Brokolicová pizza bez mouky
30.07.2017
Pravou pizzu jsem neměla několik let, a tak jsem hledala variantu, kterou bych si s chutí sama dala, až jsem narazila na tuto brokolicovou verzi. A musim říct, že chutá líp než vypadá. Příprava není tak složití a navíc stejně jako na klasickou verzi, můžete navrch pizzy přidat libovolné ingredience. Sice by z nás Italové asi velkou radost neměli, ale v době velkých veder dá člověk přeci jen většinou přednost před něčím lehčím a lépe stravitelnějším, a to tato pizza určitě je!

Suroviny
- 340g brokolice
- 2 bílky
- 40g jemných vloček
- 80g mozzarelly light
- 150g sekaných rajčat
- 1 stroužek česneku
- italské bylinky (tymián, rozmarýn, bazalka)
- trochu oleje
- sůl, pepř
Postup
Nasekejte důkladně brokolici v sekáčku na hrubost zrnek rýže (cca 15minut). V hrnci nechte vařit vodu. Když dojde k varu, odstavte ji a vhoďte do ní brokolicovou rýži. Přikryjte poklicí a nechte asi 5 minut odstát. Vymačkejte z ní veškerou vodu a přimíchejte do ní bílky, mouku, sůl a bylinky.
Na plech dejte pečící papír a potřete ho lehce olejem. Naneste brokolicové těstíčko a rozetřete ho do tloušťky asi 1 cm. Korpus pečte v troubě předehřáté na 220°C asi 15 minut.
Rajčata nakrájejte a smíchejte se zbytkem rajčatové šťávy. Přidejte prolisovaný česnek a bylinky. Omáčkou potřete upečený korpus, přidejte plátky mozzarelly a nechte péct dalších 8 minut, dokud nebude sýr rozpečený.
Tipy
- Místo sekáčku můžete brokolici nastrouhat na struhadle.
- Vločky můžete nahradit celozrnnou, pohankovou moukou nebo přidat nastrouhaný sýr.
- Brokolici můžete přecedit pomocí cedníku, nebo zabalit do utěrky. Díky ní brokolici lépe přecedíte.
- Pokud je na vás omáčka příliš kyselá, přidejte trochu cukru.
- Na pizzu můžete dát jakoukoliv oblohu podle vaší chuti.
- Hotovou pizzu můžete posypat lístky bazalky.
- Pizza je velmi křehká. Pokud chcete, můžete z těsta vytvořit dvě menší, aby se vám lépe přemísťovaly.
- Místo dvou bílků lze použít jedno vejce a jeden bílek.
- Brokolice je bohatá na vitamíny C, E, B a provitamín A a D. Je nabitá také minerálními látkami - železem, vápníkem, draslíkem a hořčíkem. Pomáhá tak v boji proti chudokrevnosti, podporuje činnost svalů, srdce a nervů a působí preventivně proti stárnutí, rakovině, zavodnění a vysokému krevnímu tlaku. Vláknina v brokolici podporuje trávení, snižuje cholesterol v krvi a působí preventivně proti vážných střevním onemocněním.
- Energetická hodnota: 2 187kJ
- Počet porcí: 1