Krémová polévka z pečené zeleniny
05.03.2023
Přes zimu jsem si velmi oblíbila polévky na večeři. Krásně zahřejí, což člověk ocení, když se vrátí promrzlý večer z práce nebo o víkendu z procházky. Nejlepší je takovou polévku doplnit o porci bílkovin a pečivo, aby se z polévky stalo plnohodnotné jídlo.

Suroviny
- 3 mrkve
- 1 petržele
- 200g brambor
- 200g batátů
- 1 cibule
- stroužek česneku
- 1l vývaru
- muškátový oříšek
- sladká paprika
- mletý kmín
- sůl, pepř
Postup
Zeleninu očistíme a nakrájíme na větší kousky. Rozložte na pečicí papír pokapaný olivovým olj Necháme péct v troubě předehřáté na 200°C asi 40 minut.
Poté přemístíme zeleninu do hrnce a rozmixujeme. Zalijeme vývarem a promícháme. Krém zahřejeme a dochutíme solí, pepřem, mletým kmínem, sladkou paprikou a špetkou muškátového oříšku.
Tipy
- Místo mixéru můžete použít polévkovar, který je uzavřený, a díky tomu polévku necáká kolem.
- Polévku můžete zjemnit mlékem nebo smetanou.
- Krém můžete pokapat olivovým olejem, posypat semínky nebo přidat zastřené vejce, lžíci ricotty nebo kouseky krůtího masa.
- Já jsem podávala polévku s krutony, petrželkou, schwarzwaldskou šunku a parmazánovým chipsem. Ten jsem připravila tak, že jsem na plech s pečicím papírem dala kupky sýra a zapekla ho na pár minut v troubě. Nechala vychladit a kolečka odlepila.
- Místo sladké papriky můžete použít pálivou papriku nebo chilli.
- Mrkev je bohatým zdrojem vlákniny zvané pektin, která pomáhá upravovat trávení. Váže na sebe také tuky a cholesterol. Díky pravidelné konzumaci mrkve se zlepší váš imunitní systém, ale také činnost jater, nadledvinek, cévního systému nebo ledvin. Najdete v ní i celou řadu vitamínů, a to především těch rozpustných v tucích, jako je vitamín A nebo K a také minerální látky (selen, draslík, fosfor, hořčík, vápník).
- Energetická hodnota: 625kJ
- Počet porcí: 1