Chia pudink s fermentovanými ovesnými vločkami přes noc

Chia semínka jsou teď velmi oblíbená, jelikož se řadí mezi tzv. superpotraviny. A i když se snažím nepodléhat trendům, chtěla jsem chia semínka aspoň vyzkoušet. Chia semínka jsem už jednou v kaši vyzkoušela, ale protože jsem si jich do ovesné kaše přidala jen v malém množství, nebyly v ní příliš patrné. A tak jsem se rozhodla si udělat půl na půl ovesnou kaši odstátou přes noc a chia pudink.

Suroviny

  • 30g ovesných vloček
  • 15g chia semínek
  • 10g sušených brusinek
  • 30g banánu
  • 20g kiwi
  • 20g nektarinky
  • 18g medu
  • 40g bílého jogurtu
  • 150ml polotučného mléka
  • 2g Holandského kakaa
  • špetka skořice

Postup

Chia semínka dejte do uzavíratelné sklenice a přidejte 80ml polotučného mléka. Skleničku uzavřete a dejte do lednice přes noc (nejméně na 1 hodinu). Do další sklenice nasypejte vločky, přidejte brusinky, kakao, špetku skořice a směs promíchejte. Přidejte 70ml mléka a nechte přes noc nasáknout vločky mlékem.

Ráno obsah skleniček doslaďte každou lžičkou medu, protřepejte, přelijte do misky, jogurt a ovoce. Nakonec můžete dosladit ještě lžičkou medu.


Tipy

  • Aby se chia semínka nasákly rovnoměrně, je dobré je jednou nebo dvakrát při bobtnání ve skleničce protřepat.
  • Chia semínka můžete zalít také půl na půl s vodou.
  • Místo polotučného mléka můžete použít také rostlinnou variantu mléka - sójové, rýžové nebo makové.
  • Druh ovoce můžete měnit podle sezóny a obsahu vaší ledničky.
  • Množství mléka přidejte podle své chuti. Někdo má rád hustší, jiný řidší kaši a navíc různé druhy vloček můžou nasáknout rozdílné množství tekutin.
  • Pokud chcete jemnou kaši, použijte raději jemné vločky. Navíc klasické vločky tak dobře nenasáknou mléko. Ty klasické raději nechávejte odležet přes noc s jogurtem.
  • Do vloček můžete přimíchat místo mléka jogurt nebo můžete jogurt přidat až ráno po nasáknutí mlékem.
  • Pokud máte rádi spíše teplou ovesnou kaši, pak můžete dát sklenici s vločkami na pár sekund do mikrovlnky ohřát.
  • Brusinky můžete dát buď na hotovou kaši nebo přimíchat do vloček, aby nasákly mlékem a byly šťavnatější.
  • Chia semínka jsou zdrojem bílkovin a omega-3 mastných kyselin, které jsou potřebné při zvýšené fyzické aktivitě a stresu. Díky obsažené vláknině zvyšují objem stravy a pomáhají při trávení. Obsahují 5 krát více vápníku než mléko, 15 více hořčíku než v brokolici a 3 krát vyšší množství železa než je ve špenátu. Zlepšují tak činnost nervové soustavy, mozku, srdce, prokrvení tkání a snižují krevní tlak a riziko vzniku osteoporózy. Navíc dodávají tělu potřebnou energii a pomáhají v hydrataci. Chia semínka jsou také zdrojem celé řady jiných minerálů - fosforu, zinku nebo draslíku. Semínka jsou rychle stravitelné a mají nízký glykemický index.
  • Ovesné vločky jsou zdrojem postupně se uvolňující energie, kvalitních sacharidů, rostlinných bílkovin a rozpustné vlákniny. Pokud tak zařadíte ovesné vločky pravidelně do svého jídelníčku, stabilizujete si tím cukr v krvi, podpoříte činnost střev a snížíte hladinu cholesterolu. Vločky navíc obsahují vitamíny A, B, E a D, minerální látky (vápník, železo, zinek, měď) a kyselinu listovou a pantothenovou. Vločky se vám tak budou hodit pro zvládání stresu a zlepšení stavu vašich vlasů, nehtů či pokožky.
  • Brusinky jsou výborným pomocníkem při léčbě zánětu močového měchýře. Blahodárně působí na imunitní systém a mají silné antioxidační účinky. Brusinky obsahují vysoké množství vitamínu C, E, A, železo, vápník, draslík, antioxidanty a také vlákninu.

  • Energetická hodnota: 1 750kJ
  • Počet porcí: 1