Krémová polévka z pečené zeleniny

05.03.2023

Přes zimu jsem si velmi oblíbila polévky na večeři. Krásně zahřejí, což člověk ocení, když se vrátí promrzlý večer z práce nebo o víkendu z procházky. Nejlepší je takovou polévku doplnit o porci bílkovin a pečivo, aby se z polévky stalo plnohodnotné jídlo. 

Suroviny

  • 3 mrkve
  • 1 petržele
  • 200g brambor
  • 200g batátů
  • 1 cibule
  • stroužek česneku
  • 1l vývaru
  • muškátový oříšek
  • sladká paprika 
  • mletý kmín
  • sůl, pepř

Postup

Zeleninu očistíme a nakrájíme na větší kousky. Rozložte na pečicí papír pokapaný olivovým olj Necháme péct v troubě předehřáté na 200°C asi 40 minut.

Poté přemístíme zeleninu do hrnce a rozmixujeme. Zalijeme vývarem a promícháme. Krém zahřejeme a dochutíme solí, pepřem, mletým kmínem, sladkou paprikou a špetkou muškátového oříšku.


Tipy

  • Místo mixéru můžete použít polévkovar, který je uzavřený, a díky tomu polévku necáká kolem.
  • Polévku můžete zjemnit mlékem nebo smetanou.
  • Krém můžete pokapat olivovým olejem, posypat semínky nebo přidat zastřené vejce, lžíci ricotty nebo kouseky krůtího masa.
  • Já jsem podávala polévku s krutony, petrželkou, schwarzwaldskou šunku a parmazánovým chipsem. Ten jsem připravila tak, že jsem na plech s pečicím papírem dala kupky sýra a zapekla ho na pár minut v troubě. Nechala vychladit a kolečka odlepila.
  • Místo sladké papriky můžete použít pálivou papriku nebo chilli.
  • Mrkev je bohatým zdrojem vlákniny zvané pektin, která pomáhá upravovat trávení. Váže na sebe také tuky a cholesterol. Díky pravidelné konzumaci mrkve se zlepší váš imunitní systém, ale také činnost jater, nadledvinek, cévního systému nebo ledvin. Najdete v ní i celou řadu vitamínů, a to především těch rozpustných v tucích, jako je vitamín A nebo K a také minerální látky (selen, draslík, fosfor, hořčík, vápník).

  • Energetická hodnota: 625kJ
  • Počet porcí: 1