Koishi
Koishi - rybí restaurace, která nabízí nejen sushi, ale také pokrmy připravované z čerstvých ryb a mořských plodů inspirované evropskými a asijskými kuchyněmi, nebo také masové speciality. Nejlepší restaurací v České republice, aspoň tedy podle žebříčku Grand Restaurant v roce 2013. Chcete ochutnat tempurovanou ústřici nebo sorbet z citrónové trávy? Pokud se nebojíte připlatit si za zajímavý gurmánský zážitek, tak je Koshi tím pravým místem pro vás.
Do nejlepší brněnské restaurace podle žebříčku Grant Restaurant jsem se chystala už několik měsíců, a to hned ze dvou důvodů. Prvním důvodem bylo to, že jsem od své sestry dostala k promocím poukázku, a tím druhým to, že jsem při své první návštěvě z restaurace až tak unešená nebyla. Možná to bylo tím, že jsme dostali stůl přímo u vchodu, kde kolem nás stále někdo chodil a příliš jsme si atmosféru restaurace neužili, ale také tím, že se mi nezdála rýže v sushi správně uvařená. Proto jsem tedy využila příležitosti a jednoho podzimního víkendového dne jsem se se svým přítelem vydala na druhou obhlídku restaurace.
I když bylo poledne, v restauraci nebylo mnoho lidí, ale za tu dobu, co jsme tam seděli, se jich přeci jen několik nakonec ukázalo. V restauraci byl příjemný klid. Slyšeli jsme jen tichý hovor od vedlejších stolů a příjemnou hudbu. Nejdříve jsem se divila, proč nehrají v sushi restauraci nějakou asijskou nebo orientální hudbu, nakonec jsem ale musela uznat, že to byla ta správná volba. Restaurace se nachází hned v centru, takže je po ruce a přitom je na klidném místě. Nabízí příjemný výhled jak do parku Špilberku, tak na poklidnou ulici. V nádvoří za restaurací najdete obchůdek, kde si můžete koupit suroviny pro přípravu asijských jídel. Ten jsem navštívila již několikrát, a to při nákupu surovin na sushi. Maso tam prodávají přímo to, co používají v kuchyni restaurace, takže se můžete spolehnout, že je vždy čerstvé. Restaurace není nijak rozsáhlá. Najdete v ní několik stolů, které jsou docela blízko sebe s židlemi nebo křesly podél zdi. Vyniká čistým designem, není přeplácaná a díky všudypřítomné černé barvě je v ní spíše přítmí. Na zdi visí zajímavé moderní obrazy. Zajímavostí je otevřená kuchyně, kde dva kuchaři připravují sushi. Na sushi si můžete v restaurace pochutnat od úterý do soboty v době 12-14hod a 17-22hod.
Po vstupu do restaurace jsme byli usazeni milým číšníkem ke stolu blízko okna, ze kterého jsme měli výhled do parku. Personál nás příjemně překvapil. Někdy se totiž můžete setkat v "lepší" restauraci s přístupem v "bílých rukavičkách". Tedy že číšníci jsou příliš naškrobeni, a člověk má tendenci šeptat nebo se bojí udělat jakýkoliv pohyb, aby neudělal nějaké faux paux. Často se také stává, že personál navštěvuje stůl příliš často, a tak místo dojmu, že se o něj pečlivě starají, pak jeho snaha vyústí spíše v často otravné vyrušování od konverzace se spolustolovníky. Naproti tomu v Koshi působí personál velmi profesionálně. Postarají se o vaše kabáty, ochotně vysvětlí nejasnosti v menu a doporučí, co si vybrat. A navíc jsou velmi přátelští a působí uvolněně a přirozeně.
Kromě pokrmů z jídelního lístku jsme si mohli vybrat i speciální menu obsahující předkrm, hlavní chod a dezert. Jelikož byl přítel v Koishi teprve poprvé a já jsem chtěla znovu ochutnat jejich sushi, byl náš výběr jasný. Zvolili jsme jeden ze setů různých druhů sushi a set se sashimi. Jako předkrm jsme si navíc objednali ještě miso polévku. Jelikož jsme přijeli autem, zůstali jsme pro tentokrát jen u vody, kterou nám přinesli v karafě společně s několika plátky citrónů. Během čekání na polévku nám číšník donesl pozornost z kuchyně, a to opáleného mořského ďasa s avokádovým pyré a zeleninovou pěnou. Porce byla tak akorát na povzbuzení chuťových pohárků. Jemná, ale přitom chuťově velmi výrazná zeleninová pěna a avokádové pyré velmi dobře doplňovala kousek mořského ďasa, který sám o sobě moc výraznou chuť nemá. Pak už nám přinesli námi objednanou miso polévku. I přesto, že v ní bylo velmi jemné tofu a byla správně hustá, tak musím říct, že byla příliš slaná a v jiných restauracích i sama doma jsem měla možnost ochutnat už lepší verzi této polévky. Zajímavostí byly rýžové nudle, které jsem zatím v miso polévce nikdy neměla.

Mořský ďas s avokádovým pyré a zeleninovou pěnou
Ještě před samotným sushi jsme měli možnost poprvé ochutnat ústřice. Ty jsme nikdy neměli, a proto jsme byli velmi zvědaví na jejich chuť. Ústřice měly velmi zajímavou a netradiční strukturu. Jsou specifické svou chutí, kterou ne každý ocení. Jelikož byly ústřice smažené v tempurovém těstíčku, nebyla jejich chuť tak silná jako v případě syrové verze. Společně s karotkovým pyré a holandskou omáčkou byly to nezajímavější, co jsme ochutnali a jednalo se o velmi dobře zvolenou kombinaci chutí.

Tempurovaná ústřice s karotkovým pyré a holandskou omáčkou
Pak už následovalo sushi. Na velkém talíři pak bylo naskládáno několik druhů sushi - uramaki (losos obalený v rýži s kaviárem z létajících ryb a chilli-majonézou), nigiri (váleček rýže s plátkem lososa, Kamčatského kraba, mušle sv. Jakuba, mořského vlka, krevety a tuňáka) a hosomaki (zelenina obalená v rýži a plátkem řasy nori). Specialitou pak bylo nigiri s plátkem opálené butter fish s popraškem matcha tea se solí a týmž způsobem upraveného plátku tučnější části lososa. Sushi, tak jako v každé sushi restauraci, bylo servírováno s nastrouhanou ředkví, nakládaným zázvorem a wasabi, jehož ostrost byla oproti klasické ostrosti, jaká je například u pepře nebo chilli, příjemnější a po čase z úst vymizí, takže nepřehluší chuť jídla. Dále jsme ochutnali také sashimi, tedy čisté plátky syrových ryb. Co se týká samotné chuti, tak jako u minulé návštěvy jsem nebyla zcela spokojená s rýží. Zdá se mi, že by mohla být ještě o trochu víc uvařená. Kvalitě a chuti ryb se nedalo nic vytknout. Jen chuť tuňáka jsem víc ocenila v podobě sashimi. Ze setu sushi mi pak chutnalo nejvíce nigiri s opalovaným a marinovaným kouskem butter fish a uramaki, které bylo jak chuťově vyvážené, tak i zajímavé díky praskajícím kuličkám kaviáru.

Set sushi (nigiri, hosomaki, urakami)

Sashimi
Příjemně nasyceni jsme se nakonec přeci jen rozhodli dát si i dezert, a rozhodli jsme se správně. Usoudili jsme, že i kdybychom nechtěli, tak na dezert se tady rozhodně jednou musíme vrátit. Objednali jsme si ananasový wonton & gyoza. Jak vizuální stránka dezertu, tak spojení všech chutí stálo za to. Dezert nabízel hned několik rozličných chutí, ať už lahodnou kyselou omáčku, osvěžující sorbet z citrónové trávy, tak ananasové taštičky, které se rozplývaly na jazyku, sušenkový poprašek, gel z exotického ovoce, anebo také příjemně sladkou mascarpone pěnou. Byla to příjemná sladká tečka za celým menu.

Ananasový wonton & gyoza,s orbet z citrónové trávy, gel z exotického ovoce, shiso, mascarpone pěna
Celkově jsme byli s jídlem, personálem a atmosférou restaurace velmi spojeni a doufám, že někdy v budoucnu svou návštěvu zopakuji. Za kvalitu si ale člověk musí připlatit, a tak jsme nakonec za dvě osoby v restauraci utratili 2000Kč, takže se nám 1000Kč poukázka od mé sestry velmi hodila. Ale za ten gurmánský zážitek to jistě stálo.