Dýňová pomazánka

26.11.2022

Co si budeme říkat. V jednoduchosti je krása, a tak vám dneska přináším recept na velmi jednoduchou, ale zato výbornou podzimní pomazánku z máslové dýně. Pokud už nevíte, co byste z dýně letos vykouzlili, pak určitě zkuste tuto pomazánku. Je sice trochu tekutější a jemnější, ale příjemně voňavá.

Suroviny

  • 150g máslové dýně
  • 25g žervé
  • půl stroužku česneku
  • čerstvý tymián
  • sůl, pepř

Postup

Dýni nakrájíme na kostky a dáme vařit do osolené vody. Vaříme do změknutí asi 20 minut. Dýni scedíme dáme do nádobky. Přidáme žervé, sůl, pepř, prolisovaný česnek a špetku tymiánu. Vše rozmixujeme a dáme vychladit.


Tipy

  • Do pomazánky můžete použít Lučinu (Skyr), Gervais, pomazánkové máslo, tvaroh nebo Philadelphiu.
  • Do pomazánky můžete pro lepší strukturu přidat nasekanou cibuli, petrželku nebo přihodit pár dýňových semínek.
  • Pokud máte rádi pikantní chuť, můžete přidat chilli, kari nebo jen sladkou papriku.
  • Pokud je na vás pomazánka příliš sladká, přidejte pár kapek citronové šťávy.
  • Z dýně nemusíte mít strach. Možná jen z té vydlabané na halloweena. Dýně je z 90% tvořena vodou, rozpustnou vlákninou a poměrně málo sacharidy. Patří mezi potraviny s nejnižším obsahem sodíku a tuku, a tak napomáhá k snížení krevního tlaku, má diuretické a laxativní účinky a slouží k prevenci rakoviny. Navíc obsahuje spoustu zdraví prospěšných živin jako je betakaroten, draslík, vápník, zinek, ale také železo a především v semenech naleznete nenasycené mastné kyseliny. Dýně pomáhá při onemocnění slinivky břišní, sleziny, žaludečních, srdečních nebo také žaludečních potížích. Dýně je vhodná rovněž pro diabetiky.

  • Energetická hodnota: 417kJ
  • Počet porcí: 1