Co jsem dnes jedla (1. díl) - pondělí

02.10.2016

Zdá se vám, že jíte každý den to samé? Myslíte si, že zdravý jídelníček je jen o nudné ovesné kaši, jogurtu, salátu a kuřeti na vodě? Tak to se mýlíte. Pokud přípravě jídla věnujete chvíli čas, třeba v neděli večer, můžete si připravit spoustu různých svačin do práce a mít každé ráno jinou snídani. Nevěříte?

Sama jsem to tak měla. Každý den jsem měla jídelníčky jako přes kopírák. Osvědčil se mi především v době, kdy jsem chtěla něco zhubnout, a tak jsem si nastavila příjem, vybrala správné potraviny a jedla každý den téměř to samé. Ale řekla jsem si, že takhle by to už nešlo. Jedním ze základních pravidel zdravého stravování je totiž pestrost. A proč je tak důležitá? Když totiž člověk jí každý den přesně ty samé potraviny, pak i jeho tělo dostává ty stejné živiny ve stejném množství. Ale časem začne strádat, jelikož v rámci jednoho dne lze obtížné vměstnat opravdu všechny potřebné vitamíny a minerály do jednoho jídelníčku. A z toho důvodu je potřeba mít nějakou pestrost ve stravě, abyste jednou doplnili vitamín A, pak vitamín B, dále hořčík, vápník, atd. A navíc je vždy nejlepší využívat sezónní potraviny a nejíst rajčata a okurky po celý rok, ale to, co zrovna roste na zahradě.

Navíc pokud hubnete a po nějaké době se vám zastaví proces hubnutí, pak je dobré střídat výši příjmu energie a živin (bílkovin, sacharidů a tuků). Tělo se obvykle poměrně rychle adaptuje a časem už bude vědět, co si uložit do zásob. má totiž velmi dobře vybudovaný systém adaptace, takže si zvykne na stejný příjem a uzpůsob si hospodaření s energií. Když mu dáte občas méně, pak nebude mít tendenci se tak adaptovat a bude se vám hubnout možná lépe.

Než abych vám ale sepisovala jídelníček z vody, rozhodla jsem se, že vám ukážu, jak se stravuji sama. Nejdříve trochu čísel. Tento jídelníček není pro každého. Záleží totiž také na vašem bazálním metabolismu a vaší pohybové aktivitě. Měl by sloužit spíše jako inspirace a množství si můžete upravit podle svých potřeb. Můj bazální metabolismus je 5 271kJ. V závislosti na tom, jestli ten den cvičím nebo se jen povaluji, bych měla sníst asi 6 700-8 500kJ.

První jídelníček, který vám představím má:

  • Energie: 4 925kJ (7 639kJ s obědem)
  • Bílkoviny: 57g (81g s obědem)
  • Sacharidy: 169g (240g sacharidů)
  • Tuky: 29g (59g s obědem)

Oběd každý z nás řeší jiným způsobem. Někdo si nosí krabičky z domu, někdo má v práci kantýnu a jiný zas řeší oběd v bistru nebo restauraci. Já chodím na meníčka, proto je tady uvádět nebudu. Oběd by měl být tvořen asi 30% denního energetického příjmu, což mi zhruba vychází.

Snídaně (1 707 kJ)

 

vločky rýžové Bio Country Life

60g

broskev

80g

med včelí

7g

kokos mletý (strouhaný)

4g

mléko polotučné 1,5%

200ml

Dopolední svačina (680 kJ)

 

tvaroh měkký 0,5% tuku Tesco

85g

pudinkový prášek vanilkový

9g

cukr bílý

7g

mléko polotučné 1,5% tuku

100ml

Oběd (2 710 kJ)

 

Menu

 

Odpolední svačina (803 kJ)

 

kaiserka cereální

60 g

Křeník Hamé

5g

červená řepa

30g

Gervais original

15g

Večeře (1 738 kJ)

 

kaiserka cereální

90g

Gervais nadýchaný tvarohový sýr

35g

šunka z kuřecích prsou Dulano

65g

olivy černé

12g

hořčice kremžská Klasik

5g