Hovězí na víně

18.09.2022

Musím se přiznat, že v často mívám na oběd pouze kuřecí maso. Sem tam ale zařažuji bezmasá jídla, ryby, které jsou lehké na přípravu, nebo králičí maso. Proto jsem ráda, když jednou za čas přijedu k rodičům a mám na oběd i něco jiného. Tento recept mám od své maminky. Je výborný, a tak jsem se chtěla o něj s vámi podělit. V poslední době jsem si navíc oblíbila pastiňákové pyré, které má zajímavější chuť než bramborová kaše, ale není tak výrazné jako to celerové. Skořice ještě více ozvláštní chuť pyré.

Suroviny

  • 120g hovězího zadního
  • polovina cibule
  • 1 lžička mouky
  • 1 lžička oleje
  • 50ml červeného vína
  • sůl, pepř
  • 120g pastiňáku
  • 120g brambor
  • špetka skořice

Postup

Hovězí maso nakrájejte na plátky a nechte zatáhnout na oleji. Přidejte najemno nakrájenou cibuli. Vše osolte a opepřete. Maso na chvíli poduste. Přidejte mouku, zamíchejte a vše zalijte vínem a vodou, tak, aby bylo maso ponořené. Vařte v tlakovém hrnci asi 45 minut.

Pastiňák očistěte a uvařte v osolené vodě doměkka. Rozmixujte na pyré a přidejte malou špetku skořice. Brambory nakrájejte na plátky a upečte v troubě. Opečené brambory osolte. 


Typy

  • K masu můžete navíc přidat mrkev, aby byla omáčka sladší.
  • Místo vody můžete použít vývar. 
  • Hovězí můžete také ovonět čerstvým tymiánem nebo rozmarýnem.
  • Jako přílohu můžete zvolit také mačkané brambory nebo bramborovou kaši.
  • Pastiňákové pyré můžete zjemnit mlékem nebo máslem.
  • Hotový pokrm můžete zasypat nasekanou petrželkou. 

  • Energetická hodnota: 1 983kJ
  • Počet porcí: 1