Kuře se špenátem a kuskusem
17.02.2018
Musím říct, že dlouho jsem neměla takovou chuť na špenát jako dnes. A tak jsem si připravila tento recept. Je velmi jednoduchý, protože vám k němu bude stačit jen jeden rendlík nebo pánvička a miska na kuskus a oběd máte za půl hodiny hotový. Navíc pokrm je plný chutí a přitom velmi lehce stravitelný.

Suroviny
- 120g kuřecích prsou
- 100g mraženého listového špenátu
- 55g kuskusu
- 70ml polotučného mléka
- 50g bílého řeckého jogurtu
- 1 lžičku škrobu
- 1 lžička řepkového oleje
- stroužek česneku
- kari koření
- mletý kmín, chilli
- sůl, pepř
Postup
Kuřecí maso nakrájejte na kostky, osolte, opepřete, přidejte kari koření, chilli, případně trochu citrónové šťávy a nechte chvíli odležet.
Na lžičce oleje osmahneme maso, přidáme špenát a podusíme. Můžete přidat trochu vody. Špenát lehce osolte a opepřete. Přidejte rozmačkaný česnek.
V mléce rozmíchejte lžičku škrobu a omáčku zahusťte. Nechte provařit a servírujte s lžící jogurtu.
Dejte kuskus do misky, přidejte špetku pepře (případně soli) a zalijte ho vývarem (množství podle návodu na obalu). Přikryjte kuskus talířem a nechte odstát dokud nenabobtná.
Tipy
- Koření použijte podle vlastní chuti. Pokud nemáte rádi pikantní pokrmy, pak nemusíte přidávat chilli. Naopak pokud máte rádi výraznější chutě, pak přidejte chilli, česnek a pepř podle potřeby.
- Na zjemnění může použít místo mléka také mléko kokosové, sójové nebo rýžové.
- Podle chuti můžete přidat také pár kapek citrónové šťávy nebo octa.
- Místo kuřecího masa můžete použít také tofu, tempeh, bílou rybu nebo cizrnu.
- Do pokrmu můžete ke kuřecímu masu přimíchat uvařenou cizrnu nebo čočku.
- Pokrm můžete dozdobit nakrájenou petrželkou nebo koriandrem.
- Kuskus můžete zalít i čistou vodou, jen ho musíte více dochutit.
- Do kuskusu můžete přidat koření podle vlastní chuti, lžičku olivového oleje nebo brusinky.
- Do omáčky můžete také přidat lžíci rajčatového protlaku nebo nakrájená rajčata.
- Jako základ omáčky můžete přidat cibuli.
- Místo škrobu můžete použít bezlepkovou mouku (Jizerku), hladkou mouku, tapiokový škrob nebo hrašku.
- Špenát je zdrojem nejen železa (3mg železa/100g) a navíc díky přítomnosti vitamínu C ve špenátu se podstatně lépe vstřebává. Špenát tak pomáhá při léčbě anémie. Obsahuje také karotenoidy, které přispívají zdraví očí. Ve špenátu najdete vysoké množství antioxidantů a kyseliny listové, která pomáhá snižování hladiny cholesterolu v krvi.
- Počet porcí: 1
- Energetická hodnota: 1 869kJ