Caesar salát s kuřecím masem

31.07.2016

Caesar salát zná asi každý. Můžete si ho koupit téměř v jakékoliv restauraci. Málokdo ale zná originální recept. A protože to zajímalo i mě samotnou, rozhodla jsem se ho vypátrat. Jelikož jsem ale zjistila, že je na ingredience docela chudý, přidala jsem k němu kvůli dostatku bílkovin navíc kuřecí maso.

Suroviny

  • římský salát
  • 150g starého pečiva
  • 2 kuřecí prsíčka
  • 30g parmazánu
  • sůl, pepř

Dresink

  • 1 žloutek
  • 2 lžičky vinného octa
  • 2 lžičky olivového oleje
  • 1 lžička Dijonské hořčice
  • 1 ančovička
  • 1 stroužek česneku

Postup

Kuřecí maso osolte, opepřete a orestujte na pánvi. Římský salát očištěte a nakrájejte na proužky. Lehce ho osolte a opepřete a přimíchejte k němu parmazán a dresink. Ten si připravíte tak, že rozšleháte žloutek s vinným octem a hořčicí. Pak do něj za stálého šlehání přimíchejte postupně olivový olej. Nakonec do dresinku přidejte najemno nakrájenou ančovičku a česnek. Salát podávejte s krutóny, které jsme si opekli na suché pánvi a orestovaným kuřecím masem.


Tipy

  • Autorem receptu je Ital Cesare Cardini.
  • Existují různé varianty tohoto salátu, ten originální však obsahuje použe římský salát, krutóny, parmazán a dresink.
  • Žádný ledový salát nebo směs listových salátů, do originálního Caesar salátů použijte pouze římský salát.
  • Římský salát se na rozdíl od ostatních salátů krájí nožem.
  • Místo vinného octa lze použít i citrónovou šťávu.
  • Někteří uvádí, že se místo ančoviček dříve do dresinku přidávala worchesterová omáčka.
  • Dresink do salátu vmíchejte, aby se obalil každý list. Podávejte ihned po zamíchání, aby salát příliš nezvadl.
  • Opatrně se solí. Parmazán, ančovičky i hořčice jsou slané samy o sobě.
  • Kuřecí prsíčka můžete orestovat na pánvi nebo ogrilovat. Nepřežeňte to, aby se nevysušily a zůstaly šťavnaté.
  • Římský salát je z podstatné části tvořen vodou. Obsahuje vlákninu, vitamíny řady C, K, A a B a minerální látky, a to draslík, mangan a chrom. Římský salát pomáhá při zažívání, má blahodárné účinky na činnost srdce a cév a má také zklidňující účinky. Je také velkým pomocník v boji proti špatnému cholesterolu díky kombinace vitamínu C a beta-karotenu a vláknině.

  • Energetická hodnota: 1 891kJ
  • Počet porcí: 2