Jablkový závin
16.02.2023
Mezi mé nejoblíbenější sladká pečiva patří rozhodně jablkový závin. Ten bych mohla jíst téměř neustále. Mám ráda především ten, ve kterém je více náplně, než těsta. Na ten z listového těsta nic nemá, ale pokud by si ho člověk dával pravidelně, dostal by do sebe možná více tuku, než by chtěl. Proto jsem pro vás našla lehčí verzi, která vám možná zachutná také.

Suroviny
- 115g žitné mouky
- polovina vejce
- 50g tvarohu (v celofanu)
- 350g jablek
- skořice
- sůl
Postup
Mouku, tvaroh, vejce a špetku soli smícháme dohromady a vypracujeme v těsto, které necháme na půl hodiny uležet.
Jablka oloupeme a nastrouháme. Podusíme, přidáme skořici a necháme zchladnout. Slijeme přebytečnou vodu, aby šťáva neprotekla ze závinu.
Těsto rozválíme na plát, potřeme jablkovou náplní a stočíme. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180°C asi 40 minut.
Tipy
- Jablka můžete dosladit případně do náplně přidat navíc mleté ořechy nebo rozinky.
- Závin můžete pocukrovat moučkovým cukrem nebo kokosovou moukou.
- Závin můžete podávat jen tak, s uvařeným pudinkem, zakysanou smetanou nebo jogurtem či tvarohem pro doplnění více bílkovin.
- Jablka jsou bohatým zdrojem vlákniny zvané pektin, která pomáhá upravovat trávení. Váže na sebe také tuky a cholesterol. Při pravidelné konzumaci se zlepší váš imunitní systém, ale také činnost jater, nadledvinek, cévního systému nebo ledvin. Najdete v nich i celou řadu vitamínů, a to především těch rozpustných v tucích, jako je vitamín A nebo K a také řadu minerální látek (selen, draslík, fosfor, hořčík, vápník).
- Energetická hodnota: 1 116kJ
- Počet porcí: 2