Co jsem dnes jedla (1. díl) - pondělí
Zdá se vám, že jíte každý den to samé? Myslíte si, že zdravý jídelníček je jen o nudné ovesné kaši, jogurtu, salátu a kuřeti na vodě? Tak to se mýlíte. Pokud přípravě jídla věnujete chvíli čas, třeba v neděli večer, můžete si připravit spoustu různých svačin do práce a mít každé ráno jinou snídani. Nevěříte?
Sama jsem to tak měla. Každý den jsem měla jídelníčky jako přes kopírák. Osvědčil se mi především v době, kdy jsem chtěla něco zhubnout, a tak jsem si nastavila příjem, vybrala správné potraviny a jedla každý den téměř to samé. Ale řekla jsem si, že takhle by to už nešlo. Jedním ze základních pravidel zdravého stravování je totiž pestrost. A proč je tak důležitá? Když totiž člověk jí každý den přesně ty samé potraviny, pak i jeho tělo dostává ty stejné živiny ve stejném množství. Ale časem začne strádat, jelikož v rámci jednoho dne lze obtížné vměstnat opravdu všechny potřebné vitamíny a minerály do jednoho jídelníčku. A z toho důvodu je potřeba mít nějakou pestrost ve stravě, abyste jednou doplnili vitamín A, pak vitamín B, dále hořčík, vápník, atd. A navíc je vždy nejlepší využívat sezónní potraviny a nejíst rajčata a okurky po celý rok, ale to, co zrovna roste na zahradě.
Navíc pokud hubnete a po nějaké době se vám zastaví proces hubnutí, pak je dobré střídat výši příjmu energie a živin (bílkovin, sacharidů a tuků). Tělo se obvykle poměrně rychle adaptuje a časem už bude vědět, co si uložit do zásob. má totiž velmi dobře vybudovaný systém adaptace, takže si zvykne na stejný příjem a uzpůsob si hospodaření s energií. Když mu dáte občas méně, pak nebude mít tendenci se tak adaptovat a bude se vám hubnout možná lépe.
Než abych vám ale sepisovala jídelníček z vody, rozhodla jsem se, že vám ukážu, jak se stravuji sama. Nejdříve trochu čísel. Tento jídelníček není pro každého. Záleží totiž také na vašem bazálním metabolismu a vaší pohybové aktivitě. Měl by sloužit spíše jako inspirace a množství si můžete upravit podle svých potřeb. Můj bazální metabolismus je 5 271kJ. V závislosti na tom, jestli ten den cvičím nebo se jen povaluji, bych měla sníst asi 6 700-8 500kJ.
První jídelníček, který vám představím má:
- Energie: 4 925kJ (7 639kJ s obědem)
- Bílkoviny: 57g (81g s obědem)
- Sacharidy: 169g (240g sacharidů)
- Tuky: 29g (59g s obědem)
Oběd každý z nás řeší jiným způsobem. Někdo si nosí krabičky z domu, někdo má v práci kantýnu a jiný zas řeší oběd v bistru nebo restauraci. Já chodím na meníčka, proto je tady uvádět nebudu. Oběd by měl být tvořen asi 30% denního energetického příjmu, což mi zhruba vychází.
Snídaně (1 707 kJ) |
|
vločky rýžové Bio Country Life |
60g |
broskev |
80g |
med včelí |
7g |
kokos mletý (strouhaný) |
4g |
mléko polotučné 1,5% |
200ml |
Dopolední svačina (680 kJ) |
|
tvaroh měkký 0,5% tuku Tesco |
85g |
pudinkový prášek vanilkový |
9g |
cukr bílý |
7g |
mléko polotučné 1,5% tuku |
100ml |
Oběd (2 710 kJ) |
|
Menu |
|
Odpolední svačina (803 kJ) |
|
kaiserka cereální |
60 g |
Křeník Hamé |
5g |
červená řepa |
30g |
Gervais original |
15g |
Večeře (1 738 kJ) |
|
kaiserka cereální |
90g |
Gervais nadýchaný tvarohový sýr |
35g |
šunka z kuřecích prsou Dulano |
65g |
olivy černé |
12g |
hořčice kremžská Klasik |
5g |