Bezlepkové fitness brownies s třešněmi
09.07.2017
Musím se přiznat, že čokoládu příliš v lásce nemám a dávám si ji jednou za čas. Občas mě ale přepadne chuť dát si něco kakaového, a proto jsem pátrala, jak mé chutě uspokojit, až jsem narazila na brownies. Abych recept odlehčila, dala jsem do něj místo čokolády pouze čisté kakao, takže má velmi nízký obsah tuků a pochutnáte si na něm podobně jako na klasické verzi.

Suroviny
- 30g pohankové mouky
- 35g Holandského kakaa
- 140g řeckého jogurtu s 0% tuku
- 90ml vody
- 3 lžičky medu
- 1 menší bílek
- řepkový (nebo kokosový) olej na vymazání formiček
- 40g třešní
- 1 menší lžička cukru
- špetka soli
Postup
V míse smíchejte mouku, 30g kakaa a špetku soli. Jogurt smíchejte s vodou a dvěma lžičkami medu. Obě směsi smíchejte a přimíchejte k nim opatrně našlehaný bílek. Dvě formičky lehce vytřete tukem a rozdělte do nich směs. Nechte péct v mikrovlnné troubě na střední stupeň asi 2.5 minuty.
Třešně vypeckujte, dejte do kastrůlku s menší lžičkou cukru a trochou vody a poduste. Brownies opatrně vyklopte a servírujte s jogurtem a třešněmi. Na závěr brownies pokapejte kakaovým topinkem. Ten si připravíte tak, že smícháte 5g kakaa s lžičkou medu a trochou vody.
Tipy
- Brownies nechte 3 minuty odstát.
- Do brownies můžete přimíchat špetku nakrájené máty, chilli, pomerančové kůry nebo solných vloček.
- Místo pohankové mouky lze použít pšeničnou bílou nebo celozrnnou mouku.
- Jogurt můžete použít řecký nebo klasický bílý.
- Před pečením vymažte lehce formičky tukem a můžete je navíc vysypat kakaem.
- Aby bylo brownies voňavější, můžete do těsta přidat pravou vanilku nebo vanilkovou esenci.
- Místo medu můžete použít vanilkový nebo třtinový cukr.
- Brownies můžete péct také v troubě, a to při 150°C na 10 minut.
- Každá mikrovlnná trouba se jinak nastavuje, proto budete muset čas vychytat. Stáčí průběžně kontrolovat a až se brownies začne odlepovat od stran formičky, pak je hotové.
- Kakao obsahuje velké množství antioxidandů - flavonoidů, které tělu pomáhá v boji proti volným radikálům a zabraňuje oxidaci LDL cholesterolu. Najděte v něm spoustu minerálních látek - hořčík, železo, zinek nebo měď. Díky tomu kakao pomáhá proti únavě, horečce, angíně, srdečním problémům, anémii, problémům se střevy a ledvinami.
- Energetická hodnota: 1 765kJ
- Počer porcí: 1