Kakaovo-mrkvové pyré
01.02.2018
Pokud máte po ránu rádi něco lehkého, rychle stravitelné, ale co vás zasytí až do oběda, pak určitě vyzkoušejte toto smoothie pyré. Musím říct, že jsem zkoušela spoustu kombinací zeleniny a ovoce a proteinů a tato kombinace byla zatím na nejlepší. Přišlo mi to, že jím téměř dezert.

Suroviny
- 28g jemných vloček s vlákninou
- 90g mrkve
- 90g banánu
- 26g proteinového prášku s vanilkou
- 1 lžička Holandského kakaa
- 10g kešu másla
- špetka soli
- špetka skořice
Postup
Vločky smíchejte se skořicí a kakaem a zalijte vodou, aby voda sahala lehce nad vločky. Nechte do rána nabobtnat.
Ráno uvařte mrkev. Do mixéru dejte vločky, proteinový prášek, banán (část), kešu máslo a mrkev. Vše rozmixujte a dejte do misky. Zapečte v mikrovlnné troubě na maximální výkon. Trvá to asi 3-5 minut.
Hotovou kaši dozdobte zbytkem banánu.
Tipy
- Pokud je kaše příliš hutná, přilijte trochu vody navíc.
- Pozor, aby vám kaše neutekla z misky.
- Po vyndání z mikrovlnné trouby je pyré velmi horké, proto ho nechte na chvíli vychladnout.
- Místo proteinového prášku můžete použít 2-3 bílky, tvaroh nebo jogurt. Já jsem to zkoušela např. s řeckým jogurtem a povedla se mi s ním i zapečená verze kaše. V této verzi jsem použila proteinový vanilkový prášek od MyProtein.
- Podle chuti můžete kaši dochutit mletým zázvorem nebo muškátovým oříškem.
- Pyré můžete konzumovat i bez zapečení v mikrovlnné troubě, jen bude více tekuté.
- Máslo můžete použít podle chuti. To kešu je nejvíc sladké, ale můžete použít klasické arašídové, mandlové nebo přidat místo toho lžičku semínek.
- Kaši můžete ozdobit použitými ingrediencemi nebo použít i jiné, např. maliny, borůvky, pomeranč, kokos nebo pistácie.
- Ovesné vločky jsou zdrojem postupně se uvolňující energie, kvalitních sacharidů, rostlinných bílkovin a rozpustné vlákniny. Pokud tak zařadíte ovesné vločky pravidelně do svého jídelníčku, stabilizujete si tím cukr v krvi, podpoříte činnost střev a snížíte hladinu cholesterolu. Vločky navíc obsahují vitamíny A, B, E a D, minerální látky (vápník, železo, zinek, měď) a kyselinu listovou a pantothenovou. Vločky se vám tak budou hodit pro zvládání stresu a zlepšení stavu vašich vlasů, nehtů či pokožky.
- Banány by měly být součástí vašeho jídelníčku kvůli obsahu draslíku, hořčíku, železa, vitamínu B a serotoninu. Tyto látky podporují činnost mozku, svalové a nervové soustavy, působí na zlepšení nálady a pomáhají při menstruačních problémech. Banány jsou navíc zdrojem rozpustné i nerozpustné vlákniny, která snižuje hladinu lipidů a cholesterolu a pomáhá při trávení.
- Mrkev je bohatým zdrojem vlákniny zvané pektin, která pomáhá upravovat trávení. Váže na sebe také tuky a cholesterol. Díky pravidelné konzumaci mrkve se zlepší váš imunitní systém, ale také činnost jater, nadledvinek, cévního systému nebo ledvin. Najdete v ní i celou řadu vitamínů, a to především těch rozpustných v tucích, jako je vitamín A nebo K a také minerální látky (selen, draslík, fosfor, hořčík, vápník).
- Počet porcí: 1
- Energetická hodnota: 1 660kJ