Celozrnný chleba s dýňovými semínky

Je velmi jednoduché zajít si do pekárny a koupit si pečivo. Pokud však vlastníte domácí pekárnu, můžete si jednoduše připravit i svůj vlastní chleba. Stačí odvážit pár ingrediencí, chvíli si počkat a čerstvý chleba je na světě. Navíc budete mít přehled, z čeho se skládá, což u běžného pečiva obvykle netušíte, pokud nekupujete balený.

Suroviny

  • 250g celozrnné pšeničné mouky jemně mleté
  • 100g celozrnné špaldové mouky jemně mleté
  • 150g celozrnné žitné mouky
  • 175ml vlažné vody
  • 200ml bílého jogurtu
  • 1 lžička sušeného droždí
  • 1 lžička cukru
  • 2 lžičky soli
  • 2 lžičky mletého kmínu
  • 1 lžíce octa
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 hrst ovesných vloček
  • 1 hrst dýňových semínek

Postup

Do nádoby na pečení nalijeme teplejší vodu, přidáme jogurt, olej, ocet, sůl,kmín, všechny tři druhy mouky a nakonec droždí a cukr. Pekárnu zapneme na program celozrnný chleba, menší velikost a světlejší barvu kůrky. Po zvukovém signálu přisypeme dýňová semínka a ovesné vločky a necháme pekárnu pracovat. 

Po posledním míchání těsta potřeme chléb vlažnou vodou, posypeme semínky anecháme dokynout a upéct.


Tipy

  • Droždí musí být co nejdále od soli, aby těsto dostatečně nakynulo.
  • Pokud na své pekárně nemáte program celozrnný chleba, zkuste zvolit takový, aby pečení trvalo 2-3 hodiny.
  • Chleba můžete libovolně obměnovat. Zkuste do těsta přimíchat jiné druhy semínek, obilné klíčky, cibuli, sušené bylinky (tymián, bazalka, rozmarýn), sušené rajčata nebo ořechy.
  • Místo bílého jogurtu lze použít také zakysanou smetanu.
  • Celozrnná mouka se od té klasické bílé liší v tom, že obsahuje i klíčky a vnější obal zrn, který je bohatý na minerální látky (vápník, žezelo, hořčík, zinek), vitamíny (skupiny B a E) a vlákninu (12 g/100 g celoznné pšeničné mouky oproti 3 g/100 g bílé pšeničné mouky). Z tohoto důvodu vás celozrnné pečivo zasytí na delší dobu a můžete ho sníst menší množství. Mouku vybírejte v bio kvalitě, neboť použité pesticidy se mohou ukládat právě v obalu zrn. Celozrnné mouky mají tendenci žluknout a nevydrží tak dlouho jako klasické bílé mouky kvůli přírodním olejům v klíčcích. Celozrnná mouka obsahuje lepek, který není vhodný pro celiaky.

  • Energetická hodnota: 8 800kJ
  • Počet porcí: 1 chleba