Čerstvé jarní závitky

Pro dnešek jsem si pro vás připravila trochu netradiční recept. Asi ne příliš z vás jsou seznámeni z vietnamskou kuchyní. Já jsem ale žila 5 let z vietnamským přítelem, a tak jsem od něj pár receptů pochytila. Jedním z nich by recept na čerstvé jarní rolky, které mám sama velmi ráda. Jsou lehké a přitom se jich člověk zasytí.

Suroviny

  • 3 rýžové papíry
  • 32g rýžových nudlí
  • 12g cibule
  • 3 bílky
  • 34g pórku
  • 100g tygřích krevet
  • 25g mrkve
  • 80g ledového salátu
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 2 stroužky česneku
  • 1 papričku chilli 
  • 2 lžičky cukru
  • 2 lžičky sójové omáčky
  • 13g červené papriky
  • sůl, pepř

Postup

Nejprve si připravte omáčku. Smíchejte prolisovaný česnek s citronovou šťávou a nechte je chvíli uležet. Pak přidejte cukr, sójovou omáčku a chilli. Přidejte na plátky nakrájenou mrkev a cibuli a nechte v lednici odležet půl dne.

Dále orestujte očištěné krevety společně se solí, pepřem, prolisovaným stroužkem česneku a nastrouhaným zázvorem. Nakonec přidejte lžičku cukru.
Bílky oddělte od žloutků a orestujte je společně se solí a špetkou pepře. 

Rýžové nudle uvařte podle návodu v osolené vodě. 
Rýžové papíry namočte do vlažné vody, dejte na ně uvařené krevety, rýžové nudle, nakrájenou jarní cibulku, omeletu z bílků a ledový salát a zabalte je. 

Podávejte s omáčkou a nakrájenou paprikou.

Tipy

  • Pokud nemáte rádi příliš pikantní jídla, nemusíte používat chilli. 
  • Místo bílkové amolety můžete požít klasickou z vajíček.
  • Do omáčky můžete přidat navíc rybí omáčku.
  • Kromě pórku a ledového salátů můžete použít i jiné vietnamské bylinky. 
  • Do závitků můžete použít i vařené hovězí nebo kuřecí maso nakrájené na plátky.
  • Sójová omáčka je velmi slaná, a tak to se solí u ochucování ingrediencí příliš nepřehánějte. 
  • Pokud chcete mít omeletu opravdu chutnou, můžete do vajíčka přidat malou špetku cukru a trochu sójové omáčky.
  • Pokud se vám bude pokrm připalovat, přidejte olej nebo ho podlijte vodou.

  • Energetická hodnota: 1 880kJ
  • Počet porcí: 1