Krůtí stehno pečené na pekingském zelí
30.01.2021
V zimním období na trhu není tak velká nabídka čerstvé zeleniny, jak jsme zvyklí přes léto. Přesto se ale najdou druhy zeleniny, které můžete v zimním období zařadit do svého jídelníčku. Jedním z nich je pekingské zelí. Tento recept vám bude určitě chutnat a především je téměř bez práce.

Suroviny
- 120g krůtího stehenního masa
- 1 KL plnotučné hořčice
- 1 KL řepkového oleje
- 2 stroužky česneku
- 1/4 většího pekingského zelí
- 200g brambor
- tymián, kmín, sladká paprika
- sůl, pepř
Postup
Krůtí prso osolíme, opepříme, potřeme hořčicí a prolisovaným stroužkem česneku a necháme min. na hodinu odležet. Mezitím nakrájíme pekingské zelí na proužky.
Pekáč potřeba olejem a přidáme zelí, které osolím, opepříme a přidáme sladkou papriku a kmín. V misce smícháme ocet s cukrem a směsí polijeme zelí. Přidáme prolisovaný stroužek česneku.
Na zelí položce kuřecí stehno a nechte péct v přiklopeném pekáči asi 1.5hod na 160°C. Podávejte s vařeným bramborem.
Tipy
- Do pokrmu můžete přidat koření vlastní chuti. Já jsem přidala ještě trochu chilli na maso, aby bylo jídlo víc pikantní.
- Místo cukru můžete přidat do zelí lžičku medu nebo jiného sladidla.
- Zelí můžete udělat i bez ochucení cukrem a octem.
- Maso jsem dělala pozvolna, ale můžete ho péct i na 180°C.
- Stejným způsobem můžete připravit i čínské zelí.
- Jako základ můžete orestovat cibuli.
- Do zelí můžete přidat také například zázvor, chilli, ústřičnou nebo sójovou omáčku nebo do něj přidat nastrouhaný celer nebo mrkev.
- Pekingské zelí je bohatým zdrojem vitamínů C a B a kyseliny listové. Z minerálních látek obsahuje především draslík a železo. Dále obsahuje hořčičné glykosidy. Díky tomu pekingské zelí podporuje imunitní systém, působí proti bakteriím, snižuje krevní tlak, preventivně proti některým druhům rakoviny a také neutralizuje volné radikály. Obsahuje také vlákninu jako rozpustnou, tak nerozpustnou, díky které působí blahodárně na činnost střev, sliznici střeva a na správném vstřebávání živin.
- Energetická hodnota: 1 815kJ
- Počet porcí: 1