Klíčící misky
Ráda objevuji a zkouším nové věci, a tak jsem byla potěšena, když mě oslovila firma Goorganic.cz, zda bych nechtěla vyzkoušet jejich klíčící misky. Klíčky sama jím docela dost často, a to jakou součást polévky Pho, na kterou s kolegy z práce velmi často chodíme. A tak jsem si řekla, že si klíčky zkusím "věpěstovat" sama doma.
Klíčky potřebují samozřejmě svůj prostor, a tak posypejte tak třetinu misky. Zalijte 0.5l vlažné vody a vodu nechte protéct do spodní misky. Zbylou vodu můžete použít například na zalití kytek.
Misku přiklopte a nechte ležet tak, aby nebyla na přímém slunci. Každý den ráno a večer prolití vodou zopakujte a po pár dnech (cca 5 dnech) se můžete těšit na hotové klíčky.
Klíčky můžete posypat čerstvý kváskový chleba namazaný máslem nebo žervé, přidat je do zeleninové nebo masové směsi, polévky, pomazánky nebo je jen tak uzobávat. Vždy je lepší klíčky přidat až do hotového pokrmu, aby neztratily své vlastnosti.
Klíčit můžete podle chuti - ředkvičové, brokolicové, mungo, čočkové, řeřichové a dokonce i červené zelí. Klíčky co nejdříve spotřebujte, ale vydrží vám i pár dní v lednici.
K čemu jsou klíčky dobré?
Klíčky díky enzymatickým procesům, ke kterým při klíčení dochází, obsahují vysoké množství vitamínů (především B, E a C), minerálních látek (vápník, železo, fosfor a jiné), enzymy a aminokyseliny. Klíčky:
- posilují imunitní systém,
- příznivě působí na nervový a kardiovaskulární systém, a
- podporují metabolismus.