Exotické lívance z ovesných vloček

30.12.2014

Období kolem Vánoc mám spojené nejen s cukrovím, dárky, vůní jehličí, ale také exotickým ovocem, které rodiče kupovali aspoň jednou do roka. Dříve to byl nejčastěji čerstvý ananas. V dnešní době se můžete setkat v obchodech i s jinými exotickými plodinami od physalisu až po kaki, které můžete využít v tomto receptu.

Suroviny

  • 80g ovesných vloček
  • 1 vejce
  • 4 lžičky strouhaného kokosu
  • 2 lžíce mléka
  • 1 lžička medu
  • špetka soli

Kaki marmeláda:

  • polovina kaki
  • 1 lžička třtinového cukru
  • 1 lžička vinného octa
  • 50ml vody (nebo podle potřeby)
  • kousek zázvoru
  • kůra z pomeranče
  • 150g bílého jogurtu

Postup

Pokud chcete jemnější strukturu, můžete vločky nejdříve pomlít. Jinak je zalijte mlékem, přidejte vejce, kokos a špetku soli a můžete dosladit podle chuti medem.

Lívance osmahněte z obou stran na suché pánvi s nepřilnavým povrchem, popř. můžete pánev lehce štětkou potřít olejem. Lívance podávejte s jogurtem a kaki marmeládou.

Kaki marmeládu si připravíte následujícím způsobem. Kaki nakrájejte na drobné kousky a společně s malým kouskem zázvoru, cukrem, octem, pomerančovou kůrou a vodu a nechejte vařit, dokud se ovoce zcela nerozvaří. Vyjměte zázvor a směs rozmixujte.


Tipy

  • Místo ovesných vloček můžete vyzkoušet i Emco müsli lehké a křehké, které navíc obsahuje i různá semínka.
  • Lívance z ovesných vloček můžete libovolně obměňovat podle sezónního ovoce nebo své chuti.
  • Pokud nejdříve osmahnete cibuli a následně budete postupovat podle výše uvedeného receptu, můžete vytvořit kaki chutney, které můžete navíc dochutit kořením Garam Masala, chilli a přidat ořechy.
  • Ovesné vločky jsou zdrojem postupně se uvolňující energie, kvalitních sacharidů, rostlinných bílkovin a rozpustné vlákniny. Pokud tak zařadíte ovesné vločky pravidelně do svého jídelníčku, stabilizujete si tím cukr v krvi, podpoříte činnost střev a snížíte hladinu cholesterolu. Vločky navíc obsahují vitamíny A, B, E a D, minerální látky (vápník, železo, zinek, měď) a kyselinu listovou a pantothenovou. Vločky se vám tak budou hodit pro zvládání stresu a zlepšení stavu vašich vlasů, nehtů či pokožky.
  • V kaki najdete kromě vlákniny, která podporuje činnost střev, také vitamín A a C. Příznivé účinky kaki spočívají především v posílení imunitního systému, obraně proti stresu, nervozitě a únavě. Kaki navíc pomáhá snižovat množství cholesterolu v krvi a pomáhá při srdečních problémech a svalových potížích. Je bohatým zdrojem lykopenu, který zpomaluje proces stárnutí, ale i minerálních látek jako draslík, fosfor, mangan, železo či hořčík. Kaki je z 60% tvořeno vodou.

  • Energetická hodnota: 1 355kJ
  • Počet porcí: 2