Buddha bowl s pečenou zeleninou a tofu

Máte rádi spoustu zajímavých chutí v jednom jídle? Tak to vám bude určitě chutnat tako buddha bowl. Jedná se o kombinaci obvykle nějaké obiloviny, zdroje bílkovin (tofu, tempehu, případně i masa), čerstvé a tepelně upravené zeleniny a dresinku. Mísu můžete různě obměňovat podle toho, co máte zrovna v lednici a složit si tak oběd za pár minut.

Suroviny

  • 35g kuskusu
  • 110g lilku
  • 110g cukety
  • 40g brambor
  • 80g tofu
  • 1 kl slunečnicových semínek
  • 20g jarní cibulky
  • 30g mrkve
  • 40g ledového salátu
  • 30g avokáda
  • 30g hummusu
  • 1 lžička řepkového oleje
  • 1 stroužek česneku
  • sůl, pepř
  • kurkuma

Postup

Nejprve si připravte grilovanou zeleninu. Lilek nakrájejte na plátky, osolte a nechte "vypotit". Pak ho opláchněte, opepřete, přidejte prolisovaný stroužek česneku a rozložte na plech s pečícím papírem a trochou oleje. Přidejte k němu nakrájenou cuketu a brambory, které osolte a opepřete. Pečte na 220°C asi 20 minut.

Pak se pusťte do kuskusu. Já jsem kuskus osolila, opepřila a přidala trochu kurkumy pro barvu. Podle návodu kuskus zalijte vroucí vodou a nechte ho odležet pod pokličkou.

Nakrájejte cibuli a tofu. Mrkev očistěte a nastrouhejte struhadlem na plátky. Slunečnicová semínka opražte nasucho.

Do větší mísy dejte natrhaný ledový salát, uvařený kuskus, ogrilovanou zeleninu, hummus, lžíci avokáda, mrkve, na plátky nakrájené tofu a vše zasypejte opraženými slunečnicovými semínky a nakrájenou jarní cibulkou.


Tipy

  • Místo brambory můžete použít batáty (sladké brambory).
  • Avokádo můžete použít čerstvé nebo si připravit guacamole.
  • Já jsem použila tofu s chilli, které bylo o něco výraznější. Nejlepší tofu je z nějaké asijské tržnice než to kupované.
  • Hummus si můžete připravit vlastní podle tohoto receptu
  • V buddha bowls se můžete setkat častěji s kadeřávkem než s ledovým salátem.
  • Kuskus můžete vyměnit za bulgur, rýži, quinou nebo pohanku.

  • Energetická hodnota: 2 048kJ
  • Počet porcí: 1