Dýňová polévka

27.09.2014

K podzimu beze sporu patří i dýně. Její oranžová barva a nazelenalá semínka krásně ladí s barevnými listy, které se určitě již brzy začnou objevovat na stromech. S dýňovou polévkou do sebe dostanete nejen něco dobrého a teplého, ale i spoustu minerálních látek a vitamínu a navíc příjemně zasytí.

Suroviny

  • 700g dýně
  • 1l zeleninového (nebo kuřecího) vývaru
  • 1 velká cibule
  • 2 stroužky česneku
  • olivový olej
  • dýňová semínka
  • uzená paprika
  • skořice
  • muškátový oříšek
  • sůl
  • pepř
  • Postup

    Na troše oleje osmahneme najemno nakrájenou cibuli a česnek. Poté, co se cibule osmahne, přidáme na kousky nakrájenou dýni. Chvilku ji orestujeme a zalijeme vývarem.

    Polévku necháme vařit asi půl hodiny, dokud dýně nezměkne. Dochutíme solí, pepřem, mletou skořicí, nastrouhaným muškátovým oříškem a při servírování posypeme na sucho opraženými dýňovými semínky.


    Tipy

  • Polévku můžete zjemnit mlékem nebo smetanou.
  • Dýni hokkaido není potřeba loupat.
  • Servírujte polévku zakápnutou trochou olivového oleje.
  • Použití uzené papriky není nutné. Chtěla jsem jí ochutnat hlavně, protože byla součástí Zajíce v krabici.
  • Kromě uzené papriky můžete zvolit také chilli, zázvor, kurkumu nebo kari.
  • Společně s dýní můžete dát do polévky vařit také brambory a mrkev. Díky tomu bude polévka sladší.
  • Pro jemnější chuť vyměňte osmahněte dýni na másle.
  • Z dýně nemusíte mít strach. Možná jen z té vydlabané na halloweena. Dýně je z 90% tvořena vodou, rozpustnou vlákninou a poměrně málo sacharidy. Patří mezi potraviny s nejnižším obsahem sodíku a tuku, a tak napomáhá k snížení krevního tlaku, má diuretické a laxativní účinky a slouží k prevenci rakoviny. Navíc obsahuje spoustu zdraví prospěšných živin jako je betakaroten, draslík, vápník, zinek, ale také železo a především v semenech naleznete nenasycené mastné kyseliny. Dýně pomáhá při onemocnění slinivky břišní, sleziny, žaludečních, srdečních nebo také žaludečních potížích. Dýně je vhodná rovněž pro diabetiky.

    • Energetická hodnota: 671kJ
    • Počet porcí: 4