Cuketový salát s balkánským sýrem
03.08.2016
Nevím, jak to máte vy, ale sotva přijde léto, tak máme doma plno cukety. Dokonce jí je tolik, že si jí maminka obvykle zamrazuje a pak dělá cuketové placičky i přes zimu. Samozřejmě, že lepší je jíst cuketu čerstvou, a tak každý nový recept, ve které můžu cuketu zpracovat.
Suroviny
- 1 cuketa
- 50g balkánského sýra
- trs máty
- sezamová semínka
- 1 lžička olivového oleje
- citrónová kůra z poloviny citrónu
Dresink
- 2 lžičky francouzské hořčice
- 2 lžičky citrónové šťávy
- 1 lžička olivového oleje
- sůl, pepř
Postup
Cuketu očištěte, nakrájejte na proužky, osolte, opepřete a lehce potřete olivovým olejem. Ogrilujte ji a nechte zchládnout. Cuketu posypejte balkánským sýrem, smíchejte s nakrájenou citrónovou kůrou a nasekanými mátovými lístky. Salát podávejte s dresinkem, který si připravte smícháním hořčice, citrónové šťávy, solí a pepře. Nakonec posypejte salát opraženými semínky.
Tipy
- Cuketu můžete ogrilovat v troubě na 180°C, na grilu nebo jí můžete opéct na grilovací pánvi.
- Semínka opražte na suché pánvi.
- Vybírejte citróny, které nejsou chemicky ošetřené.
- Kůžu můžete z citrónu okrájet a nasekat nožem nebo nastrouhat.
- Pokud je dresink příliš kyselý, přidejte do něj trochu medu.
- Salát podávejte s kusem celozrnného pečiva.
- Cuketa je bohatá na provitamín A, který je prospěšný játrům a dodává energii. Je rozpustný v tucích, a proto do každého jídla obsahující cuketu přidejte aspoň trochu tuku. Cuketa se používá nejen pro detoxikaci organizmu díky obsahu vlákniny a vody, ale přispívá také k zlepšení trávení a odvodnění. Obsahuje také hořčík, vápník, ale i fosfor.
- Energetická hodnota: 1 225kJ
- Počet porcí: 1