Adveni - kaše
V rámci Zajíců v krabici jsem měla možnost seznámit se s dvěma výrobky firmy Adveni, a to v listopadové a prosincové krabici. Ani jeden z výrobků mě příliš neoslovil, především co se chuti týká, a proto jsem se rozhodla pátrat po dalších výrobcích, abych zjistila, jak na tom jsou.
Firma Adveni se specializuje na bezlepkové výrobky - instantní kaše, mouky, směsi na pečení chleba, zrna a jiné. Lidé dodržující bezlepkovou dietu, tzv. celiaci, jsou intolerantní na lepek, který je obsažen ve velké části potravin. Celiaci vytváří příliš mnoho protilátek proti bílkovinám a enzymům, které jsou součástí lepku. Jedná se o převážně genetické onemocnění, takže je obvykle dědičné, ačkoliv má na něj vliv i vnější prostředí. V dnešní době se jedná o poměrně rozšířenou chorobu, která se nejčastěji projevuje pocitem oslabení, výrazným úbytkem váhy, zvracením a častými průjmy. Avšak celiaci můžou mít také otoky či vzedmuté břicho způsobené nadýmáním. Kvůli tomu, že tělo nevstřebává potřebné vitamíny B12, D, jsou také další z projevů nadměrné vytváření modřin, bolesti kostí, křeče a různé kožní problémy.
Jediný možný přístup k potlačení příznaků je přísné dodržování bezlepkové diety. Z jídelníčku je potřeba zcela odstranit lepek, který najdete převážně v mouce. Celiaci by se měli zcela vyhnout potravinám, ve kterých je obsažena jakákoliv forma pšenice, ječmene či žita. Lepek se nachází v menším množství i v konzervách, uzeninách či pivu (Jeho bezlepkovou verzi můžete najít třeba ve Fresh Freaks bistru, které můžete navštívit v Brně a je zcela bezlepkové.). Vhodné je naproti tomu sója, kukuřice, rýže, pohanka, proso, jáhly nebo brambory a potraviny z nich vyrobené. K bezlepkovým potravinám však řadíme i méně známé plodiny jako amarant, čirok, teff, kaštany nebo quinoa. Právě tyto často vnímané nové plodiny do svých kaší a mouk zařadila firma Adveni, která se snaží o obohacení jídelníčků celiaků a dá se říct i zjednodušení jejich životů.
Prozatím jsem od nich vyzkoušela dva výrobky, a to kaštanovou mouku, se kterou jsem měla problém, jelikož kaštany, ani ty čerstvé nemám příliš v oblibě. Jediný kaštanový výrobek, který mi doposud chutnal, bylo kaštanové pyré. Další v řadě byla kaše s čirokem, kokosem a kardamomem, u které mi zas vadil přidaný cukr, jelikož tolik nesladím a vůně kardamomu je příliš specifická a ne každému, ke kterým se také řadím i já, může vyhovovat.
Tato recenze bude zaměřena na kaše. Všechny kaše, které jsem vyzkoušela, jsou bezlepkové a velmi snadné na přípravu. Stačí je vmíchat do horkého mléka, či vody a nechat dvě minuty odstát. Proto ráno nemusíte stát zdlouhavě u plotny a čekat, až se vám kaše provaří a pak až zas zchladne, což mě vždy obtěžovalo při přípravě ovesné kaše, kterou jsem kdysi velmi často snídávala. Navíc žádná z vyzkoušených kaší neobsahuje přidaný cukr, a pokud je vaříte v mléce, tak myslím, že ani přislazovat nepotřebují. Můžete si je navíc dochutit podle sebe, ať už kakaem, skořicí, kokosem a přidat ovoce, oříšky nebo semínka. Každý den tak můžete mít úplně jinou kaši.
Základem byla většinou kukuřičná krupice, díky níž byly všechny kaše krásně nadýchané. Kukuřičná mouka je přírodně bezlepková potravina, která se vyznačuje lehkou stravitelností, vysokým obsahem vitamínů skupiny B, které jsou potřebné pro funkci orgánů, metabolické procesy organismu a pro zdravou pleť, nehty a vlasy. Kukuřice je zdrojem minerálních látek jako železo, selen, zinek či hořčík, které přispívají ke krvetvorbě, udržování správné hladiny hormonů a okysličování buněk. Významnou součástí kukuřice je vláknina, bílkoviny, glukóza a nenasycené mastné kyseliny. Kaše připravená z kukuřičné krupice vám tak po ránu dodá potřebnou energii pro váš mozek, zvýší vám náladu, budete odolní vůči stresu a lépe se budete soustředit na práci.
Kaše jsou baleny po 300 g papírových balících v krabicích. Uměla bych si představit praktičtější balení, ze kterého by se kaše lépe sypala a také uchovávala, ale to je jen malá drobnost na jinak velmi hezky vypadajících krabicích, které jsou barevně odlišené, takže hned na pohled vím, po které sáhnout.
Adveni kaše s tefem
Kaše obsahuje 70% kukuřičné krupice a 30% teffu. O teffu jsem již dříve psala v recenzi (zde). Kaše byla hezky nadýchaná a velmi mi chutnala. Nelze ji nic vytknout. Nemá výraznou chuť, a proto ji lze zkombinovat s čímkoliv, ale i sama o sobě je chutná.

Adveni kaše s quinoou
Kaše je tvořena půl na půl kukuřičnou krupicí a quinoou, kterou jsem již asi jednou či dvakrát vyzkoušela jako přílohu. Její tvar mi připomíná kuskus. Quinoa je obilovina, kterou pěstovali již dávní Aztékoví a Inkové, pro něž byla posvátným pokrmem. Ve quinoe najdete velké množství bílkovin, vlákniny, minerálních látek - hořčík, mangan či železo. Zasytí vás tak na dlouho dobu, pomůže v regeneraci a růstu svalové hmoty. Navíc podpoří okysličení organizmu, udrží hladinu krevního cukru krevního tlaku v normálu a pomůže vyloučit z těla toxiny. Díky obsahu nenasycených mastných kyselin, kyseliny listové a vitamínu B2 a E by měla být quinoa běžnou součástí vašeho jídelníčku.

Adveni kaše s kaštanem a přírodní vanilkou
Na základě předchozí zkušenosti jsem byla velmi zvědavá, jak mi bude chutnat tato kaše. S kaštanovou moukou jsem velmi bojovala a zkoušela různé recepty, kde byla hlavní součástí. Po ochutnání této kaše, která je z třetiny tvořena kaštanovou moukou, musím říct, že přeci asi jen kaštanové mouce dám příležitost, protože musím uznat, že kaše nebyla vůbec špatná a rozhodně si ji ráda dám znovu, i když co se týká přidaného cukru, není zřejmě žádným překvapením, že mám proti němu výhrady, jelikož se domnívám, že je tam zbytečný a každý si může snadno cukr v případě potřeby přidat sám a z hlediska zdravého životního stylu není ani potřeba, pokud si uvaříte kaši v mléce. Navíc mám dojem, že přidaná vanilka kaši nejen příjemně provoní, ale navíc umí navodit sladkou příchuť, jelikož vanilku máme spojenou se sladkými jídly. Každopádně tato kaše byla pro mě příjemným překvapením, aspoň co se chuti kaštanové mouky týká.
Adveni kaše s čirokem
Na kaši s čirokem jsem byla velmi zvědavá, jelikož předešlá kaše s čirokem, kokosem a kardamomem (zde) mě neoslovila a skončila schovaná hluboko ve skříni. Po ochutnání této kaše jsem zjistila, že taková zvláštní chuť, kterou jsem v předchozí kaši cítila, nebyl zřejmě jen kardamom, jak jsem se domnívala, ale také čirok, který je zde chuťově lehce znát. Kladně hodnotím nejen absenci přidaného cukru, ale také příjemnou strukturu. Kaše obsahuje 60% čiroku a 40% kukuřičné krupice.

Adveni kaše s amarantem
Kaše se vyznačuje nejvyšším podílem kukuřičné krupice. Obsahuje 80% kukuřičné krupice a 20% amarantu. Amarant je plodina tradičně pěstovaná na území Peru, Mexika a Guatemaly. Je významný svou vysokou výživovou hodnotou. Je vhodný jak pro děti, díky obsahu aminokyselin podporující činnost mozku, tak pro sportovce, kterým pomáhá při regeneraci a tvorbě svalové hmoty. Amarant podporuje trávení, příznivě ovlivňuje tvorbu cholesterolu, posiluje imunitu a působí jako prevence proti rakovině, srdečním onemocněním a diabetu. Amarant je významný množstvím skvalenu (látka s antioxidačními účinky), hořčíku, fosforu, draslíku či vápníku. Navíc obsahuje stejně jako quinoa vitamíny skupiny B a E potřebné pro udržení kvality vlasů, nehtů a pokožky.

Výživové hodnoty kaší
Název |
Energetická hodnota |
Sacharidy |
Bílkoviny |
Tuky |
Kaše s quinoou |
1602 kJ/378 kcal |
74.9 g |
10.2 g |
4.2 g |
Kaše s teffem |
1596 kJ/376 kcal |
78.8 g |
8. 76 g |
2.9 g |
Kaše s čirokem |
1643 kJ/388 kcal |
80.7 g |
8.79 g |
3.3 g |
Kaše s amarantem |
1652 kJ/390 kcal |
80.4 g |
9.83 g |
3.2 g |
Kaše s kaštanem a přírodní vanilkou |
1663 kJ/392 kcal |
89.9 g |
4.64 g |
1.5 g |
Bezlepkové kaše a výrobky obecně nejsou však určené jen pro celiaky. Obsahují spoustu minerálů a živin, které ocení jistě každý, kdo se zajímá o své zdraví a navíc jsou tyto kaše velmi variabilní a složeny ze surovin, které nejsou obvykle součástí běžných instantních kaší v obchodech, nebo je nutné danou obilovinu zdlouhavě vařit. Tyto kaše však nabízí zdravé a zároveň rychlé řešení ranních snídaní. Za kvalitu je potřeba si sice připlatit, ale ve vaší kuchyni si jistě své místo najdou. A pokud vás už omrzí ranní kaše, můžete je použít k zahuštění omáček, polévek nebo připravit naslano jako přílohu.