Cuketové placičky s tvrdým tvarohem a bazalkou

24.04.2021

Cuketové placičky jsou pro mě taková klasika. Obvykle mi je dělá mamka, když přijedu k rodičům na víkend. Mamka má buď cuketu čerstvou nebo nastrouhanou v mrazáku. O víkendu jsem vyzkoušela jsou vlastní variantu - díky strouhance jsou placičky hezky křupavé a čerstvá bazalka je krásně provoní. Navíc je můžete připravit buď samostatně nebo jako přílohu např. k pečenému masu.

Suroviny

  • 3 menší cukety
  • 2 lžíce lahůdkového droždí
  • 1 vejce
  • 2 lžíce strouhanky
  • 1 stroužek česneku
  • trs čerstvé bazalky
  • mletý kmín
  • 50g tvrdý tvaroh
  • řepkový olej
  • sůl, pepř

Postup

Cuketu oloupeme a nastrouháme najemno. Slijeme z ní vodu. Osolíme, opepříme, přidáme kmín, prolisovaný česnek, nasekanou bazalku, vejce, nastrouhaný tvrdý tvaroh a důkladně promícháme. Přidáme lahůdkové droždí a strouhanku podle potřeby.

Na plech umístíme pečicí papír, který lehce potřeme olejem. Z těsta vytvoříme placičky. Pečeme v troubě vyhřáté na 180°C asi 30-40 minut dozlatova.


Tipy

  • Místo tvrdého tvarohu můžete použít balkanský sýr, v tom případě ale pozor na sůl.
  • Bazalka placičky hezky provoní. Kromě ní můžete přidat sladkou papriku, chilli nebo tymián.
  • Část cukety můžete nahradit nastrouhanou mrkví nebo bramborou.
  • Pokud nemáte lahůdkové droždí, přidejte do těsta více strouhanky.
  • Díky strouhance jsou placičky křupavější, ale vystačíte si i s obyčejnou nebo celozrnnou moukou.
  • Cukety je potřeba důkladně slít, abyste nemuseli používat tolik strouhanky.
  • Podávejte s dresinkem z jogurtu a salátem z kysaného zelí.
  • Placičky můžete podávat samostatně nebo jako přílohu.



  • Energetická hodnota: 1 350kJ
  • Bílkoviny: 34g
  • Sacharidy: 28g
  • Tuky: 10g
  • Počet porcí: