Dýňové ragú s kuřecím masem a bílým vínem

26.11.2022

Asi nejlepší jídlo, které jsem z krabičkových diet vyzkoušela, bylo dýňové ragú, a tak jsem se rozhodla ho zreprodukovat. Jediný rozdíl byl v použití mléka místo smetany a musím uznat, že se smetanou to chutnalo mnohem lépe. Pokud máte ale chuť na lehké ale přitom vydatné jídlo, pak toto ragú určitě zkuste.

Suroviny

  • 300g kuřecích prsou
  • 750g máslové dýně
  • 1 cibule
  • 100ml bílého vína
  • kuřecí vývar
  • 200ml plnotučného mléka
  • 1-2 lžíce mouky
  • lžička másla
  • sladká paprika
  • špetka tymiánu
  • sůl, pepř

Postup

Cibuli nakrájíme najemno a osmahneme. Kuřecí maso nakrájíme na kostky, osolíme, opepříme, přidáme trochu sladké papriky a tymián. Okořeněné kuřecí kousky přidáme k cibuli a osmahneme. 

Dýni vydlabeme a nakrájíme na kostičky. Přidáme do hrnce. Vše zalijeme vývarem a vínem a necháme vařit asi 20 minut.

Mléko smícháme s moukou a ragú zahustíme. Necháme provařit.


Tipy

  • Aby se dýně příliš nerozpadla, můžete nejprve zalít maso a provařit a teprve až s moukou a mlékem přidat na posledních 20 minut dýni.
  • Pokud je na vás polévka příliš sladká, přidejte pár kapek citronové šťávy.
  • Pokud nechcete zahušťovat moukou, stačí nechat rozvařit dýni nebo jí část dýně rozmixovat.
  • Do ragú můžete přidat lžičku rajčatového protlaku.
  • Místo mléka můžete použít smetanu.
  • Ragú můžete podávat jen tak s pečivem, nebo si k němu připravit bramborovou kaši, rýži, kuskus, bulgur nebo tarhoňu.
  • Místo vývaru můžete přidat jen vodu nebo použít zeleninový vývar.
  • Z dýně nemusíte mít strach. Možná jen z té vydlabané na halloweena. Dýně je z 90% tvořena vodou, rozpustnou vlákninou a poměrně málo sacharidy. Patří mezi potraviny s nejnižším obsahem sodíku a tuku, a tak napomáhá k snížení krevního tlaku, má diuretické a laxativní účinky a slouží k prevenci rakoviny. Navíc obsahuje spoustu zdraví prospěšných živin jako je betakaroten, draslík, vápník, zinek, ale také železo a především v semenech naleznete nenasycené mastné kyseliny. Dýně pomáhá při onemocnění slinivky břišní, sleziny, žaludečních, srdečních nebo také žaludečních potížích. Dýně je vhodná rovněž pro diabetiky.

  • Energetická hodnota: 4 511kJ
  • Počet porcí: 2