Cizrnové kari

Luštěniny patří mezi výborné zdroje jak bílkovin, sacharidů, tak i vlákniny, a tak bychom na ně neměli zapomínat. I přesto, že luštěniny opravdu ráda nemám, k cizrně jsem si cestu nějak našla. Bohužel jsou ale luštěniny pro některé lidi (včetně mě) velmi těžké na trávení, a tak si je musím odpustit. Ale vy se jich nezalekněte a připravte si skvělé cizrnové kari. Stojí to opravdu za to.

Suroviny

  • 50g cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 160g sekaných rajčat
  • 120g cizrny ve slaném nálevu
  • 60 čerstvého špenátu
  • 40g bílého jogurtu
  • 220g sladkých brambor (batátů)
  • 1 malá lžička řepkového oleje
  • ½ lžičky tapiokového škrobu
  • sladká mletá paprika
  • kari
  • drcený kmín
  • sůl, pepř

Postup

Nejdříve předehřejte troubu asi na 200°C. Batáty omyjte, nakrájejte na kostičky a dejte na pečící papír na plech péct dozlatova. Až budou hotové, lehce je posolte.

Na trošek oleje osmahněte najemno nakrájenou cibuli. Přidejte špenát, sekaná rajčata, sůl, pepř, kari, mletou sladkou papriku a kmín a chvíli poduste. Pak přidejte prolisovaný česnek, cizrnu a vodu. Směs nechte provařit. Ve vodě rozmíchejte trochu tapiokového škrobu, kterým můžete kari směs zahustit.

Podávejte s pečenými batáty a bílým jogurtem na zjemnění.


Tipy

  • Pokud chcete mít batáty voňavější, můžete je posypat čerstvými bylinkami nebo kořením (tymiánem, paprikou, kmínem, pepřem).
  • Místo brambor můžete samozřejmě použít i klasické brambory, kuskus, rýži nebo quinou.
  • Pokud nechcete, nemusíte směs zahušťovat. Další variantou je omáčku slít a rozmixovat v ní část uvařené zeleniny.
  • Do kari můžete přidat i na kostičky nakrájenou mrkev, kterou můžete také použít (rozmixovanou) pro zahuštění směsi.
  • Bílý jogurt můžete použít klasický nebo řeckého typu.
  • Do kari můžete přidat libovolné koření podle vaší chuti.
  • Pokud nemáte po ruce špenát čerstvý, můžete použít i ten mražený.
  • Česnek přidejte až později, aby nezhořknul.
  • Použila jsem cizrnu z plechovky, ale klidně si ji můžete sami uvařit.
  • Kari můžete na závěr posypat také nasekanou petrželkou nebo koriandrem.
  • Cizrna by měla být pravidelnou součástí vašeho jídelníčku. Obsahuje významné množství vlákniny, která napomáhá trávení a potlačuje pocit hladu. Je zdrojem vitamínu B, E, hořčíku, kyseliny listové a zinku potřebných pro posílení obranyschopnosti, ochranu srdce, zdraví vlasů a nehtů a správnou funkci štítné žlázy a nervové soustavy. Cizrna vám tak pomůže čelit stresům a depresím. Dále také pomáhá snižovat hladinu cholesterolu. 

  • Energetická hodnota: 1 983kJ
  • Počet porcí: 1