok (62%). Nevím, jestli je to čirokem nebo kardamonem, ale díky jedné ze zmíněných surovin mi kaše z tří testovaných chutnala nejméně. Je to nicméně jen vlastní chuťová preference, takže ochutnejte sami a zjistíte, zda právě vám chutná nebo ne. Tak jako předešlé kaše je i tato doslazovaná cukrem.

Velmi ráda jsem otestovala nové příchutě kaší a hruškovou a jablkovou určitě zařadím do svého běžného jídelníčku. Pokud dostanete chuť na nějakou ochucenou kaši, vyzkoušejte některou z nich sami a třeba i tu kokosovou, možná právě vám zachutná. Zaujala vás osobně některá z kaší? Napište svůj názor do komentářů.