Hovězí na víně s žampiony

03.02.2019

Většina lidí si o mě myslí, že nejím nic jiného než jen kuřecí nebo rybí maso. Ale opak je pravdou hovězí si dávám velmi ráda, ať už v Pho Bo polévce, vařené nebo pečené. A tak jsem si ho o víkendu připravila v papiňáku na víně s žampiony. Bylo krásně voňavé a v zimě jsou jídla s omáčkou přímo stvořené.

Suroviny

  • 100g hovězího zadního
  • 125g žampionů
  • 100ml červeného vína
  • 1/2 cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžička řepkového oleje
  • tymián, mletý kmín
  • 200g brambor
  • 30ml mléka
  • petržel kudrnka
  • sůl, pepř

Postup

Na pánvi rozehřejte olej a osmahněte najemno nakrájenou cibuli. Maso nakrájejte na kostky nebo použijte plátek masa, který osolte, opepřete a okořeňte tymiánem. Maso orestujte lehce na pánvi, jen aby se zatáhlo, a vyjměte ho.

K cibuli přidejte česnek a na plátky nakrájené žampiony. Přidejte sůl, pepř a kmín. Lehce orestujte, vraťte zpátky maso, podlijte ho vínem a zaklopte papinův hrnec. Vařte maso asi 1 hodinu. 

Mezitím si uvařte brambory a rozmačkejte společně s mlékem na kaši. 

Hotový pokrm posypejte najemno nakrájenou petrželkou.


Tipy

  • Maso můžete dusit i v obyčejném hrnci, jen to bude déle trvat.
  • Místo žampionů můžete použít jiné houby nebo žampiony krémové.
  • Omáčku můžete zahustit kukuřičnou, špaldovou, pšeničnou nebo čirokovou moukou, škrobem nebo dát do omáčky ještě kořenovou zeleninu (mrkev, petržel, celer) a po vyjmutí masa a žampionů jí v omáčce rozmixovat.
  • Pokud chcete, můžete červené víno zcela vynechat.
  • Kromě uvedeného koření můžete přidat i pár kuliček jalovce.
  • Pokrm můžete podávat také s rýží, těstovinami, celozrnným knedlíkem, kuskusem, quinoou nebo do bramborové kaše přidat i jinou kořenovou zeleninu.
  • Hovězí maso je významným zdrojem bílkovin. Volte ale raději kýtu nebo plec kvůli nižšímu obsahu tuku. Železo, zinek a vitamín B12 v hovězím mase obsažené pomáhají v krvetvorbě, zlepšení obranyschopnosti organizmu, lepší kvalitě kůže a nehtů, nervové soustavě a zlepšují fyzickou aktivitu. S jeho množstvím bychom to však neměli přehánět a měli bychom ho do jídelníčku zařazovat 1-2 týdně.



  • Energetická hodnota: 1 902kJ
  • Počet porcí: 1