Bulgurový salát s kuřecím masem
21.01.2023
Pokud se vám už omrzely klasické zeleninové saláty, mám pro vás tip na salát s bulgurem. Můžete do něj přidat zeleninu podle sezóny - v zimě třeba mrkev, růžičkovou kapustu nebo pastiňák a v létě zas okurku, papriku nebo rajčata. Tento salát je sytý a můžete ho zařadit jako svačinu nebo přílohu.

Suroviny
- 35g bulguru
- 50g mrkve
- 50g salátové okurky
- 1/2 vajíčka
- 50g kuřecího prsa
- citronová šťáva
- 1 lžička hořčice
- sůl, pepř
Postup
Bulgur zalijeme 105ml vody osolíme a vaříme 20 min. Mrkev ostrouháme, nakrájíme na kostky a 5 minut povaříme v osolené vodě. Okurku nakrájíme na kostičky. Vejce uvaříme natrvdo. Kuře osolíme, opepříme a orestujeme na pánvičce.
Bulgur smícháme s mrkví, okurkou, nakrájeným vejcem a přidáme na kousky nakrájené kuřecí maso. Přidáme lžičku hořčice, dosolíme, opepříme a podle chuti přidáme citrónovou šťávu. N echáme vychladit.
Tipy
- Kuřecí maso můžeme ugrilovat, uvařit ve vodě nebo použít zbytky z pečeného kuřete nebo z vývaru.
- Můžete přidat bylinky podle vlastní chuti - bazalku, tymián, petržel, mátu, ....
- Můžete si také připravit zvlášť hořčičný dresink z citronové šťávy, medu nebo cukru a hořčice.
- Výběr zeleniny můžete obměňovat podle sezóny a chuti.
- Mrkev můžete společně s kuřecím masem ugrilovat.
- Do salátu můžete přidat lžičku oleje, abyste využili vitamínů ze zeleniny.
- Bulgur je obilovina s vysokým obsahem vlákniny. Obsahuje bílkoviny, fosfor, hořčík, selen, železo nebo vitamín A. Přispívá k podpoře trávení, zasytí, normalizuje hladinu cukru v krvi a působí blahodárně na nervovou soustavu.
- Energetická hodnota: 1 028kJ
- Počet porcí: 1