Čerstvé jarní závitky
26.11.2018
Pro dnešek jsem si pro vás připravila trochu netradiční recept. Asi ne příliš z vás jsou seznámeni z vietnamskou kuchyní. Já jsem ale žila 5 let z vietnamským přítelem, a tak jsem od něj pár receptů pochytila. Jedním z nich by recept na čerstvé jarní rolky, které mám sama velmi ráda. Jsou lehké a přitom se jich člověk zasytí.

Suroviny
- 3 rýžové papíry
- 32g rýžových nudlí
- 12g cibule
- 3 bílky
- 34g pórku
- 100g tygřích krevet
- 25g mrkve
- 80g ledového salátu
- 1 lžíce citronové šťávy
- 2 stroužky česneku
- 1 papričku chilli
- 2 lžičky cukru
- 2 lžičky sójové omáčky
- 13g červené papriky
- sůl, pepř
Postup
Nejprve si připravte omáčku. Smíchejte prolisovaný česnek s citronovou šťávou a nechte je chvíli uležet. Pak přidejte cukr, sójovou omáčku a chilli. Přidejte na plátky nakrájenou mrkev a cibuli a nechte v lednici odležet půl dne.
Dále orestujte očištěné krevety společně se solí, pepřem, prolisovaným stroužkem česneku a nastrouhaným zázvorem. Nakonec přidejte lžičku cukru.Bílky oddělte od žloutků a orestujte je společně se solí a špetkou pepře.
Rýžové nudle uvařte podle návodu v osolené vodě.
Rýžové papíry namočte do vlažné vody, dejte na ně uvařené krevety, rýžové nudle, nakrájenou jarní cibulku, omeletu z bílků a ledový salát a zabalte je.
Podávejte s omáčkou a nakrájenou paprikou.
Tipy
- Pokud nemáte rádi příliš pikantní jídla, nemusíte používat chilli.
- Místo bílkové amolety můžete požít klasickou z vajíček.
- Do omáčky můžete přidat navíc rybí omáčku.
- Kromě pórku a ledového salátů můžete použít i jiné vietnamské bylinky.
- Do závitků můžete použít i vařené hovězí nebo kuřecí maso nakrájené na plátky.
- Sójová omáčka je velmi slaná, a tak to se solí u ochucování ingrediencí příliš nepřehánějte.
- Pokud chcete mít omeletu opravdu chutnou, můžete do vajíčka přidat malou špetku cukru a trochu sójové omáčky.
- Pokud se vám bude pokrm připalovat, přidejte olej nebo ho podlijte vodou.
- Energetická hodnota: 1 880kJ
- Počet porcí: 1