Grilované marinované tofu s rizotem

06.08.2017

Pokud čas od času nemáte právě chuť na maso k obědu, mám pro vás jednoduchý recept na přípravu tofu. Tofu je v dnešní době už hodně využívanou surovinou, jen je potřeba ho umět správně dochutit. K dochucení můžete použít buď rajčatovou omáčku, sójovou omáčku anebo nechat tofu přes noc marinovat v bylinkách jako v tomto případě.

Suroviny

  • 80g rizota LeGracia Barbarossa
  • bylinky (tymián, rozmarýn, oregáno)
  • 40g ricotty
  • 90g tofu
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžička limetkové šťávy
  • 1 lžička medu
  • sůl, pepř

Postup

Den předem si připravte marinádu z medu, limetkové šťávy, nastrouhaného česneku, soli a pepře. Vložte do ní tofu a nechte marinovat.

Další den si připravte rizoto. Rizoto dejte do hrnce, zalijte asi 200ml vody a přidejte sůl a pepř. Za stálého míchání vařte 10 minut. Přidejte čerstvé bylinky a 70ml vody a ještě 10 minut vařte. Do hotového rizota přimíchejte 40g ricotty.

Tofu vyndejte z marinády a opečte na pánvičce s nepřilnavým povrchem nebo na grilu.


Tipy

  • Tofu je nejlepší kupovat v asijských obchodech. Oproti tomu ze supermarketu je nadýchanější, chutnější a lépe vstřebává chutě.
  • Marinádu společně s tofu můžete vložit také do sáčku. Díky tomu nasákne tofu marinádu rovnoměrněji.
  • Bylinky je nejlepší použít čerstvé.
  • Pokud přidáte do marinády více soli, bude mít tofu podobnou chuť jako balkánský sýr. Se solí to ale obecně vzhledem ke zdraví příliš nepřehánějte.
  • Rizoto není potřeba nijak dochucovat. Já jsem tam ale pro zajímavost přidala tymián a rozmarýn a pepř.
  • Díky ricottě je rizoto i náplň krémovější. Můžete přidat také Lučinu nebo žervé.

  • Energetická hodnota: 1 990kJ
  • Počet porcí: 1