Aperitivo Moment: Plněné hrachové lusky
Dneska jsem si pro vás připravila po delší době recept. Řekla jsem si, že jednoduchých recetů není nikdy dost, ale přeci jen můžu občas popustit trochu víc fantazie a vymyslet něco zajímavějšího než jednoduché tipy na svačiny nebo ranní kaše. Připravila jsem si tak pro vás nápad pro něco zdravého k zakousnutí, když vám přijde návštěva.
Už delší dobu jsem přemýšlela nad tím, že by bylo dobré vymyslet něco nejen pro sebe, ale i pro přátele, kteří se občas zastaví. Tradiční brambůrky a tyčinky sice vždycky uspokojí, nicméně proč nenabídnout také něco zdravějšího. Pro inpiraci jsem nešla daleko. Jelikož se můj blog jmenuje Zelená fazolka, luštěniny pro mě byly jasnou volbou. Na jaře je sezónní zeleninou právě hrášek, který jsem použila pro tento recept.
Tentokrát vám nedám detailní postup, přesnout gramáž a složení jídla, nicméně myslím, že recept je tak jednoduchý, že ho zvládne opravdu každý, kdo má aspoň trochu trpělivosti. Čím jednodušší je recept, tím větší důraz by měl být kladen na kvalitu použitých surovin. Ta se v jídle velmi projeví.

Jak jsem tedy postupovala? Nejprve jsem si vzala ze spíše domácí červenou řepu, která mi tam od podzimu ještě zbyla, nakrájela jsem jí na velmi malé kostičky, osolila, opepřila, přidala tymián a česnek a opekla v troubě. Mezitím jsem si spařila lusky ve slané vodě a rychle je ochladila v ledové vodě, aby neztratily barvu. Hrášky jsem vyloupla, abych měla prostor pro náplň.
Jako náplň hrachových lusků jsem použila dvě pomazánky. Ta první je klasické guacamole - tedy avokádo smíchané se solí, pepřem, citrónovou šťávou, rajčaty a trochou česneku. Druhou náplní je směs kozího sýra, najemno nakrájené máty, soli a pepře. Těmito náplněmi jsem lusk střídavě plnila a, i když se to nezdá, zas moc práce s tím nebylo.

Lusk jsem tedy naplnila a na závěr přidala hrášek, upečené kostičky řepy, plátky uzeného lososa, na sucho opražené píniová semínka a zbytek máty, aby lusky hezky stály.
Abych pravdu řekla, tento recept nevznikl jen tak, ale také kvůli tomu, že jsem se rozhodla zúčastnit soutěže "Aperitivo Moment". Tento recept se totiž velmi dobře hodí podávat například k velmi suchému Cinzanu, který se hodí především k velmi výrazným předkrmům, jako je například tento.