Hovězí na víně
18.09.2022
Musím se přiznat, že v často mívám na oběd pouze kuřecí maso. Sem tam ale zařažuji bezmasá jídla, ryby, které jsou lehké na přípravu, nebo králičí maso. Proto jsem ráda, když jednou za čas přijedu k rodičům a mám na oběd i něco jiného. Tento recept mám od své maminky. Je výborný, a tak jsem se chtěla o něj s vámi podělit. V poslední době jsem si navíc oblíbila pastiňákové pyré, které má zajímavější chuť než bramborová kaše, ale není tak výrazné jako to celerové. Skořice ještě více ozvláštní chuť pyré.
Suroviny
- 120g hovězího zadního
- polovina cibule
- 1 lžička mouky
- 1 lžička oleje
- 50ml červeného vína
- sůl, pepř
- 120g pastiňáku
- 120g brambor
- špetka skořice
Postup
Hovězí maso nakrájejte na plátky a nechte zatáhnout na oleji. Přidejte najemno nakrájenou cibuli. Vše osolte a opepřete. Maso na chvíli poduste. Přidejte mouku, zamíchejte a vše zalijte vínem a vodou, tak, aby bylo maso ponořené. Vařte v tlakovém hrnci asi 45 minut.
Pastiňák očistěte a uvařte v osolené vodě doměkka. Rozmixujte na pyré a přidejte malou špetku skořice. Brambory nakrájejte na plátky a upečte v troubě. Opečené brambory osolte.
Typy
- K masu můžete navíc přidat mrkev, aby byla omáčka sladší.
- Místo vody můžete použít vývar.
- Hovězí můžete také ovonět čerstvým tymiánem nebo rozmarýnem.
- Jako přílohu můžete zvolit také mačkané brambory nebo bramborovou kaši.
- Pastiňákové pyré můžete zjemnit mlékem nebo máslem.
- Hotový pokrm můžete zasypat nasekanou petrželkou.
- Energetická hodnota: 1 983kJ
- Počet porcí: 1