Bulgur s brusinkami a mandlemi s mátovým dresinkem
30.03.2019
Omrzely vás už klasické přílohy? Pojďte zkusit bulgur. Abych pravdu řekla, tak ho příliš nikdy nemusela, ale záleží, jak si ho připravíte. Po pár pokusech musím uznat, že mi začíná chutnat dokonce více než kuskus. Obsahuje spoustu vlákniny a v kombinaci s brusinkami a mátovým dresinkem zachutná určitě i vám.

Suroviny
- 40g celozrnného bulguru
- 12g brusinek
- 12g mandlí
- 20g mraženého hrášku
- 50g řeckého jogurtu
- trs čerstvé máty
- citrón
- sůl, pepř
Postup
Bulgur vařte podle návodu na obalu. Já jsem ho dala do osolené vody v poměru v poměru 1:2.5. A vařila jsem ho asi 15-20 minut, dokud se voda neodpařila. Dále přidejte mražený hrášek, bulgur přiklopte a nechte odstát. Hrášek se teplem rozmrazí.
Bulgur jsem načechrala vidličkou, přidala brusinky, nasekané mandle.
Bulgur podávejte s jogurtovým dresinkem. Jogurt smíchejte s pár kapkami citrónové šťávy, špetkou soli a pepře a nasekanou mátou.
Tipy
- Bulgur můžete podávat jako přílohu k pečenému krůtímu, kuřecímu nebo rybímu masu. Já jsem si k němu připravila kuřecí špízy.
- Bulgur můžete použít i obyčejný, ne celozrnný, ten má ale více vlákniny.
- Do bulguru můžete také zamíchat citronovou kůru.
- Místo mandlí můžete použít pistácie nebo opražená slunečnicová semínka.
- Jogurt můžete použít řecký, klasický nebo zakysanou smetanu.
- Bulgur se obvykle vaří ve větším poměru 1:2 až 1:3.
- Bulgur pochází z oblasti Středního východu. Jedná se o předvařenou nalámanou (celozrnnou) pšenici. Najdete v něm velké množství vlákniny (7g/100g), minerálních látek (fosfor, železo nebo hořčík), ale také vitamín A. Bulgur tak podporuje trávení, pomáhá zvládat stres a zbavit se napětí, stabilizuje hladinu cukru a cholesterolu v krvi a má také antioxidační účinky.
- Energetická hodnota: 1 190kJ
- Počet porcí: 1