Čočkový salát s červenou řepou a halloumi
26.08.2022
Dnešním receptem začínám novou sérii, ve které bych chtěla představit jednoduché, rychlé recepty, které si stačíte připravit během pár minut. Jsou určené i pro maminky, které se doma s dětmi sami a nemají čas připravit si pořádné jídlo pro sebe. Dnešní recept je nejen jednoduchý, ale také výživný. Obsahuje vysoký podíl bílkovin, vlákniny a vitamínů. Zároveň dostatečně zasytí, i když je to jednoduchý salát.
Suroviny
- 50g halloumi
- 200g vařené červené řepy
- 60g polníčku
- 70g červené čočky
- 2 lžičky balzamikového octa
- 1 lžička medu
- špetka mleté skořice
- sůl, pepř
Postup
Červenou čočku uvaříme v osolené vodě do měkka. Naservírujeme polníček, ke kterému přidáme uvařenou čočku, nakrájenou červenou řepu a pokapeme dresinkem.
Dresink si připravíme tak, že smícháme balzamikový ocet s medem a přidáme špetku skořice.
Halloumi ogrilujeme nebo opečeme na pánvičce.
Tipy
- Halloumi je poměrně tučný sýr, a tak to s ním nepřehánějte. Z tohoto důvodu jsem nepřidávala ani olej do salátu.
- Místo halloumi lze také zvolit balkánský sýr, tofu nebo kozí sýr.
- Červenou řepu můžete sami uvařit nebo ugrilovat v troubě. Pokud si ale chcete ulehčit práci, v obchodě už dnes seženete předvařenou.
- Skořice přidá zajímavou chuť navíc.
- Červená čočka se nemusí namáčet. Obsahuje vysoké množství železa, fosforu, zinku, selenu a vitamín B6. Ocení ji lidé trpící anémií, také těhotentné ženy, kojící nebo vegetariáni. Červená čočka pomáhá také proti zácpě díky vysokému podílu vlákniny. Díky tomu, že nenadýmý, je vhodná i pro kojící ženy a zároveň ji lze nabídnout jako příkrm už v 9. měsící věku dítěte.
- Červená řepa je velmi prospěšná našemu zdraví. Najdete v ní neopomenutelné množství křemíku, který napomáhá pružnosti cév a má příznivé účinky na kosti, vazivové tkáně, vlasy a nehty. Obsahuje i selen působící preventivně proti rakovině. Navíc je zdrojem kyseliny listové, vlákniny, vápníku, vitamínu C, železa nebo draslíku. Červená řepa také podporuje činnost žaludku a žlučníku.
- Energetická hodnota: 1 935 kJ
- Počet porcí: 1 porce