Kaše z červené čočky
13.10.2022
Nevím jak vy, ale já luštěniny opravdu nemůžu. Nedělají mi dobře na trávení. Červená čočka má ale jednu velkou výhodu. Ta totiž nenadýmá. Pokud si proto chcete připravit čočku na kyselo s trochou orientální příchutí, tak určitě vyzkoušejte tento recept.
Suroviny
- 70g červené čočky
- polovina cibule
- polovina červené papriky
- kousek zázvoru
- 1 lžíce rajčatového protlaku
- sladká paprika, kari
- sůl, pepř
Postup
Cibuli nakrájejte najemno a osmahnete na oleji. Přidejte sladkou papriku, kari, kousek nastrouhaného zázvoru. K cibuli přidejte opláchnutou čočku, nakrájenou papriku a rajčatový protlak. Vše zalijte vodou a vařte čočku doměkka.
Podávejte s volským okem.
Tipy
- Místo vody můžete použít vývar.
- Lze zvolit červenou nebo klasickou čočku. Ta je ale náročnější na přípravu.
- Místo rajčatového protlaku, můžete přidat čerstvá rajčata nebo sekaná.
- Pokud přidáte navíc mrkev, bude čočka sladší.
- Na závěř můžete přidat nasekaný koriandr. nebo petrželku.
- Pokud máte rádi pikantnější jídla, přidejte chilli.
- Pokrm můžeme podávat samostatně, nebo podávat s rýží.
- Červená čočka se nemusí namáčet. Obsahuje vysoké množství železa, fosforu, zinku, selenu a vitamín B6. Ocení ji lidé trpící anémií, také těhotentné ženy, kojící nebo vegetariáni. Červená čočka pomáhá také proti zácpě díky vysokému podílu vlákniny. Díky tomu, že nenadýmý, je vhodná i pro kojící ženy a zároveň ji lze nabídnout jako příkrm už v 9. měsící věku dítěte.
- Energetická hodnota: 1 846kJ
- Počet porcí: 1