Bezlepkové bramborové knedlíky plněné špenátem a tofu

24.10.2017

Pokud si jednou za čas chce připravit bezmasý oběd nebo maso nejíte, mám pro vás recept na knedlíčky. Jejich příprava sice vyžaduje nějaký čas a trochu trpělivosti, ale nic vám nebrání si je připravit předem a třeba zamrazit do zásoby. Je to ideální recept na oběd do krabičky. 

Suroviny

  • 150g brambor
  • 30g tapiokového škrobu
  • 20g pohankové celozrnné mouky
  • 50g čerstvého špenátu
  • 1/ 2 vejce
  • 15g Gervais Lightlife
  • 1 stroužek česneku
  • 50g tofu
  • drcený kmín
  • sladká paprika
  • sůl, pepř

Postup

Nejprve si připravte náplň. Špenát poduste s trochou vody. Osolte ho, opepřete, přidejte prolisovaný stroužek česneku, drcený kmín, sladkou papriku a na závěr nastrouhané tofu a žervé. Směs nechte vychladnout.

Brambory uvařte v osolené vodě. Nastrouhejte je, co nejdříve to půjde, na jemno. Přidejte polovinu vajíčka, tapiokový škrob a pohankovou mouku. Z těsta rozdělte na rovnoměrné části a vyválejte do placičky. Na každou placičku dejte část náplně a zabalte. Vařte v osolené vodě, po vyplavání knedlíčků na hladinu vařte ještě 5 minut.


Tipy

  • Pokud vám zbyde náplň, servírujte je ke knedlíčkům zvlášť.
  • Můžete použít i mražený listový špenát.
  • Místo tofu můžete použít sýr, žervé, tvaroh nebo nechat knedlíčky čistě jen špenátové.
  • Do špenátové směsi můžete přimíchat žloutek nebo mléko.
  • Čistě špenátové knedlíčky můžete servírovat i jako přílohu k masu.
  • Knedlíčky můžete posypat opraženými mandlovými plátky, sýrem, zbylým tofu nebo strouhankou.
  • Knedlíky můžete tradičně zahustit hrubou pšeničnou moukou. Pokud použijete tapiokový škrob a pohankovou mouku, budou knedlíky navíc bezlepkové.
  • Špenát je zdrojem nejen železa (3mg železa/100g) a navíc díky přítomnosti vitamínu C ve špenátu se podstatně lépe vstřebává. Špenát tak pomáhá při léčbě anémie. Obsahuje také karotenoidy, které přispívají zdraví očí. Ve špenátu najdete vysoké množství antioxidantů a kyseliny listové, která pomáhá snižování hladiny cholesterolu v krvi.

  • Počet porcí: 1
  • Energetická hodnota: 1 863 kJ