Cuketový salát s balkánským sýrem

03.08.2016

Nevím, jak to máte vy, ale sotva přijde léto, tak máme doma plno cukety. Dokonce jí je tolik, že si jí maminka obvykle zamrazuje a pak dělá cuketové placičky i přes zimu. Samozřejmě, že lepší je jíst cuketu čerstvou, a tak každý nový recept, ve které můžu cuketu zpracovat.

Suroviny

  • 1 cuketa
  • 50g balkánského sýra
  • trs máty
  • sezamová semínka
  • 1 lžička olivového oleje
  • citrónová kůra z poloviny citrónu

Dresink

  • 2 lžičky francouzské hořčice
  • 2 lžičky citrónové šťávy
  • 1 lžička olivového oleje
  • sůl, pepř

Postup

Cuketu očištěte, nakrájejte na proužky, osolte, opepřete a lehce potřete olivovým olejem. Ogrilujte ji a nechte zchládnout. Cuketu posypejte balkánským sýrem, smíchejte s nakrájenou citrónovou kůrou a nasekanými mátovými lístky. Salát podávejte s dresinkem, který si připravte smícháním hořčice, citrónové šťávy, solí a pepře. Nakonec posypejte salát opraženými semínky.


Tipy

  • Cuketu můžete ogrilovat v troubě na 180°C, na grilu nebo jí můžete opéct na grilovací pánvi.
  • Semínka opražte na suché pánvi.
  • Vybírejte citróny, které nejsou chemicky ošetřené.
  • Kůžu můžete z citrónu okrájet a nasekat nožem nebo nastrouhat.
  • Pokud je dresink příliš kyselý, přidejte do něj trochu medu.
  • Salát podávejte s kusem celozrnného pečiva.
  • Cuketa je bohatá na provitamín A, který je prospěšný játrům a dodává energii. Je rozpustný v tucích, a proto do každého jídla obsahující cuketu přidejte aspoň trochu tuku. Cuketa se používá nejen pro detoxikaci organizmu díky obsahu vlákniny a vody, ale přispívá také k zlepšení trávení a odvodnění. Obsahuje také hořčík, vápník, ale i fosfor. 

  • Energetická hodnota: 1 225kJ
  • Počet porcí: 1