Falafel
10.02.2018
Pro dnešek jsem si pro vás připravila typický izraelský recept. Falafel je neodmyslitelnou součástí street food na Středním východě. Tyto cizrnové kuličky chutnaly i rodilému Izraelcovi, takže je určitě zkuste. Pokud nemáte zrovna chuť na masový oběd nebo jste vegetariáni, pak si připravte falafel. Můžete si ho připravit společně s humusem a pečivem, naplnit ho do pita chleba nebo ho použít jako součást salátu.

Suroviny
- 250g uvařené cizrny
- 1 malá cibule
- 1 šálek (cca 100g) strouhanky
- 1 vejce
- 2 stroužky česneku
- 1 lžička kypřícího prášku
- 1/2 svazku petržele
- 1 lžička citrónové šťávy
- 1 lžíci olivového oleje
- 2 lžičky římského kmínu
- 2 lžičky pepře
- sůl
Postup
Uvařenou cizrnu rozmačkejte šťouchadlem. Přidejte najemno nasekanou cibuli, petržel, kypřící prášek, olivový olej, citrónovou šťávu, sůl, pepř, kmín, vejce a utřený česnek.
Vše smíchejte dohromady. Přidejte strouhanku podle potřeby, dokud nevytvoříte pevnou hmotu. Vytvořte kuličky o průměru asi 10 cm.
Kuličky opečte na nepřilnavé pánvičce a pak je pečte v troubě na 180°C dozlatova.
Tipy
- Kuličky se podle originálního receptu smaží v oleji.
- Pokud nechcete vařit cizrnu, můžete použít plechovku konzervované cizrny. Jen dejte pozor na množství přidané soli.
- Do falafelu můžete přidat i hrst nasekaného čerstvého koriandru.
- Z těsta můžete vytvarovat kuličky nebo karbanátky.
- Strouhanku můžete nahradit celozrnnou pohankovou nebo špaldovou moukou.
- Falafel můžete podávat s humusem nebo zabalený v pita chlebu společně s izraelským salátem, tahini omáčkou a nakládanými okurkami.
- Cizrna by měla být pravidelnou součástí vašeho jídelníčku. Obsahuje významné množství vlákniny, která napomáhá trávení a potlačuje pocit hladu. Je zdrojem vitamínu B, E, hořčíku, kyseliny listové a zinku potřebných pro posílení obranyschopnosti, ochranu srdce, zdraví vlasů a nehtů a správnou funkci štítné žlázy a nervové soustavy. Cizrna vám tak pomůže čelit stresům a depresím. Dále také pomáhá snižovat hladinu cholesterolu.
- Počet kusů: 10ks
- Energetická hodnota: 375kJ/ks