Co jsem dnes jedla (2. díl) - úterý

07.10.2016

Spousta lidí při snaze zhubnout, nebo jíst zdravě, zapomíná, že se nemusí vzdát všech dobrot. To, že sníte kousek dortu nebo si dáte lžičku tatarky, neznamená, že budete mít další den o kilo navíc. Pokud chcete ale pravidelně mlsat nebo si dát třeba nějaké tučnější jídlo, zamyslete se nad tím, zda neexistuje nějaké zdravější alternativa. V tom by vám mohl pomoct dnešní jídelníček.

Patřím k lidem, kteří jsou spíše na sladké. Mám ráda sladkosti a nedovedu si představit, že by aspoň jeden chod dne nebyl sladkého charakteru. Ale abych dostala navíc do sebe kromě cukru nějakou vlákninu a neuspokojila jen své chutě na sladké, ale i hlad, udělala jsem si mrkvové kuličky. Vím, že asi ne každému taková sladkost bude stačit, ale je to příjemná změna, než si dávat jen jogurt s ovocem na svačinu.

Každopádně kromě chutě na něco sladkého bych si ráda dala i něco jiného na večeři než jen Cottage nebo tvarohovou pomazánku. I když není nic na tom si čas od času dopřát klasickou verzi Hermelínu, přeci jen je jeho lehčí varianta pro zdravý jídelníček vhodnější. Má totiž o 30% méně tuku, a tak si místo dvou plátků klasické verze můžete dopřát klidně polovinu jeho lehčí varianty. Přidejte si k tomu lžičku brusinek a čerstvou bagetu a myslím, že takovou večeří určitě nepohrdnete a nebudete se cítit nijak ochuzeni.

Poslední tip, který vám dneska k jídelníčku dám, se týká restování. Spoustu informací se můžete dočíst v článku o tucích a článku o přípravě pokrmů. Nejlepší je smažit na minimálním množství tuku (olivovém nebo řepkovém oleji) nebo v případě, že chcete snížit obsah tuku ve svém jídelníčku, používat pánev s nepřilnavým povrchem, na které můžete restovat bez tuku (viz článek). Tímto způsobem si můžete připravit jakékoliv maso nebo vejce. V případě zeleniny je ale dobré přidat malé množství vody, které usnadní přípravu bez tuku. Pokud chcete tepelně upravit větší kus masa nebo jiný objemově větší pokrm, můžete jej nejprve orestovat na nepřilnavé pánvi a pak dopéct v troubě. Pokud ale upravujete zeleninu, je dobré přidat například trochu olivového oleje do hotového pokrmu, abyste využili vitamíny ze zeleniny (A, K, E nebo D), které jsou rozpustné v tucích.

Druhý jídelníček, který vám představím má:

  • Energie: 4 975kJ (7 685kJ s obědem)
  • Bílkoviny: 50g (74g s obědem)
  • Sacharidy: 179g (250g sacharidů)
  • Tuky: 27g (58g s obědem)

Oběd každý z nás řeší jiným způsobem. Někdo si nosí krabičky z domu, někdo má v práci kantýnu a jiný zas řeší oběd v bistru nebo restauraci. Já chodím na meníčka, proto je tady uvádět nebudu. Oběd by měl být tvořen asi 30% denního energetického příjmu, což mi zhruba vychází.

Snídaně (1 718 kJ)

 

vejce

90g

žampiony čerstvé

120g

cibule

50g

kápie

50g

pšenično žitná bageta

90g

Dopolední svačina (713 kJ)

 

mrkev

90g

brusinky

20g

jablko

30g

med

7g

celozrnná žitná mouka 10g

Oběd (2 710 kJ)

 

Menu

 

Odpolední svačina (849 kJ)

 

celozrnná bageta

50g

kuřecí šunky (90% masa)

35g

okurka

30g

Gervais Lightlife

15g

Večeře (1 695 kJ)

 

pšenično žitná bageta

95g

Lučina linie

20g

Hermelín Figura

50g

brusinky Hamé

20g