Hummus

31.07.2014

Již několikrát jsem se pokoušela připravit hummus, ale až před rokem jsem měla příležitost podívat se do Izraele a vyzkoušet jeho originální verzi. V Izraeli existují přímo celé restaurace zaměřené pouze na přípravu tohoto pokrmu v mnoha variantách. Nutno podotknout, že typický Izraelec sní k obědu celý talíř hummusu s pouze malým kouskem pita chleba. Příprava je sice trochu zdlouhavá, ale určitě to stojí za to.

Suroviny

  • 500g cizrny
  • 150g tahini omáčky
  • 2 lžíce štávy z citrónu
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička sody

K servírování

  • hrstka cizrny
  • petrželová nať
  • olivový olej
  • mletá paprika

Postup

Namočte cizrnu přes noc do vody. Druhý den ji propláchněte a nechce vařit společně se sodou, která urychlí její změknutí. Cizrnu vařte 2-3 hodiny, dokud se nebude zcela rozpadat. Pak ji sceďte a nechte zchladnout. Hrst uvařené cizrny si můžete nechat k servírování. 

V mixéru rozmixujte cizrnu do hladké pasty a následně přidejte trochu ledové vody (aby cizrna nezhnědla). Směs osolíme, přidáme tahini omáčku a citrónovou šťávu a ještě chvíli mixujeme, aby se všechny ingredience důkladně promíchaly. 

V základní verzi hummus servírujte v hlubokém talíři (jako například hrachovou kaši) zakápnutý olivovým olejem a posypaný nasekanou petrželovou natí, cizrnou a paprikou.


Tipy

  • Hummus podávejte s pita chlebem, kterým můžete cizrnovou kaši nabírat.
  • Nejlépe je servírovat hummus tentýž den.
  • Existuje několik variant hummusu a přísad, které můžou být s hummusem servírovány:
  • izraelský salát
  • žampiony
  • falafel
  • vařené vejce
  • tahini omáčka
  • citrónová šťáva
  • K tomuto receptu je také nutno zmínit, že na trhu již existuje balená varianta www.ilovehummus.cz/. Musím říct, že mě ale příliš nezaujala. Na čerstvě připravený hummus nedám dopustit a zdá se mi také příliš přesolený. Nedávno jsem objevila i Hummus Oriental/Tomato, který jsem ještě neměla příležitost ochutnat, ale jistě brzy zkusím.
  • Je také možné použít cizrnu z konzervy, kterou již nemusíte vařit.
  • Tahini omáčku můžete koupit ve zdravé výživě nebo orientálních obchodech.
  • Cizrna by měla být pravidelnou součástí vašeho jídelníčku. Obsahuje významné množství vlákniny, která napomáhá trávení a potlačuje pocit hladu. Je zdrojem vitamínu B, E, hořčíku, kyseliny listové a zinku potřebných pro posílení obranyschopnosti, ochranu srdce, zdraví vlasů a nehtů a správnou funkci štítné žlázy a nervové soustavy. Cizrna vám tak pomůže čelit stresům a derpesím. Dále také pomáhá snižovat hladinu cholesterolu.



  • Energetická hodnota: 1 341kJ
  • Počet porcí: 8