Hovězí po burgunsku
22.02.2023
Dneska jsem si pro vás připravila tradiční recept, a to hovězí po burgunsku. Hovězí dělám ráda a především ho ráda pomalu vařím/peču, protože se pak krásně rozpadá. Nejlepší je nechat jídlo uležet do druhého dne, aby se chutě a vůně krásně propojily.

Suroviny
- 120 kg hovězího předního hovězí
- 1,5ks mrkve
- 50g žampionů
- 1/2 cibule
- 2 lžíčky rajčatového protlaku
- 50 ml suchého červeného vína
- snítka tymiánu
- bobkový list
- 1 stroužek česneku
- sůl, pepř
- olej
- 50g celozrnných těstovin
Postup
Cibuli nakrájejte najemno a osmahněte. Maso nakrájejte na kostky, osolte, opepřete, a přidejte tymián a přidejte k cibuli. Orestujte.
Mrkev nakrájejte na větší kusy a přidejte na pánev. Přidejte rajčatový protlak. Vše podlijte vínem, případně doplňte vodu a nechce dejte do předehřáté trouby na 160⁰C. Pečte asi 2 hodiny pod poklicí. Poklici odklopte a dopečte ještě 30 minut. Vyjměte maso, bobkový list a česnek a omáčku rozmixujte.
Zvlášt na pánvi orestujte očištěné a na kousky nakrájené žampiony a na kolečka nakrájenou mrkev.
Podávejte s uvařenými těstovinami.
Tipy
- Pokrm můžete podávat také s bramborovou kaší.
- Použijte kvalitní víno, na chuti omáčky je to znát.
- Omáčku lze zahustit místo zeleniny také moukou.
- Hovězí můžete také ovonět čerstvým tymiánem nebo rozmarýnem.
- Místo vody můžete použít vývar.
- Energetická hodnota: 2 332kJ
- Počet porcí: 1