Kuře se špenátem a kuskusem

17.02.2018

Musím říct, že dlouho jsem neměla takovou chuť na špenát jako dnes. A tak jsem si připravila tento recept. Je velmi jednoduchý, protože vám k němu bude stačit jen jeden rendlík nebo pánvička a miska na kuskus a oběd máte za půl hodiny hotový. Navíc pokrm je plný chutí a přitom velmi lehce stravitelný. 

Suroviny

  • 120g kuřecích prsou
  • 100g mraženého listového špenátu
  • 55g kuskusu
  • 70ml polotučného mléka
  • 50g bílého řeckého jogurtu
  • 1 lžičku škrobu
  • 1 lžička řepkového oleje
  • stroužek česneku
  • kari koření
  • mletý kmín, chilli
  • sůl, pepř

Postup

Kuřecí maso nakrájejte na kostky, osolte, opepřete, přidejte kari koření, chilli, případně trochu citrónové šťávy a nechte chvíli odležet. 

Na lžičce oleje osmahneme maso, přidáme špenát a podusíme. Můžete přidat trochu vody. Špenát lehce osolte a opepřete. Přidejte rozmačkaný česnek. 

V mléce rozmíchejte lžičku škrobu a omáčku zahusťte. Nechte provařit a servírujte s lžící jogurtu.

Dejte kuskus do misky, přidejte špetku pepře (případně soli) a zalijte ho vývarem (množství podle návodu na obalu). Přikryjte kuskus talířem a nechte odstát dokud nenabobtná.



Tipy

  • Koření použijte podle vlastní chuti. Pokud nemáte rádi pikantní pokrmy, pak nemusíte přidávat chilli. Naopak pokud máte rádi výraznější chutě, pak přidejte chilli, česnek a pepř podle potřeby.
  • Na zjemnění může použít místo mléka také mléko kokosové, sójové nebo rýžové.
  • Podle chuti můžete přidat také pár kapek citrónové šťávy nebo octa.
  • Místo kuřecího masa můžete použít také tofu, tempeh, bílou rybu nebo cizrnu.
  • Do pokrmu můžete ke kuřecímu masu přimíchat uvařenou cizrnu nebo čočku.
  • Pokrm můžete dozdobit nakrájenou petrželkou nebo koriandrem.
  • Kuskus můžete zalít i čistou vodou, jen ho musíte více dochutit.
  • Do kuskusu můžete přidat koření podle vlastní chuti, lžičku olivového oleje nebo brusinky.
  • Do omáčky můžete také přidat lžíci rajčatového protlaku nebo nakrájená rajčata.
  • Jako základ omáčky můžete přidat cibuli.
  • Místo škrobu můžete použít bezlepkovou mouku (Jizerku), hladkou mouku, tapiokový škrob nebo hrašku.
  • Špenát je zdrojem nejen železa (3mg železa/100g) a navíc díky přítomnosti vitamínu C ve špenátu se podstatně lépe vstřebává. Špenát tak pomáhá při léčbě anémie. Obsahuje také karotenoidy, které přispívají zdraví očí. Ve špenátu najdete vysoké množství antioxidantů a kyseliny listové, která pomáhá snižování hladiny cholesterolu v krvi.  

  • Počet porcí: 1
  • Energetická hodnota: 1 869kJ