Borgo Agnese

19.09.2017

Pro dnešek jsem si po delší době připravila recenzi na další restauraci v Brně, a to Borgo Agnese, do které se asi ne každý z vás má možnost podívat. Také nepatřím k těm, kteří by takovéto restaurace navštěvovali každý měsíc, ale když je příležitost, jako jsou třeba mé narozenin, tak proč si to jednou za čas nedopřát.

Borgo Agnese najdete na ulici Kopečná poblíž Šilingrova náměstí. Je poměrně skrytá, takže si jí určitě nejdříve najděte na mapě, než se tam vydáte. Restaurace je zaměřena na středomořskou kuchyni s hlavním důrazem na čerstvost podávaných surovin s využitím sezónních potravin. Podle Mauerova výběru Grand Restaurant 2017 je třetí nejlepší restauraci v Brně po Pavillonu a Koishi. A protože jsem v Pavillonu i Koishi byla, nezbývalo nic jiného než vydat se do Borgo Agnese. Díky tomu, že jsem dostala na minulé narozeniny od přítele poukázku a uplynul už téměř rok, tak jsme se rozhodli se tam konečně vydat.

Interiér restaurace je hezký, ale příliš mě nezaujal. Je škoda, že se restaurace nachází mezi budovami, takže je poměrně tmavá. Byli jsme usazeni k vnitřnímu stolu, takže jsme neměli ani možnost příliš vidět okolí restaurace. Co se týká interiéru, tak bych ho možná sjednotila barevně i vybavením. Restauraci chybí nějaký konkrétní koncept, který Pavillon i Koishi mají a odráží se to i na jejich celistvém interiéru. Líbily se mi ale stoly u oken, které byly zakryté lehkých závěsem. My jsme bohužel seděli v rohu, kde jsme se mohli koukat přes sklo nanejvýš tak na zdiva původní budovy, která se zde asi nacházela. Akustika v restauraci není také nejlepší, takže, když jsme seděli u poměrně velkého stolu, měli jsme s přítelem poměrně problém se vzájemně slyšet, pokud jsme chtěli, aby náš rozhovor neslyšeli ostatní.

Co se týká obsluhy restaurace, tak byla příjemná a milá. Číšník mě usadil a podal stoleček na kabelku. Vždy nám ráda odpověděl na naše dotazy, i když nás poměrně často chodil kontrolovat a jednotlivé chody byly podávány příliš blízko sebe. Ale uznávám, že tuto výhradu jsme mohli číšníkovi sami sdělit.

Ještě před otevřením jídelního lístku nám byla nabídnuta sklenka Prosecca. Dostali jsme také ošatku s čerstvým a velmi chutným pečivem (bílá bageta, celozrnný chleba, grisinni) s bylinkovým máslem. Po poměrně krátkém přemýšlení jsme se s přítelem shodli, že toho chceme co nejvíce ochutnat, a tak jsme zvolili pro nás nejlepší cestu, a to tu, že jsme zvolili dvě degustační menu Petit a Grand, společně s vinným menu.

Nedopili jsme asi Prosecco, které nám velmi chutnalo a pije se nejlépe studené, a už nám byl podáván amusu-bouche v podobě rolky z plodů moře s kyselým zelím. Byl to velmi zajímavý předkrm, i když jeho chuť mě příliš neoslovila. K rybě mi přišla kyselost zelí příliš kontrastní, a i když mám plody moře ráda, rolka mi přišla podobná klasické krabí tyčince. Dále nám byly postupně servírovány chody z jednotlivých menu, které jsme si s přítelem včetně vína navzájem ochutnávali.

Co se týká nádobí, tak jsme byli lehce zaskočeni sadou příborů, které před námi byly. Naštěstí jsem si vzpomněla na film Pretty Woman a s elegancí sobě vlastní jsem se vždy chopila toho správného příboru. Základní pravidlo totiž je postupovat jednoduše z vnějšku směrem k talíři. Co se týká talířů, na kterých nám bylo servírováno jídlo, tak bylo více méně lépe logicky zvoleno, oproti skleněným talířům v Noem Arch, na které dodnes s nelibostí vzpomínám. V Borgo Agnese byla polovina menu servírována na čistě bílých ať už hlubokých nebo plytkých talířích, a druhá polovina na břidlicových talířích. Ty bych ale zvolila jen v případě předkrmů, kde jídlo vynikne. Břidlicový talíř u hlavního jídla bych nicméně sama nezvolila a i dezerty by mohly být servírovány na klasických bílých talířích a ne velmi zvláštně tvarovaných, jako tomu bylo.

Degustační menu Petit

Ryzlink vlašský"Flower"2015, Mikrosvín, Morava

Pastrami z lososa, okurek, hořčice

Předkrm byl velmi hezky servírovaný. Ze všech jídel asi nejlépe. Losos byl velmi dobrý. Zajímavá byla kombinace s hořčičnými semínky. Kyselost okurku mi přišla stejně jako u amuse-bouche příliš kontrastní. Víno, které bylo k jídlu podávané, bylo na mě trochu moc voňavé a k tak výraznému jídlu bych asi volila jiné. Ale možná to je způsobeno jen osobní preferencí suchých bílých vín.

Ryzlink rýnský"Stříbrný"2013, Sonberk, Morava

Consomée z kachny, těstovina s lanýžem

Consomée z kachny bylo, jak by asi člověk očekával - čistý silný vývar plný chuti a bez nadbytečného tuku, který se z vývaru odstraňuje. Bylo v něm pár kousků zeleniny a co především těstovinové taštičky plněné lanýžem. To jsem zjistila, až při sepisování této recenze. Když člověk rozkousnul taštičku v puse, tak se z ní uvolnila velmi příjemná lahodná chuť náplně. Abych pravdu řekla, tak mě nějak nikdy nenapadlo spárovat víno s polévkou. Asi proto, že člověk obvykle víno podává jen k hlavnímu chodu. Stejně jako u předkrmu i víno podávané ke consomée přišlo příliš voňavé.

Chenin blanc 2014, Baumard, Coteaux du Lyon, Loire

Telecí brzlík, petržel, chlebová drobenka, kari

Vzhledem k tomu, že jsem na různých food festivalem ochutnala spoustu různých druhů masa, docela mě zajímalo, jaký tento telecí brzlík bude. Co se týká prezentační stránky, tak vzhledově nebyl příliš lákavý. Brzlík sám o sobě nemá specifickou chuť nebo mi nepřišel ničím chuťově unikátní. Myslím, že k němu byla velmi dobře zvolené pyré z petržele, které mělo samo o sobě nevýraznou chuť, ale přeci jen zajímavější než klasická bramborová kaše. Pokrm byl zasypán chlebovou drobenkou, která dodávala jídlu zajímavou strukturu, a kari dodávalo jídlu zajímavou, i když mi tato orientální chuť příliš neseděla k celému (spíše českému) jídlu. Víno bylo k mému překvapení vybráno opět bílé spíše sladší s výraznou chutí. Zajímavý výběr.

Borgo Cuvée 2015,Sklepy Trávníček a Kořínek,Morava

Kachní prso, rebarbora, fenykl, kroketa ze sladkých brambor, mandle

Kachní prso mě velmi příjemně překvapilo. Bylo velmi dobře upravené a šťavnaté. I přítel, který má s kachním masem velké zkušenosti, protože se řadí k jeho nejoblíbenějším druhům masa, uznal, že lepší úpravu kachny ještě nejedl. Mě zaujaly také krokety ze sladkých brambor, které se ke kachně velmi hodily. Fenyklové pyré však mělo na mě příliš zemitou chuť a volila bych spíše celerové nebo petrželové z předešlého chodu. Opět mě ale zaskočily mandle, které mi k celému pokrmu příliš neseděly. Naopak lehce nakyslá chuť rebarborové pyré s kachnou příjemně ladila. Červené víno, které bylo ke kachně podávané, mi velmi chutnalo.

Moscato d´Asti 2015 DOCG, Bel Colle, Piemonte

Cheese cake passion fruit, čokoláda, jahody

Prezentace dezertu v hlubokém talíři mi přišla trochu nesmyslná. Bohužel dezert byl nejslabším chodem tohoto výborného menu. Cheese cake nebyl chuťově vůbec vyvážený. Byl příliš sladko-kyselý. Ovocná dřeň byla téměř bez chuti a jahody (vzhledem k sezóně) také. Jediná součást dezertu, která mi chutnala, byla čokoládová strouhanka a rebarborové pyré. Oproti tomu víno mě velmi zaujalo. Bylo sice dost sladké, ale abych řekla, kdybych věděla, jaký bude dezert, raději bych se spokojila pouze s tímto vínem jako sladká tečka za menu. Mělo plnou ne přespříliš květinovou nebo voňavou chuť a připadalo mi s každým douškem rozkousla grepové jadýrko.

Menu 779,- / Wine menu 399,-

Degustační menu Grand

Rosé Nad Zahrady 2015, Jan Stávek, Morava

Foie gras, rebarbora, čokoláda

Tento předkrm byl rozhodně lepší, než losos nebo amuse-bouche. S kouskem pečiva byla paštika přesně předkrm, jaký člověk očekává. Paštika sama o sobě nebyla špatná, i když by asi mohla mít zajímavější a výraznější chuť. Její chuť byla ale podpořena jemně kyselým rebarborovým pyré a zajímavou překvapivě čokoládovou strouhankou, díky kterým byl pokrm opravdu příjemným překvapením na začátek. Víno mi příliš neutkvělo v paměti.

Chardonnay 2015, IGT, Antico Fuoco, Veneto

Krevetový krém, tartar s krevet

Krevetový krém měl stejně jako v případě předkrmu jasnou převahu nad consomée. Bohužel se ke mně dostalo, až když už bylo chladné, ale i tak byla jeho chuť vynikající. Líbil se mi i způsob servírování, kdy přítel nejprve dostal talíř s tartarem, který číšník přímo před ním zalil polévkou. Chuť polévky byla skvěle doladěna. Polévka byla lehce nasládlá zřejmě po zelenině. Polévce tak nelze nic vytknout. Zajímavě bylo zvolené také víno - bílé z barikového sudu, takže mělo tak trochu whisky příchuť. Chuťově mě ale příliš nezaujalo.

La Vieille Ferme 2015, AOC, Famille Perrin, Vallée du Rhône

Chobotnice, fenyklové pyré, tomaty, bazalka, marinované olivy

V porovnání s brzlíkem byla chuťově, i co se týká prezentace chobotnice lepší. Byla velmi dobře připravená. Nebyla tuhá, naopak se rozpadala. Jedinou výtkou je slaninová chuť, kterou chobotnice měla. Byla totiž smažená. Fenyklové pyré se k chobotnici velmi hodilo a jeho chuť mi nevadila tolik jako u kachny. Rajčata se k pokrmu hodila, ale chuť bazalky, která v nich byla, trochu přebíjela celkovou chuť jídla. Opět jsem příliš nepochopila roli oliv v tomto jídle. Přišly mi, že nebyly vůbec potřeba je k pokrmu přidávat. Víno si bohužel nevybavuji.

Borgo Cuvée 2015,Sklepy Trávníček a Kořínek,Morava

Tortellini s pulled pork, kukuřice, limetka, červené kari

Dalším chodem byly tortellini plněné vepřovým masem, což jsem věděla, že sama ocenit nedokážu, protože vepřové nemám ráda. Bohužel to platí i v případě kukuřice. Vizuální stránka jídla mě také příliš nezaujala a rozhodně mohlo být servírované lépe. Příteli pokrm docela chutnal, i když mu v paměti příliš neutkvěl. Červené kari ale pokrmu dodalo docela příjemnou chuť. Proto jsem přenechala pokrm raději příteli a já si vychutnala o to víc víno, které k němu bylo podávané, protože bylo opravdu velmi dobré.

Roc de Levraut 2015, AOC, Chateau Roc de Levraut, Bordeaux

Jehněčí kolínko, tuřín, zázvor, brokolice, sýr, hrášek

Jehněčí kolínko bylo chuťově velmi dobré. Úplně se rozpadalo. Velmi se k němu hodilo tuřínové pyré, tak akorát uvařená brokolice a překvapila mě velmi dobrá kombinace s čerstvým hráškem. I když nemám hrášek ráda, tak mi v této kombinaci velmi chutnal, a to jak kuličky, tak i lusky. Celková kombinace byla velmi dobře vymyšlená. K pokrmu bylo podáváno sušší červené víno, které mě velmi zaujalo.

Moscato d´Asti 2015 DOCG, Bel Colle, Piemonte

Bezový posset, marcipán, maliny

Posset byl v podstatě chuťově neurální pudink podávaný se strouhankou z marcipánu, ve které jsem mandle téměř necítila a přišla mi spíše jako klasická máslová posypka. Jediným dobrým soustem bylo to, když všechny součástí včetně čerstvým malin člověk zkombinovat. Maliny byly dvě. Takže každý z nás měl z dezertu v podstatě jedno dobré sousto. Zbytek byl opravdu chuťově nevýrazný a nezajímavý a stejně jako u prvního menu byl dezert největším propadákem. Víno bylo podávané stejné jako u předchozího dezertu.

Merlot-Cabernet 2012, Gala Farm, Morava

Sýrová variace

Na závěr menu přišla sýrová kombinace. Musím říct, že i když chuť dezertu nebyla příliš dobrá, tak jí sýrová variance naprosto přehlušila. Zkusila jsem kousek sýra a sušenou meruňku a zbytek jsem nechala příteli, protože mi přijde nelogické servírovat sýr až nakonec menu, kdy člověk očekává spíše sladkou chuť. V tomto případě bych tedy pořadí dezertu a sýrové variace rozhodně přehodila. Sýry měly ale příjemnou výraznou chuť, která by byla v kombinaci s hroznem a meruňkami zřejmě dobrá. Také prezentace na malém talířku bez ladu a skladu mi připomínala spíše zbytky, které jim v kuchyni zbyly.

Menu 999,- / Wine menu 599,

Ať už může být váš dojem z této recenze jakýkoliv, musím říct, že jsme si návštěvu Borgo Agnese s přítelem velmi užili. Jediné, co se nám moc nelíbilo, bylo prostředí a rychlost, s jakou byly pokrmy podávané. Celkově jsme v restauraci za oba nechali 3200,-

Pokud bych měla porovnat restaurace, pak musím říct, že Koishi je, co se týká dezertů nepřekonatelný a o pořádný kus vepředu oproti Pavillonu a Borgo Agnese. Srovnávat sushi s pokrmy v dalších dvou restauracích nebudu, ale co se týká Pavillonu a Borgo Agnese, tak jsou na podobné úrovni. Bohužel jsem v Pavillonu měla v podstatě možnost vyzkoušet, jen velmi jemnou dokonale připravenou rybu a polévku, a tak doufám, že se tam někdy vrátím, ať tyto restaurace můžu skutečně srovnat.