Cuketové placičky s tvrdým tvarohem a bazalkou
24.04.2021
Cuketové placičky jsou pro mě taková klasika. Obvykle mi je dělá mamka, když přijedu k rodičům na víkend. Mamka má buď cuketu čerstvou nebo nastrouhanou v mrazáku. O víkendu jsem vyzkoušela jsou vlastní variantu - díky strouhance jsou placičky hezky křupavé a čerstvá bazalka je krásně provoní. Navíc je můžete připravit buď samostatně nebo jako přílohu např. k pečenému masu.
Suroviny
- 3 menší cukety
- 2 lžíce lahůdkového droždí
- 1 vejce
- 2 lžíce strouhanky
- 1 stroužek česneku
- trs čerstvé bazalky
- mletý kmín
- 50g tvrdý tvaroh
- řepkový olej
- sůl, pepř
Postup
Cuketu oloupeme a nastrouháme najemno. Slijeme z ní vodu. Osolíme, opepříme, přidáme kmín, prolisovaný česnek, nasekanou bazalku, vejce, nastrouhaný tvrdý tvaroh a důkladně promícháme. Přidáme lahůdkové droždí a strouhanku podle potřeby.
Na plech umístíme pečicí papír, který lehce potřeme olejem. Z těsta vytvoříme placičky. Pečeme v troubě vyhřáté na 180°C asi 30-40 minut dozlatova.
Tipy
- Místo tvrdého tvarohu můžete použít balkanský sýr, v tom případě ale pozor na sůl.
- Bazalka placičky hezky provoní. Kromě ní můžete přidat sladkou papriku, chilli nebo tymián.
- Část cukety můžete nahradit nastrouhanou mrkví nebo bramborou.
- Pokud nemáte lahůdkové droždí, přidejte do těsta více strouhanky.
- Díky strouhance jsou placičky křupavější, ale vystačíte si i s obyčejnou nebo celozrnnou moukou.
- Cukety je potřeba důkladně slít, abyste nemuseli používat tolik strouhanky.
- Podávejte s dresinkem z jogurtu a salátem z kysaného zelí.
- Placičky můžete podávat samostatně nebo jako přílohu.
- Energetická hodnota: 1 350kJ
- Bílkoviny: 34g
- Sacharidy: 28g
- Tuky: 10g
- Počet porcí: 1