Batátová frittata

01.09.2017

Hledáte inspiraci na lehký oběd? Pokud nemáte příliš času, ale chcete se vydatně najíst, tak zkuste tuto frittatu. Pokud vás čeká nějaký výlet a máte rádi slané snídaně, pak si frittatu můžete připravit i na snídani. Díky batátům je oproti klasické bramborové verzi navíc frittata příjemně nasládlá .

Suroviny

  • 200g batát
  • 1 velké vejce + 2 bílky
  • 60g cibule
  • 100g sekaných rajčat
  • 1/2 mozzarelly light
  • stroužek česneku
  • hrst čerstvé bazalky
  • tymián 
  • sůl, pepř

Postup

Batáty nakrájejte na malé kostičky a chvíli povařte v osolené vodě. 

Na pánvičce s trochou vody poduste najemno nakrájenou cibuli. Přidejte nakrájená rajčata, prolisovaný česnek, tymián, sůl a pepř. Chvíli povařte a následně přidejte povařené batáty. 

Nakonec vše zalijte rošlehaným vajíčkem a bílky, které lehce posolte a opepřete. Nechte na pánvičce, dokud vejce neztuhnout. Směs už nijak nepromíchávejte.

Na talíři dozdobte nakrájenou mozzarellou a lístky čerstvé bazalky.


Tipy

  • Pokud používáte čerstvá vejce, není potřeba je pánvičce zcela vysušit.
  • Kromě tymiánu můžete přidat i jiné koření, např. sladkou papriku, chilli, sušenou bazalku, drcený kmín,...
  • Cibuli můžete osmahnout na menším množství tuku (řepkovém nebo olivovém oleji).
  • Místo sekaných rajčat můžete použít čerstvá rajčata (pokud je jejich sezóna), papriky, kukuřici, hrášek nebo přidat kromě batát také povařenou mrkev, červenou řepu, celer nebo jinou kořenovou zeleninu.
  • Mozzarellu můžete vyměnit také za jiný druh sýra - kozí, ovčí, čerstvý sýr nebo balkánský sýr. 
  • Po zalití směsi vajíčkem můžete přesunout (pokud máte vhodnou pánvičku do trouby) pánvičku do trouby, kterou předehřejete na 180°C na pár minut. 
  • Frittatu můžete jíst samotnou nebo si k ní připravit ještě zelenininový míchaný salát.
  • Batáty neboli sladké brambory pochází z Jižní Ameriky, kde je pěstovali Indiáni. Jsou bohatým zdrojem provitaminu A, který je prospěšný pro váš zrak. Dále v nich najdete také vitamín C, B a mangan. Pravidelná konzumace batátů vám tak může pomoct s nespavostí, nesoustředěností nebo stresem. Díky vysokému obsahu vlákniny, vám batáty pomůžou zlepšit trávení. Na rozdíl od klasických brambor obsahují batáty více vitamínu A, C, vlákniny a méně sacharidů a kalorií. Stejně jako klasických brambor platí, že je lepší je uvařit než upéct. Díky tomu budou mít pak brambory nižší GI. Batáty dále pomáhají snížit vysoký krevní tlak, díky draslíku v něm obsaženém, posilovat imunitu a působí preventivně proti rakovině. 


  • Energetická hodnota:  1 929kJ
  • Počet porcí: 1