Batátová frittata
Hledáte inspiraci na lehký oběd? Pokud nemáte příliš času, ale chcete se vydatně najíst, tak zkuste tuto frittatu. Pokud vás čeká nějaký výlet a máte rádi slané snídaně, pak si frittatu můžete připravit i na snídani. Díky batátům je oproti klasické bramborové verzi navíc frittata příjemně nasládlá .

Suroviny
- 200g batát
- 1 velké vejce + 2 bílky
- 60g cibule
- 100g sekaných rajčat
- 1/2 mozzarelly light
- stroužek česneku
- hrst čerstvé bazalky
- tymián
- sůl, pepř
Postup
Batáty nakrájejte na malé kostičky a chvíli povařte v osolené vodě.
Na pánvičce s trochou vody poduste najemno nakrájenou cibuli. Přidejte nakrájená rajčata, prolisovaný česnek, tymián, sůl a pepř. Chvíli povařte a následně přidejte povařené batáty.
Nakonec vše zalijte rošlehaným vajíčkem a bílky, které lehce posolte a opepřete. Nechte na pánvičce, dokud vejce neztuhnout. Směs už nijak nepromíchávejte.
Na talíři dozdobte nakrájenou mozzarellou a lístky čerstvé bazalky.
Tipy
- Pokud používáte čerstvá vejce, není potřeba je pánvičce zcela vysušit.
- Kromě tymiánu můžete přidat i jiné koření, např. sladkou papriku, chilli, sušenou bazalku, drcený kmín,...
- Cibuli můžete osmahnout na menším množství tuku (řepkovém nebo olivovém oleji).
- Místo sekaných rajčat můžete použít čerstvá rajčata (pokud je jejich sezóna), papriky, kukuřici, hrášek nebo přidat kromě batát také povařenou mrkev, červenou řepu, celer nebo jinou kořenovou zeleninu.
- Mozzarellu můžete vyměnit také za jiný druh sýra - kozí, ovčí, čerstvý sýr nebo balkánský sýr.
- Po zalití směsi vajíčkem můžete přesunout (pokud máte vhodnou pánvičku do trouby) pánvičku do trouby, kterou předehřejete na 180°C na pár minut.
- Frittatu můžete jíst samotnou nebo si k ní připravit ještě zelenininový míchaný salát.
Batáty neboli sladké brambory pochází z Jižní Ameriky, kde je pěstovali Indiáni. Jsou bohatým zdrojem provitaminu A, který je prospěšný pro váš zrak. Dále v nich najdete také vitamín C, B a mangan. Pravidelná konzumace batátů vám tak může pomoct s nespavostí, nesoustředěností nebo stresem. Díky vysokému obsahu vlákniny, vám batáty pomůžou zlepšit trávení. Na rozdíl od klasických brambor obsahují batáty více vitamínu A, C, vlákniny a méně sacharidů a kalorií. Stejně jako klasických brambor platí, že je lepší je uvařit než upéct. Díky tomu budou mít pak brambory nižší GI. Batáty dále pomáhají snížit vysoký krevní tlak, díky draslíku v něm obsaženém, posilovat imunitu a působí preventivně proti rakovině.
- Energetická hodnota: 1 929kJ
- Počet porcí: 1