Bezlepkové fitness brownies s třešněmi

09.07.2017

Musím se přiznat, že čokoládu příliš v lásce nemám a dávám si ji jednou za čas. Občas mě ale přepadne chuť dát si něco kakaového, a proto jsem pátrala, jak mé chutě uspokojit, až jsem narazila na brownies. Abych recept odlehčila, dala jsem do něj místo čokolády pouze čisté kakao, takže má velmi nízký obsah tuků a pochutnáte si na něm podobně jako na klasické verzi.

Suroviny

  • 30g pohankové mouky
  • 35g Holandského kakaa
  • 140g řeckého jogurtu s 0% tuku
  • 90ml vody
  • 3 lžičky medu
  • 1 menší bílek
  • řepkový (nebo kokosový) olej na vymazání formiček
  • 40g třešní
  • 1 menší lžička cukru
  • špetka soli

Postup

V míse smíchejte mouku, 30g kakaa a špetku soli. Jogurt smíchejte s vodou a dvěma lžičkami medu. Obě směsi smíchejte a přimíchejte k nim opatrně našlehaný bílek. Dvě formičky lehce vytřete tukem a rozdělte do nich směs. Nechte péct v mikrovlnné troubě na střední stupeň asi 2.5 minuty.

Třešně vypeckujte, dejte do kastrůlku s menší lžičkou cukru a trochou vody a poduste. Brownies opatrně vyklopte a servírujte s jogurtem a třešněmi. Na závěr brownies pokapejte kakaovým topinkem. Ten si připravíte tak, že smícháte 5g kakaa s lžičkou medu a trochou vody.

Tipy

  • Brownies nechte 3 minuty odstát.
  • Do brownies můžete přimíchat špetku nakrájené máty, chilli, pomerančové kůry nebo solných vloček.
  • Místo pohankové mouky lze použít pšeničnou bílou nebo celozrnnou mouku.
  • Jogurt můžete použít řecký nebo klasický bílý.
  • Před pečením vymažte lehce formičky tukem a můžete je navíc vysypat kakaem.
  • Aby bylo brownies voňavější, můžete do těsta přidat pravou vanilku nebo vanilkovou esenci.
  • Místo medu můžete použít vanilkový nebo třtinový cukr.
  • Brownies můžete péct také v troubě, a to při 150°C na 10 minut.
  • Každá mikrovlnná trouba se jinak nastavuje, proto budete muset čas vychytat. Stáčí průběžně kontrolovat a až se brownies začne odlepovat od stran formičky, pak je hotové.
  • Kakao obsahuje velké množství antioxidandů - flavonoidů, které tělu pomáhá v boji proti volným radikálům a zabraňuje oxidaci LDL cholesterolu. Najděte v něm spoustu minerálních látek - hořčík, železo, zinek nebo měď. Díky tomu kakao pomáhá proti únavě, horečce, angíně, srdečním problémům, anémii, problémům se střevy a ledvinami.

  • Energetická hodnota: 1 765kJ
  • Počer porcí: 1