Adveni - krekry novinka
Blíží se období hojnosti a oslav vánočních svátků a také nového roku. I když byste si určitě neměli nechat ujít cukroví a vánoční večeři, přeci jen je dobré zařadit do jídelníčku během svátků i něco zdravého, jako je zelenina, ovoce, anebo nějaký kvalitní zdroj bílkovin, sacharidů nebo tuků. Pokud máte rádi něco slaného k zobání u posezení u televize, mám pro vás zdravější variantu krekrů.
Ať už si chcete dát něco slaného večer nebo hledáte zdravou variantu svačiny, právě pro vás jsou tu semínkové krekry. Hlavním benefitem je, že v nich nenajdete žádné ztužené tuky nebo bílou mouku. Jsou totiž složené především z vloček. Dobrou zprávu mám i pro celiaky, jelikož tyto krekry jsou bezlepkové. Obsahují ovesné vločky bez lepku, slunečnicová, lněná, sezamová nebo dýňová semínka, panelu (třtinovou šťávu), amarantovou, čirokovou nebo kaštanovou mouku a jedlou sůl. Každá příchuť v sobě zahrnuje samozřejmě další ingredience. Ale nečekejte nějaké tradiční příchutě, Adveni je totiž velmi originální firma, která vždy vymyslí něco netradičního například příchuť vanilka s kaštanem nebo brusinky s baobabem. Vidíte v nich tedy něco, co by nebylo zdravé? Já teda ne, a proto jsem se rozhodla je všechny vyzkoušet.
Jedinou drobnou nevýhodou je to, že si je musíte připravit sami. Ale můžu vás ujistit, že je zvládne upéct každý. Z jedné krabice připravíte asi 56 krekrů v závislosti na velikosti jednotlivých krekrů. Jeden krekr má v průměru 74kJ. Každé balení směsi má 250g. Za balení dáte 52-60Kč. Velkou výhodou je, že balíčky jsou znovu-uzavíratelné, což jsem ocenila především při ochutnávání. Udělala jsem jen polovinu směsi a zbytek jsem si nechala na později.
Jak tedy krekry připravíte? Směs stačí smíchat s 200ml teplé (ne vroucí vody) a nechat pár minut odležet. Občas je směs řidší, občas hustější, ale musím říct, že ať už jsem použila o trochu víc nebo méně vody, výsledek byl stejný, takže se nemusíte bát, že byste něco pokazili. Na plech stačilo dát pečící papír, potřít ho lehce olejem a rozetřít směs opatrně do tenké vrstvy. Po 5 minutách při 180°C jsem vyndala plech z trouby a pomocí rádýlka jsem plát rozkrájela na čtverečky a nechala ještě 20 minut péct a posledních pět minut jsem stáhla troubu na 75°C. Záleží na troubě, a tak si musíte sami odzkoušet, jestli vaše trouba bude potřebovat o minutku víc nebo méně času. Ta má by potřebovala ještě o chvíli déle, aby byly krekry opravdu hezky křupavé. Tak jsem je měla spíše vláčnější, ale to mi vůbec nevadilo. Navíc jsem na posledních pár minut obrátila krekry tak, aby se propekly z obou stran (možná jen chyba mé trouby).
A jelikož jsem chtěla krekry podrobit skutečnému testu, rozhodla jsem se všechny příchutě upéct a rozdat je kolegům na fakultě, abych zjistila, zda i těm, kteří nejsou takoví nadšenci zdravé stravy, můžou tyto zdravé krekry chutnat.
Krekry s chilli
Krekry s chilli byly asi nejvýraznější krekry ze všech druhů. Vzhledem mi připomínaly sušené maso, a to díky mleté červené řepě, která krekry zbarví krásně do červena. Navíc i chutí nebyly díky chilli od sušeného masa tak daleko. I když mám pikantní jídla ráda, tyto krekry s chilli se mými oblíbenými asi nestanou. Možná bych do nich přidala nějakou bylinku, aby byly o něco aromatičtější a nebyly cítit pouze po chilli. Líbí se mi, že jsou ale skutečně pikantní, jak by člověk očekával, takže si je můžete dát k televizi místo paprikových chipsů. A k nim doporučuji zvolit nějakou tvarohovou pomazánku.
Co na to ostatní: Tyto krekry byly druhé nejoblíbenější. Většině hodnotících dost chutnaly. Pro některé měly krekry specifickou chuť se zvláštní dochutí a byly na ně příliš pikantní. Chilli podle některých přebijí jakoukoliv jinou chuť krekrů. Jiní zas uváděli, že jsou krekry pikantní tak akorát nebo že by uvítali i více chilli. Jak je vidět, pikantnost těchto krekrů je velmi subjektivní, takže vyzkoušejte sami a uvidíte.
Složení: ovesné vločky bez lepku, slunečnicová semínka loupaná, směs sezamových semínek, směs lněných semínek, čiroková mouka, mletá červená řepa, chilli mleté 2 %, jedlá sůl.
100g obsahuje:
- Energie: 1970kJ
- Tuky: 29g
- Sacharidy: 29g (z toho cukry: 4,9g)
- Bílkoviny: 17g
- Sůl: 1,1g
- Omega-3 mastné kyseliny: 2.35g
Díky použitým ingrediencím jsou krekry zdrojem vlákniny, která vám pomůžu s trávením a zasytí vás. Slunečnicová, seznamová a lněná semínka jsou zdroje omega-3 mastných kyselin. Ty mají pozitivní účinek na činnost mozku a srdce, působí preventivně proti vysoké hladině HDL cholesterolu a vysokému krevnímu tlaku.
Krekry s brusnicí a baobabem
Tyto krekry jsem si naopak velmi oblíbila a ze všech příchutí jsou právě tyto mým vítězem. Obsahují brusnice, takže mi více připomínaly müsli tyčinku než krekry, ale jsem ráda, že všechny krekry nebyly jen slané. Brusnice byly příjemně sladkokyselé. Skvěle doplňovaly chuť ovesných vloček a přirozenou nahořklou chuť semínek. Baobabový prášek jsem v chuti identifikovat sice nedokázala, ale neznám nikoho, kdo by někdy baobabový prášek měl, a tak jsem ani nevěděla, co mám vlastně hledat za chuť. Krekry můžete pojídat buď samotné, nebo k nim stačí sklenice mléka nebo jogurt.
Co na to ostatní: Tato příchuť krekrů vyhrála jednoznačně nad ostatními. Nenašel se nikdo, komu by tyto krekry nechutnaly. Byly hodnoceny jako zajímavý mix chutí. Zajímavé byly především díky brusnicím, které mají sice výraznou chuť, ale nepřebíjí chuť zbylých ingrediencí. Krekry byly mezi ostatními označené za "cool" krekry s vyváženou chutí. Pro některé tam mohlo být i více brusnic.
Složení: proslazené plody klikvy velkoplodé sekané 23 % (klikvy, cukr, slunečnicový olej), ovesné vločky bez lepku, slunečnicová semínka loupaná, směs lněných semínek, směs sezamových semínek, mouka ze zemních mandlí, panela - třtinová šťáva sušená, amarantová mouka, mletá dužina baobabu 0,6 %, citronová šťáva sušená mrazem, jedlá sůl.
100g obsahuje:
- Energie: 1 880kJ
- Tuky: 24g
- Sacharidy: 41g (z toho cukry: 25g)
- Bílkoviny: 13g
- Sůl: 0.13g
- Omega-3 mastné kyseliny: 2.2g
Co se týká složení, tak mě nejvíce zaujal baobabový prášek. A proč? Možná právě proto, že den na to, co jsem upekla tyto krekry, nám doma usnul zimním spánkem (nebo chcípl??) námi pěstovaný baobab. A tak jsem se rozhodla si o baobabovém prášku zjistit něco víc. Schne přirozeně uvnitř tvrdé slupky plodů a jednoduchým prosíváním se z něj získává světlounký prášek citrusově kyselé chuti s jemnými tóny karamelu. Baobabový prášek je nutričně velmi bohatý, a to především na antioxidanty, kterých najdete v baobabu 2x víc než v brusinkách a 3x více než v borůvkách. Stejně jako ovesné vločky je navíc zdrojem vlákniny, která prospívá nejen trávení, ale také udržování nízké hladiny cholesterolu. V baobabovém prášku navíc najdete kalcium (ve větším množství než mléku), železo, draslík a hořčík. Tyto látky prospívají nervové soustavě, funkci svalů, kostí a zubů.
Brusnice, přesněji plod klikvy patřící do rodu brusnice, mají nakyslejší chuť. Klikva stejně jako brusinky se používají k prevenci a léčbě zánětu močových cest. Říká se, že pomáhají omlazovat pleť a stimulují proces regenerace buněk. Stejně jako baobab jsou také zdrojem antioxidantů. Kromě toho v klikvě najdete i vitamín C, E, selen, beta karoten nebo karotenoidy. Působí tak preventivně proti rakovině a srdečním onemocněním.
Krekry s mákem a řasou Nori
Tyto krekry mi asi nejvíc připomínaly klasické makové krekry. Jsou chuťově vyvážené a maková chuť dodává krekrům trochu víc chuti, takže je můžete pojídat jen tak. Příjemná je řasa Nori, která krekrům přidá jen lehkou zajímavou příchuť navíc, ale rozhodně v nich není nijak dominantní, takže se nemusíte krekrů bát, i když jste řasu ještě nikdy nezkusili. Pokud je nebudete chtít jíst samotné, zvolte k nim tuňákovou nebo nějakou zeleninovou (řepovou, brokolicovou, špenátovou, cizrnovou) pomazánku, jelikož sami o sobě mají dostatečně výraznou chuť, která doplní právě ne příliš výraznou chuť zeleniny.
Co na to ostatní: Osobně mi tyto krekry velmi chutnaly, a tak mě trochu překvapuje, že skončily na posledním místě. Zřejmě měly konkurenci ve výraznějších chutích chilli nebo brusnic. Většina si myslí, že jsou málo výrazné a přidali by do nich více soli.
Složení: ovesné vločky bez lepku, slunečnicová semínka loupaná, směs lněných semínek, směs sezamových semínek, čiroková mouka, směs makových semínek 10 %, vločky z mořské řasy Nori 3 %, jedlá sůl.
100g obsahuje:
- Energie: 1 960kJ
- Tuky: 26g
- Sacharidy: 38g (z toho cukry: 1.2g)
- Bílkoviny: 17g
- Sůl: 1g
- Omega-3 mastné kyseliny: 2.68g
Řasu Nori většina lidí zná asi především díky sushi. Jedná se o mořskou řasu pěstovanou v chráněných zálivech, kde je menší obsah soli ve vodě. Řasa se pak suší na slunci v tenkých listech papíru nebo bambusových rohožích. Je bohatá na minerální látky (železo, vápník), vitamíny (A, B, C), ale také chlorofyl, jód nebo kyselinu alginovou. Slouží preventivně proti vysokému krevnímu tlaku, vysoké hladině cholesterolu, pomáhá odvádět toxiny z těla, trávení, zlepšit funkci srdce, tenkého střeva a také paměti. Nori je mezi řasami jedním z nejbohatších zdrojů bílkovin (35g na 100g řasy).
Krekry obsahují také mák, ale ne ledajaký. Jedná se o směs modrého a bílého máku. Mák je známý především jako zdroj vápníku (1400mg na 100g máku). Vápník udržuje dobrý stav kostí, nehtů a zubů a pH krve. V máku najdete i hořčík, draslík, vitamín E a především kyselinu linolovou. Mák je také zdroj omega-3 a omega-6 mastných kyselin. Mák pomáhá při stresu a depresích nebo při léčbě nespavosti.
Krekry s chia semínky a brokolicovými klíčky
Mezi mé nejoblíbenější příchutě se zařadily i tyto krekry. Jelikož nemají specifickou chuť, můžou chutnat komukoliv a hlavně je můžete s čímkoliv zkombinovat. Chia semínka ani brokolicové klíčky nejsou v krekrech nijak výrazně znát. Na rozdíl od jiných krekrů obsahují navíc dýňová semínka, která přidávají krekrům zajímavou strukturu. Krekry určitě můžete jíst ve větším množství než třeba ty s chilli nebo olivami, které můžou být pro některé trochu výraznější. Určitě se hodí jako součást svačiny. Stačí k nim přidat libovolný dip například guacamolle, salsu, nebo pomazánku z tuňáka nebo kuřecího masa, která vám doplní bílkoviny.
Co na to ostatní: Hodnocení se velmi lišilo. Někteří je hodnotili jako nejméně oblíbené, na druhou stranu jim většina lidí dala známku 2 (z 5). Tedy jim krekry chutnaly, i když krekry neměly výraznější chuť. Většina z nich uváděla, že by uvítali v krekrech více soli.
Složení: ovesné vločky bez lepku, slunečnicová semínka loupaná, směs lněných semínek, směs sezamových semínek, čiroková mouka, semena chia 5 %, dýňová semínka loupaná, brokolicové klíčky 3,5 %, jedlá sůl.
100g obsahuje:
- Energie: 2 040kJ
- Tuky: 31g
- Sacharidy: 27g (z toho cukry: 1.1g)
- Bílkoviny: 18g
- Sůl: 0.96g
- Omega-3 mastné kyseliny: 4.02g
Krekry obsahují nejvíce zdravých tuků, a to díky semínkům. Chia semínka se řadí mezi superpotraviny. Pokud vás byste se chtěli o chia semínkách dozvědět více, podívejte se na článek o superpotravinách. S brokolicovými klíčky jsem se potkala poprvé až u těchto krekrů. Klíčky jsou zdrojem enzymů, které pomáhají všem chemických procesům v našem těle. V klíčcích najdete také fytochemikálie, vitamín B12, omega-3 mastné kyseliny a antioxidanty, které odstraňují z těla volné radikály. Brokolicové klíčky působí preventivně proti rakovině, a to díky sulforafanu, který obsahují.
Krekry s olivami
Jedny z nejvýraznějších krekrů byly i tyto s černými olivami. Jejich chuť je v nich opravdu znát. Pokud je máte rádi, tak těmto krekrům přijdete určitě na chuť. Stejně jako krekry s chilli bych je ovoněla lehce nějakou bylinkou, což vlastně sami můžete přidat při přípravě směsi. Na mě byly trochu víc výraznější, ale dokázala bych si je představit například s humusem, který naopak výraznou chuť nemá. Dobrou volbou by byla i nějaký dip se sušenými rajčaty.
Co na to ostatní: Krekry s olivami byly hodnocené jako průměrně dobré. Někteří dokonce uvedli, že i když příliš olivy nemusí, tak v těchto krekrech jim moc nevadily. Jiní doporučovali vyměnit černé olivy za zelené, ale to jen ze subjektivních chuťových preferencí. Pro mě trochu překvapivě zazněl i názor, že by krekry mohly mít více olivovou chuť. Pro některé byla chuť oliv trochu moc hořká a specifická.
Složení: ovesné vločky bez lepku, slunečnicová semínka loupaná, směs sezamových semínek, směs lněných semínek, čiroková mouka, černé olivy sušené 6 %, jedlá sůl.
100g obsahuje:
- Energie: 2 130kJ
- Tuky: 35g
- Sacharidy: 29g (z toho cukry: 1g)
- Bílkoviny: 16g
- Sůl: 1.1g
- Omega-3 mastné kyseliny: 1.95g
Olivy jsou zdrojem vitamínu A, E, nenasycených mastných kyselin, antioxidantů, přírodní vlákniny a minerálních látek (železo, vápník, draslík a hořčík). Napomáhají snižovat hladinu cholesterolu, působí preventivně proti kardiovaskulárním onemocněním, depresím a rakovině a mají detoxikační účinek. Navíc obsahují lutein, který působí příznivě na zdraví očí a proti předčasnému stárnutí pokožky.

Hodnocení probíhalo jako ve škole (1-nejlepší, 5-nejhorší). Nejlépe mezi hodnotícími dopadly krekry s brusnicí. Nejméně oblíbená byla příchuť mák a řasy Nori.
Závěr
Krekry obecně jsou výborným zdrojem omega-3 mastných kyselin a vlákniny. Můžete je mlsat buď jen tak v rozumném množství, ale díky vláknině vás docela rychle zasytí. Nebo k nim přidejte nějaký zdroj bílkovin (jogurt, mlíko, pomazánku) a dostanete tak plnohodnotnou svačinu. Tyto krekry jednoduše nahradí jak müsli tyčinky, krekry nebo chipsy. A jak výsledky ukazují, krekry chutnají každému, takže je zkuste o Vánocích nabídnout návštěvě, ať ochutnají také něco jiného než jen klasické chipsy a tyčinky. Co vy? Už jste je ochutnali?