Jarní očista

02.03.2016

Je konec února, což znamená, že jaro už je téměř za dveřmi. Do léta je sice daleko, ale spousta lidí má tendenci si po vánočním obžerství a vydatnějších zimních pokrmech dopřát očistu těla, ještě než přejdou k "hubnutí do plavek". I přesto, že má většina lidí spojenou očistu s hladověním, prolíváním se hektolitry vody, může být detoxikace organizmu i příjemná, pokud víte, jak na to.

Co lidi vede k tomu, že po zimním období chtějí pročistit organizmus? Chtějí vyčistit obsah svých střev? Chtějí se zbavit tukových zásob? Mají snad pocit, že pokud nebudou týden jíst a budou se prolívat šťávami, tak ze sebe vyplaví všechno, co předtím nezdravého snědli?

Játra

Hlavním orgánem podílející se na "čištění" našeho organizmu jsou játra. Jsou největší žlázou v těle a podílí se na látkové výměně, metabolismu sacharidů, tuků, tvorbě bílkovin a vylučují žluč, která pomáhá v jejich trávení. Játra jsou považována za detoxikační centrum. Do jater vede vrátnicová žíla, která do nich přivádí krev obsahující vstřebané živiny z trávicího traktu, kde následně probíhá jejich metabolismus. Dále zde dochází k detoxikaci a zneškodňování škodlivých látek, které se dostaly do těla. Jsou vyloučeny do žluče a následně přes střeva z těla ven. Nejvíc játra zatěžuje alkohol, který obsahuje toxický ethanol, jehož látková přeměna v organizmu hluboce narušuje jaterní buňky. Velmi negativní vliv na činnost jater má však i zvýšený přívod živin (obezita), zvýšený cholesterol, cukrovka, nadměrné užívání léků (acylpirin, aspirin, kortikoidy), a také špatná výživa (nedostatek bílkovin v potravě). Naštěstí mají játra výbornou regenerační schopnost, pokud jim zajistíme dostatečný přísun živin v kvalitní zdravé stravě bez zátěže toxinů.

Střeva

Tenké střevo je důležitá část trávicí soustavy. Dělíme ho na tenké a tlusté. Sliznice tenkého střeva je tvořena klky, což jsou slizniční výrůstky, které slouží k zvětšení vnitřní plochy pro vstřebávání živin (aminokyseliny, mastné kyseliny a jednoduché cukry) z natrávené potravy. Do tenkého střeva ústní vývod slinivky břišní, která do něj přivádí potřebné trávicí enzymy, a také žlučovod přivádějící žluč produkovanou v játrech. Vstřebané živiny z tenkého střeva jdou pak odváděny do krve a přes vrátnicovou žíly se dostávají do jater. Tlusté střevo je asi 1,5 metrů dlouhá trubice, ve které dochází ke vstřebávání minerálů a hlavně vody. Na procesu tvorby stolice se významně podílí bakterie (tzv. střevní mikroflóry). Blokují rozvoj patogenů, okyselují střevní obsah, vytváří některé vitamíny skupiny B, blokují přeměnu dusičnanů na dusitany, mají význam jako pomoc při trávení mastných kyselin a při odstraňování nebo zneškodnění škodlivých látek. Významnou roli v podpoře funkce střev hraje především vláknina, ať už ta rozpustná nebo nerozpustná. Více se můžete dočíst v článku Vláknina. Důležitý je také pohyb, vyhýbání se stresu a dodržování dostatečného pitného režimu, který napomáhá lepší průchodnosti střev.

Zeleninové a ovocné šťávy

Jeden z principů jarní očisty spočívá ve vynechání jídla a v pití pouze zeleninových, popřípadě ovocných šťáv. Díky omezení příjmu alkoholu a tuků odlehčíte játrům a žaludek nebude mít v podstatě nic, co by trávil. Co se týká vašeho těla, bude však spíše strádat. Není nic špatného zařadit ovocné a zeleninové šťávy do vašeho běžného jídelníčku. Jsou totiž plné vitamínů, minerálů a enzymů. Pokud se však budete chtít očistit přijímáním pouze zeleninových šťáv a vody, vaše játra nebudou mít dostatek energie pro "čištění" krve a vstřebané živiny tak nebudou využity tak, jako by byly v případě dostatečné zdravé stravy. Navíc se díky odšťavnění zbavíte nerozpustné vlákniny, která prochází trávicím traktem nestrávená, čímž snižuje čas potřebný k průchodu odpadových látek zažívacím traktem a zpomaluje vstřebávání cholesterolu ze střeva do organizmu. Navíc většina ovocných šťáv (obsahující například banán, mango) se vyznačují vyšší kalorickou hodnotou, vyšší GI a obsahují vysoký podíl jednoduchých cukrů, které mohou zamávat s hladinou cukru v krvi, což se může negativně projevit únavou, malátností a výkyvy nálad.

Klystýr

Předtím než si budete chtít vypláchnout střeva slanou vodou, měli byste se zamyslet, jaké důsledky to bude mít. Slaná voda působí jako "klystýr". Říká se, že stolice se díky ní stane tekutá a po jejím vypití budete mít potřebu se vyprázdnit. A na podobném principu pracuje známý "zázračný" lektvar z citrónové šťávy, javorového sirupu, kajenského pepře a vody. Od něj se raději také držte dál. Pokud si totiž myslíte, že obsahem střev je to, co jste za posledních pár měsíců snědli a tímto výplachem se toho zbavíte, je to nesmysl. Střevem natrávená potrava neustále prochází a během několika hodin se přes trávicí soustavu dostane zase z těla ven. Takže se v podstatě zbavíte toho, co jste snědli za poslední maximálně dva dny. To však není vše. Takovýto výplach může způsobit narušení přírodní rovnováhy střevní mikroflóry, která je pro funkci střev potřebná. V konečném důsledku si tak víc uškodíte, než pomůžete. Raději než se snažit zbavit veškerého obsahu vašich střev, zkuste zvýšit jeho obsah. Zařaďte do svého jídelníčku více vlákniny, zvyšte denní příjem tekutin a dbejte na každodenní tělesnou aktivitu.

Proto raději než hledání nejlepšího způsobu, jak si pročistit svůj organizmus, dejte na selský rozum. Vyhněte se na nějakou dobu konzumaci alkoholu. Zkuste nezatěžovat tělo přísunem přílišného množství jednoduchých cukrů a tuků ze sladkostí a smažených jídel. Vyměňte je raději za čerstvé ovoce, zeleninu a celozrnné výrobky. Zařaďte do svého jídelníčku mléčné (především kysaných) výrobky, které podpoří střevní mikroflóru. Nezapomínejte ani na zdroje bílkovin, které jsou důležité při regeneraci jater. Jezte libové maso, kvalitní šunku, tvaroh, jogurty, sýry, vejce nebo luštěniny. Pokud budete chtít podpořit činnost jater ještě víc, zkuste zařadit v přiměřeném množství například bylinkové čaje (ostropestřec, smetanka lékařská), chlorellu nebo mladý ječmen. Pijte dostatek tekutin, choďte na čerstvý vzduch, dostatečně spěte, zkuste se vyhýbat stresu a zařaďte pravidelnou sportovní aktivitu. Tímto způsobem podpoříte nejen očistu vašeho organizmu, ale pročistíte si i hlavu.