Kuře pečené v mléce s bramborovo-celerovými placičkami
01.10.2017
S chladnějším počasím přichází chuť i na
hutnější jídla než jen saláty z čerstvé zeleniny s masem a pečivem.
Nedávno jsem například dostala chuť na bramboráčky. Jejich klasickou verzi jsem
měla naposledy asi jako malá, popřípadě jsem ochutnala jen malý kousek od
někoho. Připravila jsem si proto velmi lehkou verzi. Část brambor jsem
nahradila celerem a pekla je nasucho. Navíc jsem k nim připravila kuřecí
prsa pečená v mléce, díky kterému zůstaly hezky šťavnatá a hezky voněly po
čerstvých bylinkách.

Suroviny
- 120g kuřecích prsou
- 100ml polotučného mléka
- 160g brambor
- 40g celeru
- 1 vejce
- 2 stroužky česneku
- 100g mrkve
- 1 lžíce pohankové celozrnné mouky
- čerstvé bylinky (bazalka, tymián, rozmarýn,...)
- drcený kmín
- majoránka
- sůl, pepř
Postup
Nejprve si připravte maso. Dejte ho na alobal, osolte, opepřete ho, přidejte drcený kmín, stroužek česneku, nasekané čerstvé bylinky a zalijte mlékem. Alobal zabalte a dejte do trouby. Balíček nechte péct v troubě na 180°C dozlatova.
Brambory a cele očistěte, nastrouhejte nahrubo a nechte odstát. Z nastrouhané zeleniny sceďte vodu. Na dně by měl zůstat škrob z brambor, který přidejte k scezené zelenině. Směs osolte, opepřete a přidejte drcený kmín, vejce, prolisovaný stroužek česneku a majoránku. Směs zahusťte pohankovou moukou. Nepřilnavou pánvičku nejprve rozpalte a pak na ní pečte bramboráčky dozlatova.
Mrkev očistěte, uvařte v osolené vodě a rozmixujte do pyré.
Tipy
- Pokud je pyré příliš sladké, můžete do něj
přidat lžičku jablečného octa nebo citrónové šťávy.
- Do bramboráčků můžete přidat také sladkou nebo
pálivou papriku.
- Brambory a celer můžete do bramboráčků
nastrouhat nahrubo nebo na jemno.
- Bramboráčky můžete péct v troubě, na
nepřilnavé pánvi nebo na menším množství tuku (olivový nebo řepkový olej).
- Do bramboráčku můžete použít libovolnou mouku
- pšeničnou hladkou, celozrnnou, pohankovou, špaldovou, ...
- Pokud z brambor získáte dostatek škrobu,
není potřeba bramboráčky vůbec zahušťovat moukou.
- Poměr celeru a brambor můžete zvolit podle
vlastní chuti.
- Maso můžete nechat v mléce a bylinkami nejprve
marinovat, aby maso lépe absorbovalo chuť.
- Počet porcí: 1
- Energetická hodnota: 1 882kJ