Brokolicové pyré

05.01.2018

Pokud máte jako já rádi po ránu něco teplého, pak určitě vyzkoušejte toto pyré. Obsahuje spoustu vlákniny, bílkovin a je přirozeně sladké,  takže  si ho nemusíte ani doslazovat. Mám ráda jeho konzistenci. Je krásně nadýchané a přitom mě zasytí na celé dopoledne.

Suroviny

  • 100g brokolice
  • 120g banánu
  • 26g proteinového prášku
  • 32g jemných vloček s vlákninou
  • 6g chia semínek
  • špetka soli


Postup

Do misky dejte vločky, chia semínka a zalijte vodou, která by měla dosahovat lehce nad vločky. Nechte nejlépe přes noc nabobtnat.

Ráno očištěte brokolici a povařte ji v osolené vodě. Do nádoby dejte brokolici, banán (část si nechte na ozdobu), vločky s chia semínky a přidejte proteinový prášek. 

Vše rozmixujte a nalijte do misky. Směs dejte asi na 3-5 minut na plný výkon do mikrovlnné trouby. Nechte zchladnout a ozdobte zbytkem banánu, brokolice nebo chia semínky.


Tipy

  • Hlídejte, aby kaše neutekla z misky ven. 
  • Místo proteinového prášku můžete použít 2-3 bílky, tvaroh nebo jogurt. Já jsem použila proteinový prášek od MyProtein.
  • Podle chuti můžete kaši dochutit skořicí, mletým zázvorem nebo muškátovým oříškem.
  • Pyré můžete konzumovat i bez zapečení v mikrovlnné troubě, jen bude více tekuté.
  • Místo chia semínek můžete do kaše přidat lžičku oříškového másla nebo lněná semínka.
  • Pokud je na vás kaše příliš sladká, můžete ji dochutit pár kapkami citronové šťávy.
  • Po vyndání z mikrovlnné trouby je pyré velmi horké, proto ho nechte na chvíli vychladnout. 
  • Kaši můžete ozdobit použitými ingrediencemi nebo použít i jiné, např. maliny, borůvky, pomeranč, kokos nebo  pistácie.
  • Brokolice je bohatá na vitamíny C, E, B a provitamín A a D. Je nabitá také minerálními látkami - železem, vápníkem, draslíkem a hořčíkem. Pomáhá tak v boji proti chudokrevnosti, podporuje činnost svalů, srdce a nervů a působí preventivně proti stárnutí, rakovině, zavodnění a vysokému krevnímu tlaku. Vláknina v brokolici podporuje trávení, snižuje cholesterol v krvi a působí preventivně proti vážných střevním onemocněním.
  • Ovesné vločky jsou zdrojem postupně se uvolňující energie, kvalitních sacharidů, rostlinných bílkovin a rozpustné vlákniny. Pokud tak zařadíte ovesné vločky pravidelně do svého jídelníčku, stabilizujete si tím cukr v krvi, podpoříte činnost střev a snížíte hladinu cholesterolu. Vločky navíc obsahují vitamíny A, B, E a D, minerální látky (vápník, železo, zinek, měď) a kyselinu listovou a pantothenovou. Vločky se vám tak budou hodit pro zvládání stresu a zlepšení stavu vašich vlasů, nehtů či pokožky.
  • Banány by měly být součástí vašeho jídelníčku kvůli obsahu draslíku, hořčíku, železa, vitamínu B a serotoninu. Tyto látky podporují činnost mozku, svalové a nervové soustavy, působí na zlepšení nálady a pomáhají při menstruačních problémech. Banány jsou navíc zdrojem rozpustné i nerozpustné vlákniny, která snižuje hladinu lipidů a cholesterolu a pomáhá při trávení.

  • Energetická hodnota: 1 685kJ
  • Počet porcí: 1