Co jsem dnes jedla - šetřící dieta (1. díl)

15.01.2017

V dnešní době už pomalu každý třetí člověk má nějaké problémy se zažíváním. Ať už je to způsobené nevyváženým jídelníčkem nebo stresem, je potřeba zamyslet se nad tím, jak tento stav změnit. A možná i vy, kteří zrovna ničím závažným netrpíte, oceníte po období svátků a oslav nového roku tipy na odlehčení jídelníčku.

Dieta pochází z řeckého diaita, což v antice znamenalo učení o zdravém způsobu života. Dnes hovoříme o dietě spíše jako o výživě nemocných. Účelem diety je nemocnému pomoci, případně předcházet problémům úpravou jeho jídelníčku. Správná dieta by měla být pestrá, vyvážená, kvalitní a nejlépe také chutná.

Při žaludečních a obecně zažívacích problémech se nejčastěji doporučuje lehká plnohodnotná strava, která co nejméně zatěžuje zažívací orgány. Dieta by proto měla být lehce stravitelná, výživově vyvážená, pestrá, a brát ohled na individuální nesnášenlivost člověka. Obvykle se doporučuje snížit obsah přijatých tuků, lehce zvýšit příjem bílkovin a rozdělit jídlo na více menších porcí. Při konzumaci jídla vždy sousta dobře rozkousejte a snažte se jíst v klidu. Vyhýbejte se přípravě jako je smažení nebo fritování a upřednostňujte spíše vaření, vaření v páře nebo pečení nebo restování s minimem množství tuku. Z jídelníčku je vhodné vyloučit dráždivé potraviny, jako je pikantní koření, káva, alkohol a následující potraviny:

  • čerstvý chleba a pečivo, celozrnné pečivo, listové těsto, koblihy;
  • peckové ovoce, čerstvé jablka nebo hrušky, hroznové víno, rozinky, fíky, datle, rybíz;
  • sádlo, šlehačka, ztužené tuky;
  • syrové vejce, vejce natvrdo, tučné vaječné pokrmy;
  • aromatické a kořeněné druhy sýrů, sýrová jídla (fondue, sýrové koláče);
  • luštěninová, květáková, gulášová, dršťková, cibulová, kedlubnová, houbová, pórková polévka;
  • uzené maso a ryby, tučné uzeniny, husa, kachna, smažené maso a ryby;
  • květák, kedlubny, kapusta, zelí, paprika, rajčata, pórek, cibule, česnek, lusky, ředkev, ředkvička, okurky, olivy, houby, ořechy;
  • hranolky, chipsy, bramborový salát, krokety;
  • silně kořeněné, slané, tučné nebo příliš horké pokrmy.

Je toho dost. Ale věřte, že i bez těchto potravin se dá složit pestrý a vyvážený jídelníček. Říkáte si, jak to vím? Sama jsem takový jídelníček asi dva měsíce dodržovala a musím říct, že zas tak velký problém to nebyl. Největším rozdílem bylo to, že jsem si musela každý den připravovat oběd do práce, což zabralo nějaký ten čas. Dnes jsem si pro vás připravila první celodenní jídelníček.

  • Energie: 6 864kJ
  • Bílkoviny: 91g
  • Sacharidy: 251g
  • Tuky: 29g 

Snídaně (1 869 kJ)

 

jáhlové vločky

70g

polotučné mléko

150ml

med

10g

banán

90g

sůl

špetka

Dopolední svačina (875 kJ)

 

polotučné mléko

180ml

pudinkový prášek kokosový

12g

med

5g

broskve - kompot 60g

Oběd (1 618 kJ)

 

kuřecí prsa syrová

150g
celer 30g
mrkev 30g
dýně Hokkaido 200g
vejce 1/2 ks
polotučné mléko  50ml
houska 25g
balzamikový ocet 1 lžička
sůl, pepř, bylinky, koření  

Odpolední svačina (879 kJ)

 

kefírové mléko

300g

mango

90g

med

1 lžička

Večeře (1 623 kJ)

 

dalamánek

90g

červená řepa (uvařená, upečená)

80g

Gervais Lightlife

80g