Bulgurový salát s kuřecím masem

21.01.2023

Pokud se vám už omrzely klasické zeleninové saláty, mám pro vás tip na salát s bulgurem. Můžete do něj přidat zeleninu podle sezóny - v zimě třeba mrkev, růžičkovou kapustu nebo pastiňák a v létě zas okurku, papriku nebo rajčata. Tento salát je sytý a můžete ho zařadit jako svačinu nebo přílohu.

Suroviny

  • 35g bulguru
  • 50g mrkve
  • 50g salátové okurky
  • 1/2 vajíčka
  • 50g kuřecího prsa
  • citronová šťáva
  • 1 lžička hořčice
  • sůl, pepř

Postup

Bulgur zalijeme 105ml vody osolíme a vaříme 20 min. Mrkev ostrouháme, nakrájíme na kostky a 5 minut povaříme v osolené vodě. Okurku nakrájíme na kostičky. Vejce uvaříme natrvdo. Kuře osolíme, opepříme a orestujeme na pánvičce.

Bulgur smícháme s mrkví, okurkou, nakrájeným vejcem a přidáme na kousky nakrájené kuřecí maso. Přidáme lžičku hořčice, dosolíme, opepříme a podle chuti přidáme citrónovou šťávu. N echáme vychladit. 


Tipy

  • Kuřecí maso můžeme ugrilovat, uvařit ve vodě nebo použít zbytky z pečeného kuřete nebo z vývaru.
  • Můžete přidat bylinky podle vlastní chuti - bazalku, tymián, petržel, mátu, ....
  • Můžete si také připravit zvlášť hořčičný dresink z citronové šťávy, medu nebo cukru a hořčice. 
  • Výběr zeleniny můžete obměňovat podle sezóny a chuti. 
  • Mrkev můžete společně s kuřecím masem ugrilovat. 
  • Do salátu můžete přidat lžičku oleje, abyste využili vitamínů ze zeleniny. 
  • Bulgur je obilovina s vysokým obsahem vlákniny. Obsahuje bílkoviny, fosfor, hořčík, selen, železo nebo vitamín A. Přispívá k podpoře trávení, zasytí, normalizuje hladinu cukru v krvi a působí blahodárně na nervovou soustavu.

  • Energetická hodnota: 1 028kJ
  • Počet porcí: 1