Hovězí po burgunsku

22.02.2023

Dneska jsem si pro vás připravila tradiční recept, a to hovězí po burgunsku. Hovězí dělám ráda a především ho ráda pomalu vařím/peču, protože se pak krásně rozpadá. Nejlepší je nechat jídlo uležet do druhého dne, aby se chutě a vůně krásně propojily.

Suroviny

  • 120 kg hovězího předního hovězí
  • 1,5ks mrkve
  • 50g žampionů
  • 1/2 cibule
  • 2 lžíčky rajčatového protlaku
  • 50 ml suchého červeného vína
  • snítka tymiánu
  • bobkový list
  • 1 stroužek česneku
  • sůl, pepř
  • olej
  • 50g celozrnných těstovin

Postup

Cibuli nakrájejte najemno a osmahněte. Maso nakrájejte na kostky, osolte, opepřete, a přidejte tymián a přidejte k cibuli. Orestujte.

Mrkev nakrájejte na větší kusy a přidejte na pánev. Přidejte rajčatový protlak. Vše podlijte vínem, případně doplňte vodu a nechce dejte do předehřáté trouby na 160⁰C. Pečte asi 2 hodiny pod poklicí. Poklici odklopte a dopečte ještě 30 minut. Vyjměte maso, bobkový list a česnek a omáčku rozmixujte. 

Zvlášt na pánvi orestujte očištěné a na kousky nakrájené žampiony a na kolečka nakrájenou mrkev. 

Podávejte s uvařenými těstovinami.


Tipy

  • Pokrm můžete podávat také s bramborovou kaší.
  • Použijte kvalitní víno, na chuti omáčky je to znát.
  • Omáčku lze zahustit místo zeleniny také moukou.
  • Hovězí můžete také ovonět čerstvým tymiánem nebo rozmarýnem.
  • Místo vody můžete použít vývar. 

  • Energetická hodnota: 2 332kJ
  • Počet porcí: 1