Čočková kaše
06.09.2014
Už vás omrzely tytéž svačiny nebo večeře? Mám pro vás zajímavý nápad. Co takhle připravit si kaši z čočky? Pokud není čočka vaše oblíbená potravina, v kombinaci se sladkou mrkví a rajčatovým pyré byste mohli na čočku změnit názor. Čerstvá bazalka navíc kaši krásně ovoní.

Suroviny
Postup
Čočku necháme přes noc namáčet. Čočku osolíme, opepříme a přimícháme rajčatové pyré, česnek, na kousky nakrájenou mrkev, chilli podle chuti a necháme vařit do změknutí asi 50 minut. Voda by se měla téměř vypařit, aby nebyla kaše příliš řídká. Kaši rozmixujeme a dochutíme citrónovou šťávou. Nakonec přimícháme čerstvou bazalku a zakápneme olivovým olejem.
Tipy
- Kaši můžete jíst ještě teplou nebo ji mít připravenou v lednici a jíst ji jako pomazánku.
- Pokud si připravujete kaši do práce, vynechejte raději česnek.
- Kromě klasické hnědé čočky lze použít červená, která tolik nenadýmá a nemusí se předem namáčet.
- Do kaše můžete přidat také čerstvá rajčata (nebo je rozvařit společně s čočkou). Vhodné je odstranit jak slupku, tak semínka rajčat.
- Místo bazalky také můžete použít hladkolistou petrželku.
- Pokud se bojíte nadýmání, vařte čočku s kávovou lžičkou kmínu.
- K zvýraznění chuti poslouží kromě citrónové šťávy také ocet.
- Čočka je významným zdrojem železa, pomáhá tak předcházet chudokrevnosti. Dále v ní najdete fosfor, zinek, kyselinu listovou nebo vitamín B6, proto také snížuje hladinu cukru v krvi a cholesterol. Vysoké množství bílkovin ocení především vegetariáni. Vláknině obsažená v čočce navíc působí proti zácpě.
- Energetická hodnota: 809kJ
- Počet porcí: 2