Buddha bowl s pečenou zeleninou a tofu
Máte rádi spoustu zajímavých chutí v jednom jídle? Tak to vám bude určitě chutnat tako buddha bowl. Jedná se o kombinaci obvykle nějaké obiloviny, zdroje bílkovin (tofu, tempehu, případně i masa), čerstvé a tepelně upravené zeleniny a dresinku. Mísu můžete různě obměňovat podle toho, co máte zrovna v lednici a složit si tak oběd za pár minut.

Suroviny
- 35g kuskusu
- 110g lilku
- 110g cukety
- 40g brambor
- 80g tofu
- 1 kl slunečnicových semínek
- 20g jarní cibulky
- 30g mrkve
- 40g ledového salátu
- 30g avokáda
- 30g hummusu
- 1 lžička řepkového oleje
- 1 stroužek česneku
- sůl, pepř
- kurkuma
Postup
Nejprve si připravte grilovanou zeleninu. Lilek nakrájejte na plátky, osolte a nechte "vypotit". Pak ho opláchněte, opepřete, přidejte prolisovaný stroužek česneku a rozložte na plech s pečícím papírem a trochou oleje. Přidejte k němu nakrájenou cuketu a brambory, které osolte a opepřete. Pečte na 220°C asi 20 minut.
Pak se pusťte do kuskusu. Já jsem kuskus osolila, opepřila a přidala trochu kurkumy pro barvu. Podle návodu kuskus zalijte vroucí vodou a nechte ho odležet pod pokličkou.
Nakrájejte cibuli a tofu. Mrkev očistěte a nastrouhejte struhadlem na plátky. Slunečnicová semínka opražte nasucho.
Do větší mísy dejte natrhaný ledový salát, uvařený kuskus, ogrilovanou zeleninu, hummus, lžíci avokáda, mrkve, na plátky nakrájené tofu a vše zasypejte opraženými slunečnicovými semínky a nakrájenou jarní cibulkou.
Tipy
- Místo brambory můžete použít batáty (sladké brambory).
- Avokádo můžete použít čerstvé nebo si připravit guacamole.
- Já jsem použila tofu s chilli, které bylo o něco
výraznější. Nejlepší tofu je z nějaké asijské tržnice než to kupované.
- Hummus si můžete připravit vlastní podle tohoto receptu.
- V buddha bowls se můžete setkat častěji s kadeřávkem než s ledovým salátem.
- Kuskus můžete vyměnit za bulgur, rýži, quinou nebo pohanku.
- Energetická hodnota: 2 048kJ
- Počet porcí: 1