Co jsem dnes jedla (4. díl) - čtvrtek
Dneska se budu věnovat sezónním potravinám. Jsou to takové potraviny, které jsou v přírodě dostupné v aktuálním ročním období. Proč byste měli upřednostnit sezónní potraviny? Jaké jsou sezónní potraviny na podzim? V dnešním jídelníčku vám ukážu nejen to, jakým způsobem zpracovat sezónní ovoce, navíc vám dám i recept na mou verzi rýžového balíčku, se kterým jsem se setkala na Taiwanu.
Je tady podzim a s ním přichází spousta čerstvě sklizených potravin. I když se vám může zdát, že po bohatém letním období toho na zahradách moc nezbývá, jste na omylu. I na podzim toho můžete na stromech a v zemi spoustu najít. Podzim je doménou především košťálové zeleniny (zelí, kapusta, květák, brokolice, kedlubna, ...) a kořenové zeleniny (celer, červená řepa, ředkvičky). Mezi podzimní zeleninu řadíme také pórek, cuketu nebo dýni. Podzim je bohatý také na různé druhy ovoce. Využijte například jablka, hrušky, švestky, hroznové víno, broskve nebo nektarinky, ať při přípravě ranní kaše, smoothie nebo koláče.
Jeden z důvodů, proč využívám sezónní potraviny je zcela praktický. Je to jejich cena. To je asi nejjednodušší ukazatel, který vám napoví, které ovoce nebo zelenina je právě v sezóně. Jelikož je takového ovoce nebo zeleniny všude spousta, obvykle je jeho cena nižší než v průběhu zbytku roku. Navíc jíst potraviny v jejich hlavní sezóně je pro váš organizmus přirozenější. Hlavním přínosem ale je, že mají vyšší výživovou hodnotu. Dovážené ovoce nebo zelenina, které dozrává po cestě do ČR, nebo pěstovaná ve sklenících nemá tolik vitamínů, jako právě dozrálý plod u nás. Nehledě na to, že jejich chuť je většině případů nejlepší právě v sezóně, kdy mají adekvátní podmínky po svůj růst. Kdo má navíc výhodu vlastní zahrady, ušetří si cestu do obchodu a vždy má přehled o tom, co zrovna za sezónní zeleninu nebo ovoce v daném období je.
Neznamená to, že byste se měli vyhýbat banánům, ananasu nebo mangu, jen pokud máte možnost, tak zkuste zařazovat do svého jídelníčku, co nejvíce sezónních potravin, abyste maximalizovali přísun živin.
Čtvrtý jídelníček, který vám představím má:
- Energie: 4 942kJ (7 652kJ s obědem)
- Bílkoviny: 48g (72g s obědem)
- Sacharidy: 191g (262g sacharidů)
- Tuky: 26g (56g s obědem)
Oběd každý z nás řeší jiným způsobem. Někdo si nosí krabičky z domu, někdo má v práci kantýnu a jiný zas řeší oběd v bistru nebo restauraci. Já chodím na meníčka, proto je tady uvádět nebudu. Oběd by měl být tvořen asi 30% denního energetického příjmu, což mi zhruba vychází.
Snídaně (1 755 kJ) |
|
kukuřičné vločky |
75g |
hruška |
90g |
mléko polotučné |
150ml |
skořice |
3g |
med |
7g |
Dopolední svačina (697 kJ) |
|
bílý jogut |
100g |
jablko |
120g |
ořechy vlašské |
5g |
skořice |
3g |
Oběd (2 710 kJ) |
|
Menu |
|
Odpolední svačina (765 kJ) |
|
jasmínová rýže |
40g |
tuňák ve vlastní šťávě |
10g |
okurka salátová |
10g |
Gervais Originál |
5g |
sójová omáčka | 5ml |
vejce | 12g |
Večeře (1725 kJ) |
|
pšenično žitná bageta |
90g |
cottage |
150g |
olivy |
12g |