Hummus
31.07.2014
Již několikrát jsem se pokoušela připravit hummus, ale až před rokem jsem měla příležitost podívat se do Izraele a vyzkoušet jeho originální verzi. V Izraeli existují přímo celé restaurace zaměřené pouze na přípravu tohoto pokrmu v mnoha variantách. Nutno podotknout, že typický Izraelec sní k obědu celý talíř hummusu s pouze malým kouskem pita chleba. Příprava je sice trochu zdlouhavá, ale určitě to stojí za to.

Suroviny
- 500g cizrny
- 150g tahini omáčky
- 2 lžíce štávy z citrónu
- 1 lžička soli
- 1 lžička sody
K servírování
- hrstka cizrny
- petrželová nať
- olivový olej
- mletá paprika
Postup
Namočte cizrnu přes noc do vody. Druhý den ji propláchněte a nechce vařit společně se sodou, která urychlí její změknutí. Cizrnu vařte 2-3 hodiny, dokud se nebude zcela rozpadat. Pak ji sceďte a nechte zchladnout. Hrst uvařené cizrny si můžete nechat k servírování.
V mixéru rozmixujte cizrnu do hladké pasty a následně přidejte trochu ledové vody (aby cizrna nezhnědla). Směs osolíme, přidáme tahini omáčku a citrónovou šťávu a ještě chvíli mixujeme, aby se všechny ingredience důkladně promíchaly.
V základní verzi hummus servírujte v hlubokém talíři (jako například hrachovou kaši) zakápnutý olivovým olejem a posypaný nasekanou petrželovou natí, cizrnou a paprikou.
Tipy
- Hummus podávejte s pita chlebem, kterým můžete cizrnovou kaši nabírat.
- Nejlépe je servírovat hummus tentýž den.
- Existuje několik variant hummusu a přísad, které můžou být s hummusem servírovány:
- izraelský salát
- žampiony
- falafel
- vařené vejce
- tahini omáčka
- citrónová šťáva
- K tomuto receptu je také nutno zmínit, že na trhu již existuje balená varianta www.ilovehummus.cz/. Musím říct, že mě ale příliš nezaujala. Na čerstvě připravený hummus nedám dopustit a zdá se mi také příliš přesolený. Nedávno jsem objevila i Hummus Oriental/Tomato, který jsem ještě neměla příležitost ochutnat, ale jistě brzy zkusím.
- Je také možné použít cizrnu z konzervy, kterou již nemusíte vařit.
- Tahini omáčku můžete koupit ve zdravé výživě nebo orientálních obchodech.
- Cizrna by měla být pravidelnou součástí vašeho jídelníčku. Obsahuje významné množství vlákniny, která napomáhá trávení a potlačuje pocit hladu. Je zdrojem vitamínu B, E, hořčíku, kyseliny listové a zinku potřebných pro posílení obranyschopnosti, ochranu srdce, zdraví vlasů a nehtů a správnou funkci štítné žlázy a nervové soustavy. Cizrna vám tak pomůže čelit stresům a derpesím. Dále také pomáhá snižovat hladinu cholesterolu.
- Energetická hodnota: 1 341kJ
- Počet porcí: 8