Dýňové noky s žampionovou omáčkou a kuřecím masem

17.10.2018

Podzim je v plném proudu, venku krásně svítilo sluníčko, a tak jsem se byla o víkendu projít lesem. A přitom jsem přemýšlela, co uvařit na oběd. Až mě napadlo, že dýni můžete jíst nejen grilovanou nebo z ní připravit pyré, ale také z ní udělat noky. Musím říct, že na první pokud nevyšly tak, jak jsem si je představovala, ale na tom se do příště zapracuje.

Suroviny

  • 150g máslové dýně
  • 50g hladké mouky
  • 120g kuřecích prsou
  • 120g žampionů
  • 1 lžíce balzamikového octa
  • 1 lžička hladké mouky za zahuštění omáčky
  • 30ml polotučného mléka
  • 1/3 vejce
  • bylinky
  • 1 stroužek česneku
  • mletá paprika, mletý kmín
  • sůl, pepř

Postup

Nejprve si připravte dýni. Očištěte ji a nakrájejte ji na plátky. Dejte ji na plech s pečicím papírem, osolte a opepřete ji a pečte jí 40 minut při 200°C doměkka.

Maso dejte do marinády z balzamikového octa, soli, pepře, mleté papriky, bylinek a prolisovaného stroužku česneku. Nechte marinovat aspoň 30 minut.

Žampiony očistěte a orestujte. Přidejte sůl, pepř a mletý kmín a až budou žampiony měkké přidejte mléko, ve kterém rozmíchejte lžičku mouky. Povařte do zhoustnutí.

Dýni rozmixujte a vymačkejte z ní co nejvíce vody. Pak do ní přidejte trochu vajíčka (2 lžičky) a mouku podle potřeby. Nechte odstát a z těsta tvarujte noky, které vařte 2-5 minut ve vodě.

Dýňové noky podávejte z žampionovou omáčkou a kuřecím steakem, který orestujte na pánvi.


Tipy

  • Místo žampionů můžete použít lesní houby nebo houby shitake.
  • Pokud nechcete připravovat pyré doma, stačí si ho koupit.
  • Mými oblíbenými bylinkami je oregano a tymián. Používám jak sušenou tak čerstvou formu.
  • Omáčku nemusíte zahušťovat nebo můžete použít tapiokový škrob.
  • Díky balzamikovému octu bude maso křehké a šťavnaté.
  • Místo balzamikového octa můžete použít i citrónovou šťávu.
  • Z dýně nemusíte mít strach. Možná jen z té vydlabané na halloweena. Dýně je z 90% tvořena vodou, rozpustnou vlákninou a poměrně málo sacharidy. Patří mezi potraviny s nejnižším obsahem sodíku a tuku, a tak napomáhá k snížení krevního tlaku, má diuretické a laxativní účinky a slouží k prevenci rakoviny. Navíc obsahuje spoustu zdraví prospěšných živin jako je betakaroten, draslík, vápník, zinek, ale také železo a především v semenech naleznete nenasycené mastné kyseliny. Dýně pomáhá při onemocnění slinivky břišní, sleziny, žaludečních, srdečních nebo také žaludečních potížích. Dýně je vhodná rovněž pro diabetiky.  

  • Energetická hodnota: 1 925kJ
  • Počet porcí: 1