Krůtí stehno pečené na pekingském zelí

30.01.2021

V zimním období na trhu není tak velká nabídka čerstvé zeleniny, jak jsme zvyklí přes léto. Přesto se ale najdou druhy zeleniny, které můžete v zimním období zařadit do svého jídelníčku. Jedním z nich je pekingské zelí. Tento recept vám bude určitě chutnat a především je téměř bez práce.

Suroviny

  • 120g krůtího stehenního masa
  • 1 KL plnotučné hořčice
  • 1 KL řepkového oleje
  • 2 stroužky česneku
  • 1/4 většího pekingského zelí
  • 200g brambor
  • tymián, kmín, sladká paprika
  • sůl, pepř

Postup

Krůtí prso osolíme, opepříme, potřeme hořčicí a prolisovaným stroužkem česneku a necháme min. na hodinu odležet. Mezitím nakrájíme pekingské zelí na proužky. 

Pekáč potřeba olejem a přidáme zelí, které osolím, opepříme a přidáme sladkou papriku a kmín. V misce smícháme ocet s cukrem a směsí polijeme zelí. Přidáme prolisovaný stroužek česneku.

Na zelí položce kuřecí stehno a nechte péct v přiklopeném pekáči asi 1.5hod na 160°C. Podávejte s vařeným bramborem.


Tipy

  • Do pokrmu můžete přidat koření vlastní chuti. Já jsem přidala ještě trochu chilli na maso, aby bylo jídlo víc pikantní.
  • Místo cukru můžete přidat do zelí lžičku medu nebo jiného sladidla.
  • Zelí můžete udělat i bez ochucení cukrem a octem.
  • Maso jsem dělala pozvolna, ale můžete ho péct i na 180°C.
  • Stejným způsobem můžete připravit i čínské zelí.
  • Jako základ můžete orestovat cibuli.
  • Do zelí můžete přidat také například zázvor, chilli, ústřičnou nebo sójovou omáčku nebo do něj přidat nastrouhaný celer nebo mrkev.
  • Pekingské zelí je bohatým zdrojem vitamínů C a B a  kyseliny listové. Z minerálních látek obsahuje především draslík a železo. Dále obsahuje hořčičné glykosidy. Díky tomu pekingské zelí podporuje imunitní systém, působí proti bakteriím, snižuje krevní tlak, preventivně proti některým druhům rakoviny a také neutralizuje volné radikály. Obsahuje také vlákninu jako rozpustnou, tak nerozpustnou, díky které působí blahodárně na činnost střev, sliznici střeva a na správném vstřebávání živin. 

  • Energetická hodnota: 1 815kJ
  • Počet porcí: 1