Bezlepkové bramborové knedlíky plněné špenátem a tofu
24.10.2017
Pokud si jednou za čas chce připravit bezmasý
oběd nebo maso nejíte, mám pro vás recept na knedlíčky. Jejich příprava sice vyžaduje nějaký čas a trochu trpělivosti, ale nic vám nebrání si je připravit předem
a třeba zamrazit do zásoby. Je to ideální recept na oběd do krabičky.

Suroviny
- 150g brambor
- 30g tapiokového škrobu
- 20g pohankové celozrnné mouky
- 50g čerstvého špenátu
- 1/
2 vejce
- 15g Gervais Lightlife
- 1 stroužek česneku
- 50g tofu
- drcený kmín
- sladká paprika
- sůl, pepř
Postup
Nejprve si připravte náplň. Špenát poduste s trochou vody. Osolte ho, opepřete, přidejte prolisovaný stroužek česneku, drcený kmín, sladkou papriku a na závěr nastrouhané tofu a žervé. Směs nechte vychladnout.
Brambory uvařte v osolené vodě. Nastrouhejte je, co nejdříve to půjde, na jemno. Přidejte polovinu vajíčka, tapiokový škrob a pohankovou mouku. Z těsta rozdělte na rovnoměrné části a vyválejte do placičky. Na každou placičku dejte část náplně a zabalte. Vařte v osolené vodě, po vyplavání knedlíčků na hladinu vařte ještě 5 minut.
Tipy
- Pokud vám zbyde náplň, servírujte je ke
knedlíčkům zvlášť.
- Můžete použít i mražený listový špenát.
- Místo tofu můžete použít sýr, žervé, tvaroh
nebo nechat knedlíčky čistě jen špenátové.
- Do špenátové směsi můžete přimíchat žloutek
nebo mléko.
- Čistě špenátové knedlíčky můžete servírovat i
jako přílohu k masu.
- Knedlíčky můžete posypat opraženými mandlovými
plátky, sýrem, zbylým tofu nebo strouhankou.
- Knedlíky můžete tradičně zahustit hrubou pšeničnou moukou. Pokud použijete tapiokový škrob a pohankovou mouku, budou knedlíky navíc bezlepkové.
- Špenát je zdrojem nejen železa (3mg
železa/100g) a navíc díky přítomnosti vitamínu C ve špenátu se podstatně lépe
vstřebává. Špenát tak pomáhá při léčbě anémie. Obsahuje také karotenoidy, které
přispívají zdraví očí. Ve špenátu najdete vysoké množství antioxidantů a
kyseliny listové, která pomáhá snižování hladiny cholesterolu v krvi.
- Počet porcí: 1
- Energetická hodnota: 1 863 kJ