Brokolicová pizza bez mouky

30.07.2017

Pravou pizzu jsem neměla několik let, a tak jsem hledala variantu, kterou bych si s chutí sama dala, až jsem narazila na tuto brokolicovou verzi. A musim říct, že chutá líp než vypadá. Příprava není tak složití a navíc stejně jako na klasickou verzi, můžete navrch pizzy přidat libovolné ingredience. Sice by z nás Italové asi velkou radost neměli, ale v době velkých veder dá člověk přeci jen většinou přednost před něčím lehčím a lépe stravitelnějším, a to tato pizza určitě je!

Suroviny

  • 340g brokolice
  • 2 bílky
  • 40g jemných vloček
  • 80g mozzarelly light
  • 150g sekaných rajčat
  • 1 stroužek česneku
  • italské bylinky (tymián, rozmarýn, bazalka)
  • trochu oleje
  • sůl, pepř

Postup

Nasekejte důkladně brokolici v sekáčku na hrubost zrnek rýže (cca 15minut). V hrnci nechte vařit vodu. Když dojde k varu, odstavte ji a vhoďte do ní brokolicovou rýži. Přikryjte poklicí a nechte asi 5 minut odstát. Vymačkejte z ní veškerou vodu a přimíchejte do ní bílky, mouku, sůl a bylinky.

Na plech dejte pečící papír a potřete ho lehce olejem. Naneste brokolicové těstíčko a rozetřete ho do tloušťky asi 1 cm. Korpus pečte v troubě předehřáté na 220°C asi 15 minut.

Rajčata nakrájejte a smíchejte se zbytkem rajčatové šťávy. Přidejte prolisovaný česnek a bylinky. Omáčkou potřete upečený korpus, přidejte plátky mozzarelly a nechte péct dalších 8 minut, dokud nebude sýr rozpečený.


Tipy

  • Místo sekáčku můžete brokolici nastrouhat na struhadle.
  • Vločky můžete nahradit celozrnnou, pohankovou moukou nebo přidat nastrouhaný sýr.
  • Brokolici můžete přecedit pomocí cedníku, nebo zabalit do utěrky. Díky ní brokolici lépe přecedíte.
  • Pokud je na vás omáčka příliš kyselá, přidejte trochu cukru.
  • Na pizzu můžete dát jakoukoliv oblohu podle vaší chuti.
  • Hotovou pizzu můžete posypat lístky bazalky.
  • Pizza je velmi křehká. Pokud chcete, můžete z těsta vytvořit dvě menší, aby se vám lépe přemísťovaly.
  • Místo dvou bílků lze použít jedno vejce a jeden bílek.
  • Brokolice je bohatá na vitamíny C, E, B a provitamín A a D. Je nabitá také minerálními látkami - železem, vápníkem, draslíkem a hořčíkem. Pomáhá tak v boji proti chudokrevnosti, podporuje činnost svalů, srdce a nervů a působí preventivně proti stárnutí, rakovině, zavodnění a vysokému krevnímu tlaku. Vláknina v brokolici podporuje trávení, snižuje cholesterol v krvi a působí preventivně proti vážných střevním onemocněním.

  • Energetická hodnota: 2 187kJ
  • Počet porcí: 1